Τα καλύτερα είναι μπροστά μας

Το γύρισμα της χρονιάς έρχεται με ανάμικτες εικόνες. Το «σύννεφο» από τη μετάλλαξη Όμικρον σκεπάζει τον πλανήτη και ο πληθωρισμός, λόγω του αερίου, «δαγκώνει». Αλλά η μετάλλαξη αυτή φαίνεται πως έχει ηπιότερα χαρακτηριστικά και ο πληθωρισμός είναι μικρό κομμάτι μιας οικονομίας που βγαίνει από το τούνελ. Καθώς οι μέρες από εδώ και εμπρός θα μεγαλώνουν, ας μη λησμονούμε και τι εφόδια κουβαλάμε μαζί μας από την άνοιξη και το προηγούμενο καλοκαίρι:

· Διψήφια ανάπτυξη-ρεκόρ της οικονομίας με πολύ μικρό πληθωρισμό, στην πραγματικότητα, αν λάβουμε υπόψη ότι οι τιμές μειώθηκαν το 2020 (αρνητικός πληθωρισμός).

· Εντυπωσιακές επιδόσεις από τον τουρισμό και μάλιστα με επισκέπτες καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερου βαλαντίου, οι οποίοι κάλυψαν σε ελάχιστο χρόνο εισπράξεις που παλαιότερα απαιτούσαν περισσότερους μήνες.

· Δημιουργική διάθεση, ρεφλέξ και επιδόσεις σε πολλούς κλάδους ακόμα και σε κάποιους που είχαν βαλτώσει επί χρόνια, στις κατασκευές και τη μεταποίηση.

· Αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, για να εστιάσουμε και στο ασφαλιστικό κομμάτι.

Στις επενδύσεις, επίσης, η κληρονομιά είναι καλή. Οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι εξαιρετικές. Όσοι ιδιώτες και νοικοκυριά επένδυσαν σωστά πήραν αποδόσεις που δεν θα μπορούσαν πουθενά αλλού να βρουν χωρίς να αυξήσουν το ρίσκο κατακόρυφα.

Οι προοπτικές; Οι προοπτικές ποτέ δεν ήταν καλύτερες μετά το 2010, αυτή είναι η αλήθεια. Έχουμε όλοι περάσει εδώ και 10-12 χρόνια μια στενωπό, ένα «λούκι», που χειρότερό του έζησαν μόνο οι παππούδες μας στην Κατοχή, με την πείνα και τη δυστυχία.

Για πρώτη φορά από το 2010, έχουμε αυτήν την ευκαιρία μιας οικονομίας σε ανάπτυξη. Κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης εισρέουν ήδη και θα συνεχίζουν επί χρόνια, για να χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, να ανακόψουν την κλιματική αλλαγή και τον κατήφορο ανοργανωσιάς και γραφειοκρατικής κουλτούρας περασμένων δεκαετιών.

Δεν υπάρχει πιο έντονο συναίσθημα από αυτό της προσμονής και έχουμε πολλά να προσμένουμε και απτά κίνητρα για να κινητοποιηθούμε.

Η πανδημία είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη μετάβαση και μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε.

Υπάρχουν ακόμα πολλές δυσκολίες και εμπόδια. Αλλά βλέπουμε ήδη φως, μετά από δύσκολα χρόνια σκότους. Τα καλύτερα μπορεί να είναι μπροστά μας…

Νίκος Κωτσικόπουλος (από το περιοδικό Insurance World)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*