Κλάδος Ζωής: Τα unit linked αντίβαρο στις πιέσεις

Αντίβαρο στις πιέσεις που δέχεται συνολικά ο κλάδος ζωής από την αρχή του έτους συνεχίζουν να αποτελούν τα προϊόντα Unit Linked.

Μπορεί τους τελευταίους μήνες η δυναμική των ασφαλίσεων Ζωής με επένδυση να είναι χαμηλότερη σε σχέση με πριν, παραμένουν όμως σταθερά με θετικό πρόσημο – μήνα με το μήνα – συγκρατώντας τις απώλειες στο κλάδο Ζωής.

Ενδεικτικό, είναι η μεγάλη άνοδος τον Ιούλιο στα UL, γεγονός που επανέφερε το κλάδο Ζωής σε θετικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, με άνοδο 17,3% και παραγωγή 82,69 εκατ. ευρώ στα Unit Linked, o κλάδος επανήλθε με θετικό πρόσημο (5,9%) τον Ιούλιο και συνολική παραγωγή.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι προκλήσεις για το σύνολο του κλάδου Ζωής είναι μεγάλες και το επόμενο διάστημα, αν αναλογιστεί κανείς τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Στο ίδιο μοτίβο, προκλήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και τα UL, ωστόσο σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς παραμένουν μια συμφέρουσα επιλογή για όσους αναζητούν λύσεις εκτός τραπεζικών καταθέσεων καθώς: Τα επιτόκια παραμένουν μηδενικά ενώ η πραγματική τους αξία εξανεμίζεται σε ένα βαθμό ελέω πληθωρισμού.

Στη μάχη για τη πώληση των εν λόγω προϊόντων βρίσκονται τόσο άνθρωποι της διαμεσολάβησης με εξειδίκευση στα επενδυστικά όσο και οι τραπεζικοί όμιλοι από τη πλευρά του bancassurance, οι οποίοι εκτιμούν πως εν μέσω των πιέσεων στο κλάδο και την αγορά γενικότερα θα μπορέσουν να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο και τους επόμενους μήνες.

Παραγωγή ασφαλίστρων: Βελτιωμένη η εικόνα στο 7μηνο με άνοδο 0,9%

Καλύτερη ήταν η εικόνα όσον αφορά τη παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο 7μηνο του έτους σε σύγκριση με τους πρώτους 6 μήνες, καθώς καταγράφηκε άνοδος στη παραγωγή ασφαλίστρων κατά 0,9% έναντι 0,2% προηγουμένως.

Στα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΑΕΕ, οι Ασφαλίσεις Ζωής χάνουν έδαφος κατά 5,5%. Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται ξανά στα παραδοσιακά συμβόλαια με πτώση 12,8%. Αντίθετα, αν και με χαμηλότερη δυναμική, με θετικό πρόσημο διατηρούνται τα Unit Linked (+5,2%).

infographic_Premium_7_months_2022

Βάιος Κρόκος

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*