Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου για ESG: Να υπάρξει σύγκλιση στους διαφορετικούς δείκτες μέτρησης

Μια ιδιαίτερη πτυχή γύρω από θέματα βιωσιμότητας και δεικτών ESG ανέδειξε κατά την ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση της KPMG, ο πρόεδρος της EAEE, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, με στόχο να ενισχυθούν οι προσπάθειες προς μια βιώσιμη ασφάλιση.

Ειδικότερα, σημείωσε πως απαιτείται σύγκλιση στους διαφορετικούς τρόπους μέτρησης δεικτών γύρω απο ζητήματα ESG. Διαφορετική οπτική και προσέγγιση έχουν οι δείκτες MSCI, S&P, AM Best, Taxonomy κλπ.

“Είμαστε work in progress όσον αφορά τα Ratings Agencies”, τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα των δεικτών θα οδηγήσουν τις διοικήσεις σε ασφαλείς αποφάσεις.

Εξάλλου, όπως σημείωσε επίσης, με εκθετικό χρόνο τα τελευταία χρόνια τα ζητήματα ESG αποτελούν βασικό ζητούμενο για τα δ.σ των ασφαλιστικών οργανισμών, με στόχο τη χάραξη της κατάλληλης στρατηγικής.

Όπως τόνισε η βίωσιμη ανάπτυξη και ασφάλιση αποτελεί πρόκληση για προσαρμογές και ευκαιρία για τον κλάδο, σημειώνοντας πως “δεν επιδέχονται εκπτώσεις για θέματα ESG”.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου υπενθύμισε βέβαια και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς και το γεγονός πως είμαστε ανασφάλιστοι, αναμένοντας το Κράτος να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Παράλληλα, επεσήμανε και την αναγκαιότητα αλλαγών  σε επίπεδο Solvency ΙΙ για ζητήματα που σχετίζονται με ζητήματα ESG, βιωσιμότητα και πράσινες επενδύσεις στις οποίες μπορεί ο ασφαλιστικός κλάδος να συνεισφέρει.

Τέλος, έθεσε το ζήτημα πως και τα Κράτη πρέπει – πλην της νομοθέτησης – να λειτουργούν με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, υιοθετώντας τις κατευθυντηρίες γραμμές των δεικτών ESG.

Βάιος Κρόκος

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*