Τι προβλέπει για οικονομίες και Όμικρον η Goldman Sachs: 4 σενάρια για το πως θα εξελιχθεί

Η ανάπτυξη επιβραδύνεται μετά το καλοκαίρι παντού σε όλο τον κόσμο, οι ρυθμοί πέφτουν, ενώ ο πληθωρισμός επιμένει. Αυτά συνέβαιναν και πριν μετά την πρώτη αντίδραση των οικονομιών και ενώ ένα κύμα πανδημίας οδηγούμενο από τη μετάλλαξη Δέλτα, υποχρέωνε σε περιοριστικά μέτρα.

Πόσο άλλαξε η εικόνα με τον εντοπισμό της Όμικρον και τι πρόκειται να συμβεί στην οικονομία. Τέσσερις βασικές πιθανότητες εντοπίζει η Goldman Sachs και τις επεξεργάστηκε για να μας δώσει 4 πιθανά σενάρια για τις οικονομίες αν και εκτιμά ότι οι πιθανότητες και τα σενάρια είναι πολύ περισσότερα.

Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, διερεύνησαν τέσσερις πιθανότητες μία από τις οποίες περιλαμβάνει σενάριο υποχώρησης των οικονομιών, όπου ένα μεγάλο κύμα μόλυνσης στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή 2,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις τους. Η ανάπτυξη το 2022 συνολικά θα ήταν 4,2%, ή 0,4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους. Τι άλλες πιθανότητες υπάρχουν:

Αρνητικό σενάριο: Είναι το σενάριο που προαναφέρθηκε. Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται γρηγορότερα από την Δέλτα. Προκαλεί την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας με ανάπτυξη 2% σε τριμηνιαία βάση ή περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις σημερινές προβλέψεις του οίκου. Το 2022 η παγκόσμια οικονομία συνολικά, εμφανίζει ανάπτυξη 4,2%. Οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι ασαφείς.

Πολύ αρνητικό σενάριο: Τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας χειροτερεύουν σημαντικά σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται βαρύτερο πλήγμα, ενώ οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι και πάλι ασαφείς.

Ο «λανθασμένος συναγερμός»: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πιο αργά από την Δέλτα και δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Θετικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι λίγο πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο. Η υπόθεση αυτή επιτρέπει καλύτερα αποτελέσματα από το κεντρικό σενάριο και επιτρέπει την παγκόσμια ανάπτυξη σε υψηλότερα επίπεδα από το 4,2%. Ο πληθωρισμός θα είναι πιθανότατα χαμηλότερος, καθώς η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και εργασίας επιταχύνεται.

Η Goldman Sachs, εκτιμά ότι, αν και η Όμικρον δεν αποκλείεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ωστόσο τα πιθανά σενάρια έχουν ασυνήθιστα μεγάλο εύρος. Έτσι, ο οίκος δεν κάνει ακόμα αλλαγές στις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*