Μια νέα σελίδα στην κοινωνική ασφάλιση

Στα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τη λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2022 του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μία νέα σελίδα στην κοινωνική ασφάλιση της χώρας όχι μόνο ως προς τον κεφαλαιοποιητικό του χαρακτήρα, αλλά και ως προς την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση του πολίτη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου. Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική και, κατά συνέπεια, στην κοινωνική ασφάλιση, έχει ως στόχο τη διασπορά του ασφαλιστικού κινδύνου στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη μεταρρύθμιση, η επίδραση του – ιδιαίτερα υψηλού στην περίπτωση της χώρας μας – δημογραφικού κινδύνου μετριάζεται.

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Η μεταρρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει τέσσερα μείζονος σημασίας ζητήματα: (i) την υπερβολική έκθεση του ασφαλιστικού μας συστήματος στο σύνολό του στον λεγόμενο «δημογραφικό κίνδυνο», δηλαδή στο ότι, λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, ολοένα και μικρότερος αριθμός εργαζομένων καλείται να πληρώσει για τις συντάξεις ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων, (ii) την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά σε σύγκριση με το σημερινό σύστημα, καθώς η εμπειρία χωρών με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα δείχνει ότι αυτά έχουν υψηλότερες αποδόσεις από διανεμητικά συστήματα, όπως το υφιστάμενο, (iii) τη συνδρομή του ασφαλιστικού μας συστήματος στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, καθώς σημαντικό μέρος των εισφορών θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία και (iv) την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών και κουλτούρας διαφάνειας μειώνονται τα κίνητρα από πλευράς εργαζομένου για μαύρη-αδήλωτη εργασία.

Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε την ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΚΑ ως μία μεταρρύθμιση κομβικής σημασίας για τη νέα γενιά και για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος τις επόμενες δεκαετίες, η οποία, όπως σημείωσε, συνδυάζει τις βέλτιστες πρακτικές των πιο επιτυχημένων ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη, αυξάνει τη διαφάνεια και βοηθά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*