Μ. Αντωνάκη: Οι καταναλωτές θα δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη βιώσιμη ασφάλιση

«Διαφορετική προσέγγιση θα έχουν οι καταναλωτές στο μέλλον. Σήμερα όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι είναι ενημερωμένοι και ευαίσθητοι γύρω από ζητήματα κοινωνίας και περιβάλλοντος», σημείωσε η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, κα Μαργαρίτα Αντωνάκη στο πλαίσιο Panel στην εκδήλωση της KPMG για την Ετήσια Έκθεση της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων:

Οι Έλληνες καταναλωτές στο μέλλον θα δώσουνε «ψήφο εμπιστοσύνης» σε ασφαλιστικές εταιρείες που παρέχουν προϊόντα με θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στο μέλλον η επιλογή θα γίνεται όχι μόνο με βάση τις ασφαλιστικές ανάγκες αλλά και με βάση τα κριτήρια της βιωσιμότητας.

«Κλειδί» σε όλα αυτά, βέβαια, αποτελεί και η Χρηματοοικονομική Εκπαίδευση που παραμένει πολύ πίσω ακόμη.

Σχολίασε επίσης πως «όσο περνάει ο καιρός, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε όλα από το Κράτος, το οποίο έχει κάποια όρια».

Στην ίδια συζήτηση, αναφέρθηκε στην υιοθέτηση των δεικτών ESG από τον κλάδο, κάτι που πρέπει να λογαριάζεται όχι ως υποχρέωση αλλά κουλτούρα.

Παράλληλα, έθεσε επί τάπητος τις κυριότερες αλλαγές που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προτάσεις της σε σχέση με τις αλλαγές στο Solvency σχετικά με την απελευθέρωση κεφαλαίων για την επίτευξη των στόχων του Green Deal.

Πολυπλοκότητα στις νομοθεσίες αλλά ευκαιρία για τον ασφαλιστικό κλάδο

Από την άλλη πλευρά εξήγησε πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε διακρίνονται από μια σημαντική πολυπλοκότητα, άρα ο μεγάλος βαθμός λεπτομέρειες που απαιτείται ώστε να χαρακτηρίσουμε κάτι βιώσιμο, έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους ασφαλιστές.

Στο τομέα αυτό η ύπαρξη συγκρίσιμων στοιχείων κλπ δεν είναι καθόλου εύκολη, επομένως η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μπελάς», αλλά η ασφαλιστική βιομηχανία δεν μπορεί να μείνει αποκομμένη από τέτοιες ενέργειες με μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα.

Σύμφωνα με την κα Αντωνάκη, είναι ευκαιρία για τον ασφαλιστικό κλάδο να δείξουν το κοινωνικό προφίλ που ήδη έχουν να το δείξουν ακόμα πιο έντονα με βιώσιμα προγράμματα.

διαβάστε επίσης: Κανονιστικές εξελίξεις και προκλήσεις στο τομέα ESG στο επίκεντρο του ασφαλιστικού κλάδου

Λίγο νωρίτερα, στη σχετική ομιλία της ανέδειξε το ρόλο της ασφαλιστικής βιομηχανίας και πως αποτελεί μέρος της λύσης προς μια βίωσιμη ανάπτυξη:

“Στις μέρες μας η λέξη βιωσιμότητα είναι μια λέξη που ακούγεται κάθε μέρα και περισσότερο και μας αφορά όλους για το μέλλον μας. Είναι μια λέξη που περιέχει ένα καμπανάκι κινδύνου αλλά συγχρόνως περικλείει και την ελπίδα. Ο κόσμος εξελίσσεται σε ένα επικίνδυνο μέρος για να ζούμε.

Τρεις δεκαετίες πριν μιλάγαμε για κινδύνους, σήμερα μιλάμε για τη πραγματοποίηση τους, η οποία είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης παρέμβασης του ανθρώπου πάνω στη φύση. Για αυτό 7 δις πολίτες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν και να ζητάνε από τις κυβερνήσεις πολιτικές που να ενσωματώνουν τις προκλήσεις της νέας εποχής”, σημείωσε.

Τόνισε επίσης πως “Ένα μέρος του προβλήματος μπορεί να λυθεί από την ασφάλιση. Η ασφάλιση σαν δραστηριότητα ασχολείται με την διαχείριση του κινδύνου. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις από το ίδιο το αντικείμενο τους έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε ζητήματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης – σε διαφορετικά επίπεδα και κλίμακες: Μπορούν να προειδοποιήσουν τη κοινωνία για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και να βοηθήσουν ώστε να καλυφθούν οι συνέπειες. Η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος είναι παντού ορατή Παράλληλα, βλέπουμε και τις κοινωνικές ανισότητες που αποτελούν τη σημερινή πραγματικότητα. Παρατηρώντας όλο αυτό το κόσμο που μεταβάλλεται τόσο γρήγορα, οι ασφαλιστές κατανοούν ότι υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι κατάλληλα να απαντήσουν στους προβληματισμούς των πολιτών: Εδώ είναι η ουσία και η συνεισφορά της βιώσιμης ασφάλισης

Οι ασφαλιστές θα πρέπει να βρουν τρόπους για ασφαλιστικές προτάσεις που θα ανταποκρίνονται σε όλες τις απαιτήσεις της κοινωνίας, στην αγροτική παραγωγή, στην Ενέργεια, στη κτηνοτροφία, στη βιομηχανία, σε ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα, σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, στους ανθρώπους που γερνάνε. Το ζήτημα της βιωσιμότητας δεν είναι εθνικού, αλλά παγκόσμιου ενδιαφέροντος”, συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσε παράλληλα, “από τη Σύνοδο Κορυφής στο Ρίο το 1992 ο ΟΗΕ είχε αναδείξει τη κρισιμότητα του ζητήματος, με το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών που μιλούσε για τις επιχειρήσεις, όπως και το 2012 όπως ακούστηκαν οι 4 αρχές για τη βιώσιμη ασφάλιση

Ο 4 βασικές αρχές μιλούν για την ενσωμάτωση στην εταιρική ταυτότητα των περιβαλλοντικών, κοινωνικών ζητημάτων & διακυβέρνησης. Είναι μια παγκόσμια «πυξίδα», η οποία αναφέρεται στην δημιουργία ασφαλιστικών προτάσεων για ΑΠΕ, για καθαρό πόσιμο νερό, για βιώσιμες πόλεις αλλά και για άμβλυνση των ανισοτήτων

Οι Αρχές αυτές είναι ένα γενικό πλαίσιο και μέσα σε αυτό ο ασφαλιστικός τομέας και κάθε μια ασφαλιστική εταιρεία ειδικά να σχεδιάσει τις κατάλληλες δράσεις και προϊόντα έναντι αυτών των κινδυνων

Οι ασφαλιστές  – με πολύ σημαντικό όγκο ασφαλίστρων, αποζημιώσεων αλλά κυρίως με έναν όγκο επενδύσεων που ξεπερνάει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα 10,5 τρις ευρώ  – έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στη δημιουργία ενός πιο προοδευτικού κόσμου και βιώσιμης κοινωνίας”.

Βάιος Κρόκος

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*