Φιάσκο με τον έλεγχο των διαγνωστικών εξετάσεων!

Του Αιμίλιου Νεγκή, διευθυντή σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από το ΦΕΚ με τις νέες οδηγίες για τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, σας αποκαλύπτω ότι μιλάμε για πρωτοφανές φιάσκο. Η εφαρμογή τους αναβάλλεται τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς μαθαίνω τόσο χρόνο χρειάζεται η ΗΔΙΚΑ για να ενσωματώσει τις οδηγίες στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης!

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την αναβολή αναμένονται σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικά ο κ. Π. Πολάκης είναι σε έξαλλη κατάσταση με τη διοίκηση της ΗΔΙΚΑ, καθώς το σχέδιο με τις νέες οδηγίες είχε παραδοθεί στην ΗΔΙΚΑ για να προετοιμαστεί από το Φεβρουάριο!

Οι νέες οδηγίες και κανόνες για την ηλεκτρονική παραπομπή των διαγνωστικών εξετάσεων είχαν δημοσιευτεί προχθές με απόφαση του κ. Πολάκη: http://virus.com.gr/egchiridio-chrisis/. Κρίθηκαν αναγκαίοι, καθώς οι σχετικές δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία, παρά το γεγονός ότι το Δεκέμβριο είχαμε μείωση των τιμών σε αρκετές διαγνωστικές εξετάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι οι κανόνες αυτοί ήταν για πρώτη φορά προϊόν διαλόγου και διαβούλευσης με τους ιατρικούς και επιστημονικούς φορείς. Και το πιο σημαντικό: Εκτιμήσεις του ΕΟΠΥΥ ανάφεραν ότι η εφαρμογή τους θα ήταν σε θέση να συμβάλει στην εξοικονόμηση του 15% της ετήσιας δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις, ήτοι περίπου 50-60 εκατ. ευρώ.

Αν λοιπόν οι νέοι κανόνες εφαρμόζονταν από αύριο, τότε θα δίνονταν η δυνατότητα να υπήρχε εξοικονόμηση περίπου 25-30 εκατ. μέχρι τα τέλη του χρόνου. Τώρα εφόσον τα νέα μέτρα δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν νωρίτερα από τον Νοέμβριο, είναι σαφές ότι θα πάει χαμένη όλη η χρονιά… Μιλάμε για φιάσκο ολκής, που αν μη τι άλλο δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από παραιτήσεις στελεχών!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*