insurance europe logo

Αντίθετη η Insurance Europe με προτάσεις EIOPA: Αυξάνουν τα κόστη σε ασφαλιστές και πελάτες

Αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχει η Insurance Europe στις προτεινόμενες αλλαγές της EIOPA καθώς εκτιμάται πως είναι δυσανάλογες και θα οδηγήσουν σε υπερβολικά νέα διοικητικά βάρη και κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρίες – τα οποία τελικά θα μετακυλιστούν στους πελάτες.

Αυτό απάντησε η Insurance Europe στο πλαίσιο σχετικής διαβούλευσης για προτεινόμενες τροποποιήσεις από πλευράς EIOPA όσον αφορά την εποπτική αναφορά και στα έγγραφα δημοσιοποίησης πληροφοριών.

Όπως εξηγεί: Η EIOPA ναι μεν έχει προτείνει από τη μια πλευρά ευπρόσδεκτες αλλαγές, έχει όμως προτείνει επίσης σημαντικές ( και κυρίως περιττές) στα τρέχοντα πρότυπα τριμηνιαίας αναφοράς (QRT), ενώ παράλληλα εισήγαγε νέα QRT.

Όλα αυτά θα δημιουργήσουν σημαντική επιπλέον διοικητική επιβάρυνση για στους ασφαλιστές, χωρίς σαφές όφελος για τους εποπτικούς φορείς.

“Θα αυξήσουν επίσης σημαντικά το κόστος για τους ασφαλιστές, οι οποίοι, για παράδειγμα, θα πρέπει να διαθέσουν σημαντικούς πόρους για την εφαρμογή, τον έλεγχο και την επικύρωση των απαιτούμενων αλλαγών στα συστήματα πληροφορικής τους. Συνεπώς, η EIOPA θα πρέπει να περιορίσει τυχόν αλλαγές στο πακέτο των προτάσεών της σε εκείνες που είναι απολύτως απαραίτητες για την εκπλήρωση των εποπτικών της καθηκόντων.

Επιπλέον, το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η EIOPA για αυτές τις εκτεταμένες αλλαγές είναι πολύ σύντομο. Οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης του Solvency II που πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο, και όχι μέσω μιας προσέγγισης που θα οδηγήσει σε πολλαπλές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος”, αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*