Ελένη Λινάρδου: Στην Εθνική Ασφαλιστική τα ESG προϊόντα είναι ήδη εδώ!

Δεν είναι μια μόδα ή μια επενδυτική τάση η υιοθέτηση των δεικτών ESG, σύμφωνα με την κα Ελένη Λινάρδου, Διευθύντρια Επενδύσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά μια αλλαγή φιλοσοφίας και κουλτούρας.

Μιλώντας στην εκδήλωση της KPMG για την Βιώσιμη Ασφάλιση, με αφορμή την Ετήσια Έκθεση για την Ιδιωτική Ασφάλιση η κα Λινάρδου περιέγραψε τον άξονα της στρατηγικής του Ομίλου, σημειώνοντας – μεταξύ άλλων – πως τα Unit Linked που παρέχει έχουν άμεση σχέση με τους δείκτες ESG.

Όπως τόνισε για τη διαχείριση των επενδύσεων και το επίπεδο προετοιμασίας της Εθνικής Ασφαλιστικής σε αυτό τον τομέα:

«Καλούμαστε να αναθεωρήσουμε τις επενδυτικές μας επιλογές στη κατεύθυνση των δεικτών ESG. Αλλά και να δούμε πως το ESG επηρεάζει τις επενδύσεις, τις αποδόσεις, τη διαχείριση κινδύνων και τη δημοσίευση. Το 2021 ετέθη ο Κανονισμός SFDR – περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στο τομέα των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών – με στόχο τη διαμόρφωση ομοιόμορφων κανόνων ενημέρωσης των τελικών επενδυτών, σχετικά με την ενσωμάτωση των κινδύνων βιωσιμότητας. Ωστόσο αναμένουμε τις λεπτομέρειες που θα αποτυπώνονται στα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα. Η εφαρμογή αναβλήθηκε ως το 2023 ώστε να υπάρξει όλη η εικόνα», σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, ανέδειξε το γεγονός της πολυπλοκότητας, ενώ επεσήμανε πως «στην Εθνική Ασφαλιστική αξιοποιούμε όλο αυτό το χρόνο δημιουργικά και εντατικά για την αναλυτική χαρτογράφηση των αναγκών στη κατανόηση των παραμέτρων και την απαιτούμενη προσαρμογή

Όπως στην εφαρμογή του Solvency II που απαιτήθηκε αλλαγή φιλοσοφίας, κουλτούρας σε συνδυασμό με σημαντική οικονομική επένδυση, έτσι και για τα ESG η αλλαγή είναι κομβική. Βλέπει το μέλλον και διαχέεται σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης και διακυβέρνησης

Δεν εργαζόμαστε για την ενσωμάτωση των ESG μόνο στην επενδυτική πολιτική, αλλά σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας και τις ανάγκες των πελατών».

διαβάστε: Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου για ESG: Να υπάρξει σύγκλιση στους διαφορετικούς δείκτες μέτρησης

επίσης: Μ. Αντωνάκη: Οι καταναλωτές θα δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη βιώσιμη ασφάλιση

Νέα προϊόντα με σύνδεση ESG

Κατά την κα Λινάρδου, το ESG είναι μια πρόκληση για όλους τους τομείς του χρηματοοικονομικού τομέα και όπως είπε στην Εθνική Ασφαλιστική, ο σχεδιασμός των πωλήσεων στα Unit Linked προϊόντα βασίζεται αποκλειστικά σε ESG Αμοιβαία Κεφάλαια, σε συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους διεθνείς παρόχους την BNP Baribas Asset Management.

«Επομένως τα ESG προϊόντα είναι ήδη εδώ και καλύπτουν την ανάγκη του επενδυτή (ασφαλισμένου) του σήμερα και του αύριο», είπε.

Σε ερώτηση για το πως οι ασφαλιστικές μπορούν να θωρακιστούν από παράπονα ασφαλισμένων στο μέλλον σε περίπτωση υπεραπόδοσης των πατροπαράδοτων επενδύσεων (καφέ) έναντι των πράσινων, η κα Λινάρδου σημείωσε πως δεν υπάρχει κάποια ανησυχία καθώς η ανάγκη για βιωσιμότητας είναι ένα γεγονός που μεγεθύνεται στη συνείδηση όλων (ως εργαζόμενοι, καταναλωτές και πολίτες), σε ένα κόσμο που αλλάζει αρμονικά.

«Δεν υπάρχει ανησυχία για τις ενδεχόμενες υπεραποδόσεις των παραδοσιακών επενδύσεων, αλλά το πως θα υιοθετήσουμε καλύτερα και γρηγορότερα τις βιώσιμες λύσεις», σημείωσε.

Άξιο αναφοράς είναι πως ήδη οι αποδόσεις στα social bonds για το 2019 ήταν 20 δις. περίπου και το 2020 εκτοξεύτηκαν στα 150 δις. ευρώ, συμπλήρωσε ενώ ανέδειξε επίσης το γεγονός πως πλην του περιβάλλοντος γίνεται αντιληπτή η ανάγκη και για τη κοινωνική διάσταση στο πλαίσιο του ESG, κάτι που συνέβαλε σε αυτό και η πανδημία.

Βάιος Κρόκος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*