back to top
22.4 C
Athens
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2026

Μηνύματα για την πορεία της Επαγγελματικής Ασφάλισης και την ανάπτυξη όλων των πυλώνων

Ήταν ένα Συνέδριο με πληθώρα εξειδικευμένων ομιλητών, θεσμικών εκπροσώπων και φορεών της Πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα. Στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης τέθηκαν όλα τα τελευταία νέα επί τάπητος τόσο για την πορεία του 2ου πυλώνα ασφάλισης όσο και των συνεργειών και της συμπληρωματικότητας που πρέπει να έχουν όλοι οι πυλώνες ασφάλισης.

Κατά τις εκτιμήσεις των αρμόδιων στελεχών: 

- Advertisement -

-Η Πολιτεία βλέπει το θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης ως ένα κρίσιμο τομέα, έχοντας σημαντικό ρόλο στην προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως ανέδειξαν και από την πλευρά τους οι Υπουργοί κ.κ Χατζηδάκης, Σταϊκούρας, Τσακλόγλου.

-Εντός του α’ εξαμήνου έρχεται μια μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων. Η μελέτη του ΙΟΒΕ αποτελεί, μεταξύ άλλων, οδηγός καλών πρακτικών και βάση αλλαγών προς την ανάπτυξη του κλάδου.

- Advertisement -

-Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε λίγο καιρό τα ΤΕΑ θα ανέλθουν στα 30 και κοινή πεποίθηση των ανθρώπων του κλάδου είναι η συνέχιση αυτού του ανοδικού κύκλου.

-Όπως αποτυπώθηκε, ο θεσμός έχει μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πλέον μεγάλων εταιρειών που μελετούν πως μπορούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη που προσφέρει η επαγγελματική ασφάλιση στους εργαζομένους τους

-Εκτιμάται πως μέχρι το 2060 το ποσοστό αναπλήρωσης του συνταξιοδοτικού εισοδήματος θα κατέλθει στο 36%. Πριν το 2010 στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχονταν ακόμη και στο 110%. Στις μέρες μας υπολογίζεται πως διαμορφώνεται στο 49%, γεγονός που αποδεικνύει ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση όλων των πυλώνων ασφάλισης.

-Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι ΜμΕ (1-10 άτομα) και το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει τη δημιουργία ταμείων για 100 μέλη και πάνω, κρίσιμη εξέλιξη θα αποτελέσει η δημιουργία πολυσυμμετοχικών – πολυεργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Διεθνής Εμπειρία, Συμπληρωματικότητα και επαγγελματική διαχείριση

Διεθνώς, τα πολυεργοδοτικά Ταμεία λειτουργούν με επιτυχία στην Ε.Ε, το Ηνωμένο Βασίλειο κλπ. Για παράδειγμα στο Βέλγιο το ενεργητικό των Ταμείων αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ, την ώρα που στην Ελλάδα αναλογεί μόλις στο 0,1%.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον 1ο πυλώνα, κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, το ΤΕΚΑ αποτελεί μια κορυφαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως προς την εμπέδωση της κεφαλαιοποιητικής φιλοσοφίας στην ασφάλιση. Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν γνώση που πάνε τα χρήματα τους, διασφαλίζοντας το μέλλον τους με την δημιουργία ενός ατομικού λογαριασμού (ατομικός κουμπαράς).

Δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού ανάμεσα στους 3 πυλώνες όπως σημείωσε και ο κ. Χρήστος Νούνης, πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ – Υπάρχει πεδίο συνεργασίας όλων των πυλώνων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως επί τάπητος είναι η ίδρυση ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου για την οποία απαιτείται ακόμη η σχετική αναλογιστική μελέτη. Θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά καθώς θα αφορά περίπου 2 εκατ. εργαζόμενους

Σήμερα αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία – με τα στοιχεία που προσφέρουν οι μελέτες όπως του ΙΟΒΕ – και απαιτούνται οι ανάλογες παρεμβάσεις και κίνητρα από την Πολιτεία για την βιώσιμη ανάπτυξη του Θεσμού.

Είναι γεγονός πως καταγράφονται αποδόσεις σε Ταμεία που αγγίζουν ακόμη και το 108% στη 15ετία, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς τι έχει μεσολαβήσει – PSI, χρηματοπιστωτική κρίση, χρεοκοπία.

Αυτό υπογραμμίζει και τη φιλοσοφία των Ταμείων που συνάδει με την επαγγελματική διαχείριση με θεσμικούς επενδυτές και μακροχρόνια στρατηγική.

Δείτε αναλυτικά το βίντεο με τα συμπεράσματα του συνεδρίου

Π. Τσακλόγλου στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Ενισχύουμε τις εποπτικές αρχές, θωρακίζουμε με μεταρρυθμίσεις τον κλάδο

«Ψήφος Εμπιστοσύνης» στην Επαγγελματική Ασφάλιση από Πολιτεία και θεσμούς

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αυξήθηκε κατά 8,1% η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ το β΄ τρίμηνο

Διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ

Β. Παναγιωτίδης: Η επαγγελματική ασφάλιση μας απασχολεί ως Ελλάδα και Ευρώπη

Δήλωση του Ανώτερου Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο περιθώριο του #ocin26

Επαγγελματική ασφάλιση: Αξιοπιστία, ευελιξία και προοπτική για τη νέα γενιά

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περιγράφει τη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μεγάλος Χορηγός στην επετειακή συναυλία για τα 30 χρόνια του «Μαζί για το Παιδί» η Eurolife 

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά για τη στήριξη του έργου του «Μαζί για το Παιδί» φιλοξενεί τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2026 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στα Τρίκαλα ο επόμενος σταθμός του Run Greece με την ασφαλιστική κάλυψη της διοργάνωσης από την ERGO

Στα Τρίκαλα μεταφέρεται την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου το Run Greece, με την ERGO Ασφαλιστική να συμμετέχει ως Μέγας Χορηγός

Ο Αντώνης Δουνδουλάκης αναλαμβάνει Life Insurance Network Development & Product Training Manager στη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Στη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική εντάχθηκε ο Αντώνης Δουνδουλάκης, αναλαμβάνοντας τη θέση του Life Insurance Network Development & Product Training Manager. 

ΠΑΝΟΡΜΟΣ: Τιμητική διάκριση στον Σταύρο Τερζάκη για την προσφορά του στον Συνεταιρισμό

Τιμητική πλακέτα στον εταίρο και αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ΠΑΝΟΡΜΟΣ

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Ετήσιο Συνέδριο ΠΣΕ 2026: «Η Νέα Εποχή της Ελληνικής Εξωστρέφειας»

Πολιτεία και κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις στο Eurobank Hub

ΕΤΕπ και Εθνική Τράπεζα ενισχύουν τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων σε άμυνα και ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) διευρύνουν τη συνεργασία τους, με στόχο να ενισχύσουν

Στην Ελλάδα η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων

Στην Ελλάδα μεταβαίνει από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2026 αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, Hellas Direct: «Στις αποζημιώσεις η τεχνολογία επιταχύνει, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αναντικατάστατος»

Η ασφάλιση δοκιμάζεται πραγματικά τη στιγμή της ζημιάς. Όταν ένα ατύχημα συμβαίνει, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε πανικό και αναζητά απαντήσεις...

Τειρεσίας: Οκταετής πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα επιχειρήσεων μέσω του TSEK Financial Data

Στην αξιοποίηση αξιόπιστων οικονομικών δεδομένων για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων εστιάζει η Τειρεσίας, παρουσιάζοντας την υπηρεσία TSEK Financial Data