back to top
34.9 C
Athens
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026

Μηνύματα για την πορεία της Επαγγελματικής Ασφάλισης και την ανάπτυξη όλων των πυλώνων

Ήταν ένα Συνέδριο με πληθώρα εξειδικευμένων ομιλητών, θεσμικών εκπροσώπων και φορεών της Πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα. Στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης τέθηκαν όλα τα τελευταία νέα επί τάπητος τόσο για την πορεία του 2ου πυλώνα ασφάλισης όσο και των συνεργειών και της συμπληρωματικότητας που πρέπει να έχουν όλοι οι πυλώνες ασφάλισης.

Κατά τις εκτιμήσεις των αρμόδιων στελεχών: 

- Advertisement -

-Η Πολιτεία βλέπει το θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης ως ένα κρίσιμο τομέα, έχοντας σημαντικό ρόλο στην προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως ανέδειξαν και από την πλευρά τους οι Υπουργοί κ.κ Χατζηδάκης, Σταϊκούρας, Τσακλόγλου.

-Εντός του α’ εξαμήνου έρχεται μια μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων. Η μελέτη του ΙΟΒΕ αποτελεί, μεταξύ άλλων, οδηγός καλών πρακτικών και βάση αλλαγών προς την ανάπτυξη του κλάδου.

- Advertisement -

-Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε λίγο καιρό τα ΤΕΑ θα ανέλθουν στα 30 και κοινή πεποίθηση των ανθρώπων του κλάδου είναι η συνέχιση αυτού του ανοδικού κύκλου.

-Όπως αποτυπώθηκε, ο θεσμός έχει μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πλέον μεγάλων εταιρειών που μελετούν πως μπορούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη που προσφέρει η επαγγελματική ασφάλιση στους εργαζομένους τους

-Εκτιμάται πως μέχρι το 2060 το ποσοστό αναπλήρωσης του συνταξιοδοτικού εισοδήματος θα κατέλθει στο 36%. Πριν το 2010 στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχονταν ακόμη και στο 110%. Στις μέρες μας υπολογίζεται πως διαμορφώνεται στο 49%, γεγονός που αποδεικνύει ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση όλων των πυλώνων ασφάλισης.

-Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι ΜμΕ (1-10 άτομα) και το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει τη δημιουργία ταμείων για 100 μέλη και πάνω, κρίσιμη εξέλιξη θα αποτελέσει η δημιουργία πολυσυμμετοχικών – πολυεργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Διεθνής Εμπειρία, Συμπληρωματικότητα και επαγγελματική διαχείριση

Διεθνώς, τα πολυεργοδοτικά Ταμεία λειτουργούν με επιτυχία στην Ε.Ε, το Ηνωμένο Βασίλειο κλπ. Για παράδειγμα στο Βέλγιο το ενεργητικό των Ταμείων αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ, την ώρα που στην Ελλάδα αναλογεί μόλις στο 0,1%.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον 1ο πυλώνα, κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, το ΤΕΚΑ αποτελεί μια κορυφαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως προς την εμπέδωση της κεφαλαιοποιητικής φιλοσοφίας στην ασφάλιση. Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν γνώση που πάνε τα χρήματα τους, διασφαλίζοντας το μέλλον τους με την δημιουργία ενός ατομικού λογαριασμού (ατομικός κουμπαράς).

Δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού ανάμεσα στους 3 πυλώνες όπως σημείωσε και ο κ. Χρήστος Νούνης, πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ – Υπάρχει πεδίο συνεργασίας όλων των πυλώνων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως επί τάπητος είναι η ίδρυση ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου για την οποία απαιτείται ακόμη η σχετική αναλογιστική μελέτη. Θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά καθώς θα αφορά περίπου 2 εκατ. εργαζόμενους

Σήμερα αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία – με τα στοιχεία που προσφέρουν οι μελέτες όπως του ΙΟΒΕ – και απαιτούνται οι ανάλογες παρεμβάσεις και κίνητρα από την Πολιτεία για την βιώσιμη ανάπτυξη του Θεσμού.

Είναι γεγονός πως καταγράφονται αποδόσεις σε Ταμεία που αγγίζουν ακόμη και το 108% στη 15ετία, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς τι έχει μεσολαβήσει – PSI, χρηματοπιστωτική κρίση, χρεοκοπία.

Αυτό υπογραμμίζει και τη φιλοσοφία των Ταμείων που συνάδει με την επαγγελματική διαχείριση με θεσμικούς επενδυτές και μακροχρόνια στρατηγική.

Δείτε αναλυτικά το βίντεο με τα συμπεράσματα του συνεδρίου

Π. Τσακλόγλου στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Ενισχύουμε τις εποπτικές αρχές, θωρακίζουμε με μεταρρυθμίσεις τον κλάδο

«Ψήφος Εμπιστοσύνης» στην Επαγγελματική Ασφάλιση από Πολιτεία και θεσμούς

Σχετικές δημοσιεύσεις

Β. Παναγιωτίδης: Η επαγγελματική ασφάλιση μας απασχολεί ως Ελλάδα και Ευρώπη

Δήλωση του Ανώτερου Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο περιθώριο του #ocin26

Επαγγελματική ασφάλιση: Αξιοπιστία, ευελιξία και προοπτική για τη νέα γενιά

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περιγράφει τη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου

Β. Λαζαράκου: Στόχος μας για τα ΤΕΑ οι ασφαλείς επενδύσεις

Δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο περιθώριο του #ocin26

ΥΠΕΚΑ Ν. Κεραμέως στην Ολομέλεια της Βουλής: 10 αλήθειες για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

«Η μεταρρύθμιση είναι μια διαρκής προσπάθεια να εξασφαλίζουμε ένα σύστημα βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας εποχής»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκπλήξεις(;) τιμών με τις συμβάσεις νοσηλίων

Nέες διαπραγματεύσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τα ιδιωτικά νοσοκομεία ενόψει, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί

Τι λέει η Generali για τις νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Κρίσιμος, τονίζει η εταιρεία, είναι ο ρόλος των συνεργατών της που βρίσκονται κοντά στον ασφαλισμένο

Η επιστροφή στην καθημερινότητα και η αξία της πρόνοιας

Το μήνυμα της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικής για «λιγότερο άγχος και περισσότερη σιγουριά» έρχεται να ακουμπήσει σε μια ανάγκη πέρα από την αποζημίωση

Business Safe: Oλοκληρωμένη λύση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη Euroins

Τρία επίπεδα κάλυψης, ώστε κάθε επιχείρηση να μπορεί να επιλέξει τη λύση που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Γενικός Διευθυντής ο Ηρακλής Δασκαλόπουλος

Σε μια συγκυρία όπου η ένταξη της εταιρείας στον Όμιλο της CrediaBank ανοίγει νέο κεφάλαιο, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης

Aντίστροφη μέτρηση για την Ετήσια Εκδήλωση του ΣΕΜΑ

Ισχυρή η στήριξη της αγοράς στο καθιερωμένο ραντεβού των μεσιτών ασφαλίσεων

Εκπλήξεις(;) τιμών με τις συμβάσεις νοσηλίων

Nέες διαπραγματεύσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τα ιδιωτικά νοσοκομεία ενόψει, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σεπτεμβρίου 2026 του ΕΙΑΣ

Σεμινάρια, ολοκληρωμένα προγράμματα αλλά και διαλέξεις σε συνεργασία με το CII και την ΕΑΕΕ