Π. Τσακλόγλου στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Ενισχύουμε τις εποπτικές αρχές, θωρακίζουμε με μεταρρυθμίσεις τον κλάδο

H Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και η ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr διοργανώνουν το 3o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, το οποίο διεξάγεται σήμερα για δεύτερη μέρα, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη πλατφόρμα Ψηφιακής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων του ethosGROUP.

Στο βήμα για την θεσμική ομιλία ανέβηκε στην αρχή της δεύτερης μέρας των εργασιών, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει δράσεις για ενίσχυση των εποπτικών αρχών και προχωρά σε μεταρρυθμίσεις για θωράκιση του κλάδου.

“Στηρίζουμε την ανάπτυξη και την διάδοση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης” τόνισε.

“Για τον κόσμο της εργασίας, τα επαγγελματικά ταμεία είναι πια ένας σημαντικός θεσμός. Και είναι ανάγκη ο θεσμός αυτός να εδράζεται σε αρχές και να λειτουργεί με προδιαγεγραμμένους κανόνες. Να προσφέρει υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης κοινωνικής αξίας υπηρεσίες και να εμπεδώνει κλίμα εμπιστοσύνης στους ασφαλισμένους”.

Ο κ. Τσακλόγλου, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: “Οι εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης και ο αναβαθμισμένος ρόλος των Επαγγελματικών Ταμείων μάς υποχρεώνουν, και εμάς ως Υπουργείο και εσάς ως κλάδο, να μην επιτρέψουμε να αναπτυχθεί ένα άναρχο και ευάλωτο οικοσύστημα επαγγελματικής ασφάλισης και επαγγελματικών ταμείων αλλά να εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου”.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι: Σε σύγκριση με άλλες χώρες, ο κλάδος στην Ελλάδα είναι λιγότερο διαδεδομένος και πως το Συνέδριο διεξάγεται σε ένα κομβικό σημείο.

Όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου: Το διανεμητικό σύστημα του 1ου πυλώνα αναβαθμίζεται και πρέπει και οι άλλοι δύο πυλώνες να είναι ταυτόχρονα ισχυροί.

Στόχος είναι να καταστεί το ασφαλιστικό σύστημα, ένα εργαλείο ευημερίας και ανάπτυξης με:

Επάρκεια

Θωράκιση συστήματος

Υποστήριξη οικονομίας

Αποκατάστασης ασφαλισμένων

“Με τη σύσταση του ΤΕΚΑ ενισχύουμε την ελληνική οικονομία. Στην επαγγελματική ασφάλιση η ανάπτυξη είναι εντυπωσιακή με ευοίωνες προοπτικές, όπως το περιέγραψε με την έκθεση του ο ΙΟΒΕ” ανέφερε.

Οι προοπτικές βασίζονται στα εξής:

Ξεκινά από χαμηλή βάση, αλλά με περιθώρια ανάπτυξης

Την περασμένη 10ετία έγινε συνείδηση το που βρίσκονται τα όρια

Συνειδητή πολιτική ήταν η μείωση εισφορών

Στόχος μας είναι να μειωθούν κατά 5 μονάδες

“Δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένας άναρχος κλάδος ΤΕΑ, για τον κόσμο της εργασίας τα επαγγελματικά ταμεία είναι σημαντικός θεσμός, που πρέπει να εδράζεται σε αρχές με κανόνες. Να δίνει κλίμα εμπιστοσύνης στους ασφαλισμένους. Πράγμα κομβικής σημασίας” είπε ο κ. Τσακλόγλου.

Αναφορικά με την ανάπτυξη των ταμείων πρόσθεσε τις εξής επισημάνσεις:

-τήρηση κανόνων

-διαφάνεια στις διαδικασίες, με τακτική ενημέρωση ασφαλισμένων

-στην Ελλάδα ο καθολικός κανόνας είναι το εφάπαξ, αυτό πρέπει να μελετηθεί

-βασική υπηρεσία είναι η επένδυση και η απόδοση των εισφορών

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*