meeting, ασφαλιστική, στατιστική

Ασφαλιστικές-Ιδιωτικές κλινικές: Παραγωγή ασφάλιστρων

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ιδιαίτερα σημαντική αναδεικνύεται η συμμετοχή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών την περίοδο της κρίσης στην κάλυψη εξόδων στην ιατρική περίθαλψη και τα νοσήλια. Συγκεκριμένα, η σχετική έρευνα της ΕΑΕΕ δείχνει ότι οι συνολικές πληρωθείσες αποζημιώσεις πέρσι έφτασαν στα 459,4 εκατ. ευρώ, από 436,5 εκατ. ευρώ το 2012. Την ίδια περίοδο, μέσω των ομαδικών ασφαλιστηρίων, πληρώθηκαν αποζημιώσεις 123,1 εκατ. ευρώ, έναντι 104,7 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω των ατομικών συμβολαίων πληρώθηκαν 336,3 εκατ. ευρώ, έναντι 331,8 εκατ. ευρώ.

Από τις συνολικές αποζημιώσεις, το 88% ή τα 402,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε αποζημιώσεις για νοσοκομειακές δαπάνες, ενώ το 12% ή τα 57,2 εκατ. ευρώ σε εξωνοσοκομειακές. Η αναλογία αυτή είναι διαφορετική μεταξύ των ατομικών συμβολαίων και των ομαδικών, καθώς, συνήθως, τα ομαδικά συμβόλαια έχουν χαμηλότερες νοσοκομειακές παροχές.

Έτσι, σχεδόν το 91% των αποζημιώσεων των ατομικών συμβολαίων αφορούσε νοσοκομειακές δαπάνες, που έφτασαν δηλαδή τα περίπου 304 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο 32 εκατ. ευρώ αποδόθηκαν για εξωνοσοκομειακές δαπάνες. Αντίστοιχα, τα ομαδικά συμβόλαια αποζημίωσαν πέρσι νοσοκομειακές δαπάνες 98,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 80% των συνολικών αποζημιώσεων, ενώ το 20%, δηλαδή τα 24,6 εκατ. ευρώ, εξωνοσοκομειακές.

Η έρευνα επίσης σημειώνει ότι, συνολικά, 359 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν προς ιδιωτικές κλινικές, ενώ στα 61,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι αποζημιώσεις για επιδόματα και έξοδα προς δημόσια νοσοκομεία. Αποδεικνύεται ότι διαχρονικά από το 2012 και μετά, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες διέθεσαν σημαντικά ποσά προς τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες από τη χρονιά εκείνη προχώρησαν σε υποχρεωτικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και επίσης, σταδιακά, άρχισαν να συνεργάζονται με όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ειδικότερα, τα ποσά αυτά ήταν 338 εκατ. ευρώ το 2012, 333 εκατ. ευρώ για το 2013 και 363 εκατ. ευρώ για το 2014. Από τις δε νοσοκομειακές αποζημιώσεις στις ιδιωτικές κλινικές, το 30% αφορούσε αμοιβές γιατρών και το υπόλοιπο 70% λοιπά νοσοκομειακά έξοδα.

Όπως αναφέραμε, οι περισσότερες κλινικές, πλέον, συνεργάζονται με το σύνολο των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, πέρσι, το 84% των αποζημιώσεων αφορούσε συνεργαζόμενες με την ασφαλιστική εταιρεία κλινικές, και μόλις το 14% ήταν μη συνεργαζόμενες (επίσης το 1,5% αφορούσε νοσηλεία στο εξωτερικό και περίπου 0,5% δημόσια νοσοκομεία). Αντίστοιχα, το 2012, από το σύνολο των νοσοκομειακών αποζημιώσεων, το 68% αφορούσε συνεργαζόμενες κλινικές.

Όπως τονίζει η ΕΑΕΕ, από τα στοιχεία δραστηριότητας που συλλέχθηκαν διαπιστώθηκε, για μία ακόμη χρονιά, αξιόλογη «αντοχή» των ασφαλίσεων υγείας, αλλά και σημαντικά αυξημένη χρήση των ασφαλιστικών παροχών των προγραμμάτων. Έτσι, ενώ τα συνολικά (ατομικά και ομαδικά) εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, συγκρινόμενα με την προηγούμενη χρήση, εμφάνισαν σχετική σταθερότητα και ενώ ο συνολικά ασφαλισμένος πληθυσμός υπέστη οριακή μείωση, οι πληρωθείσες αποζημιώσεις σημείωσαν εκ νέου αύξηση.

Βασικό συμπέρασμα από τα ανωτέρω είναι ότι οι πολίτες, παρά τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και έχοντας βιωματική, πλέον, εμπειρία των αδυναμιών της κοινωνικής τους ασφάλισης και του δημόσιου συστήματος υγείας, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, τις καλύψεις και τις παροχές του οποίου αξιοποιούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*