Την πεποίθηση πως έχει έρθει ο καιρός να υπάρξει σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα στο ζήτημα της Υγείας εκφράζει ο κ. Βασίλης Νιάρχος, διευθυντής του Κλάδου Υγείας της Prime Insurance.
Ο ιδιωτικός τομέας είναι ανοιχτός σε μια τέτοιου είδους σύμπραξη, προσθέτει, αρκεί να διασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και στην ποιότητα των υπηρεσιών.
Σε συνέντευξη του στο περιοδικό IW, ο κ. Νιάρχος μιλά για τις νέες τάσεις που καθορίζουν το ύψος των ασφαλίστρων, τον ρόλο των εταιρειών με την διαμεσολάβηση, τις νέες τεχνολογίες συναρτήσει της Υγείας κ.α
Αναλυτικά
iw? Πώς διαμορφώνονται τα ασφάλιστρα, πλέον, στην Υγεία; Ποιοι είναι οι παράγοντες και ποιες οι τάσεις που τα καθορίζουν;
απ. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον καταναλωτή ότι η ηλικία του ασφαλισμένου, ο ιατρικός πληθωρισμός και οι αποζημιώσεις της εταιρείας είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν το ασφάλιστρο ενός προγράμματος υγείας.
Όπως είναι δεδομένο ότι τα κόστη υγείας θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τις νέες θεραπείες που ετοιμάζονται, καθώς και τις χρόνιες παθήσεις.
Οι καταναλωτές, παρόλο που έχουν κατανοήσει την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης, ειδικά στα δύσκολα χρόνια της κρίσης του δημόσιου συστήματος υγείας, έχουν τη δυσκολία να προχωρήσουν στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς και το εισόδημά τους έχει μειωθεί σημαντικά. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, φόρου ασφαλίστρων της τάξης του 15% –ένα ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο– θα βοηθούσε στη διαμόρφωση του ασφαλίστρου.
iw? O κλάδος της υγείας προϋποθέτει την ύπαρξη δικτύου συνεργατών με την κατάλληλη εκπαίδευση. Ποια χαρακτηριστικά διακρίνουν έναν καλό διαμεσολαβητή και ποιες λύσεις παρέχει η εταιρεία σας;
απ. Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας στηρίζεται στη διαμεσολάβηση –χωρίς τη διαμεσολάβηση δεν υπάρχει ως θεσμός, και ο επαγγελματίας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θεωρείται ο φυσικός υποστηρικτής και σύμβουλος του ασφαλισμένου, προσθέτει αξία στο προϊόν και τις υπηρεσίες.
Έχοντας τη δυνατότητα ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής της συνεργασίας με αρκετές εταιρείες, πλέον, πρέπει να γνωρίζει τα προγράμματα υγείας και να προτείνει στον καταναλωτή αυτό που είναι πιο κοντά στις ανάγκες του.
Η συνεχής εκπαίδευση που παρέχει η εταιρεία μας, το εκπαιδευτικό υλικό, το εργαλείο ανάλυσης αναγκών, η εξυπηρέτηση, η αμεσότητα στην επικοινωνία, είναι κάποιες από τις λύσεις που παρέχει η εταιρεία μας στον συνεργάτη της.
iw? Με ποιες μεθόδους περιορίζεται το κόστος υγείας;
απ. Η βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης, οι διαφορετικοί σε σχέση με το παρελθόν παράγοντες κινδύνου για την Υγεία και η συνεχής αύξηση της δαπάνης υγείας είναι παράγοντες που αυξάνουν συνεχώς το κόστος υγείας.
Η αναβάθμιση του κοινωνικού συστήματος υγείας, με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, ίσως ήταν η λύση σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να υπάρχει συγκράτηση του κόστους υγείας.
Ενδεχομένως, ο έλεγχός τους να πρέπει να περάσει στην Περιφέρεια και οι διοικητές να μην είναι κομματικοί.
Δημόσιες δομές που θα λειτουργούσαν με ιδιωτικά πρότυπα, αναβαθμίζοντας τόσο τον χώρο του δημόσιου κτηρίου όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών, μπορούν να το κάνουν.
Η εφαρμογή ιατρικών πρωτοκόλλων και κλειστών ενοποιημένων πακέτων, επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην τελική συγκράτηση του κόστους. Η μείωση του χρόνου νοσηλείας, οδηγώντας σε άμεση μείωση και των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων.
Έχει φτιάσει, πλέον, η εποχή όπου είναι επιβεβλημένη η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα στην Υγεία.
iw? Πώς μπορεί ένα πρόγραμμα υγείας να καλύψει τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος; Υπάρχουν συνέργειες;
απ. Τον Νοέμβριο του 2011 προτάθηκε από το κράτος η συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών εταιρειών, χρησιμοποιώντας τις ολυμπιακές κλίνες, η οποία όμως δεν λειτούργησε, αφού το Δημόσιο επέδειξε απροθυμία ή αδυναμία να προβεί στις απαραίτητες βελτιώσεις των υποδομών του και ρυθμίσεις για να λειτουργήσει πραγματικά η συνεργασία εκείνη.
Παρόλα αυτά, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα ήταν αρνητικές σε μια συνεργασία με το Δημόσιο η οποία θα ήταν λειτουργική και θα διασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την ποιότητα των υπηρεσιών. Μια τέτοιου είδους σύμπραξη θα μπορούσε να οδηγήσει, ενδεχομένως, σε διεύρυνση του ασφαλισμένου πληθυσμού, εφόσον και οι οικονομικοί όροι αυτής ήταν σημαντικά ανταγωνιστικοί.
iw? Η τεχνολογία εξακολουθεί να διαμορφώνει τη χάραξη στρατηγικών. Στον τομέα της υγείας, ποιες καινοτομίες προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στα προϊόντα;
απ. Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να προβλέψει κάποιος ποιες νέες τεχνολογίες έχουν αντίκτυπο στην αύξηση του κόστους των νοσηλειών, και γενικότερα της Υγείας, όταν ο χώρος της Ιατρικής και της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται στο μέσο μιας ταχείας αλλαγής, και νέες τάσεις στον χώρο της Ιατρικής έρχονται να αλλάξουν τη ζωή μας στο άμεσο ή στο μακρινό μέλλον.
Η ασφαλιστική αγορά δεν μπορεί να μείνει στο χτες –σύντομα θα αναγκαστεί να ενσωματώσει τις εξελίξεις που αναφέρω πιο κάτω και έρχονται:
Τα Google Glass έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για live-stream χειρουργική επέμβαση, από την προοπτική του χειρουργού. Τέτοιου είδους εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας θα μπορούν στο μέλλον να εμφανίζουν τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία του ασθενούς σε πραγματικό χρόνο, να οργανώνουν ζωντανές διαβουλεύσεις και να καλούν το ασθενοφόρο σε ακριβή θέση μέσω GPS σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ενώ το Google Glass ελέγχεται μέσω φωνής και χειρονομιών, οι ψηφιακοί φακοί επαφής θα ελέγχονται από εγκεφαλικά κύματα. Οι ασθενείς θα μπορούν να ενημερώνονται για μια επερχόμενη επέμβαση βήμα-βήμα μέσω μιας εικονικής πραγματικότητας ή να επιλέγουν ένα νοσοκομείο βάσει του πακέτου «εικονικής εμπειρίας» που προσφέρει.
Τεχνητή νοημοσύνη στη διαδικασία λήψης ιατρικών αποφάσεων. Η γνώση ακόμη και των πιο αναγνωρισμένων καθηγητών δεν μπορεί να συγκριθεί με τους γνωστικούς υπολογιστές. Η ποσότητα των ιατρικών πληροφοριών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, και η χρήση αυτών των λύσεων για την παροχή βοήθειας στη λήψη ιατρικών αποφάσεων είναι αναπόφευκτη.
Νανορομπότ στην κυκλοφορία του αίματος. Τα νανορομπότ στην κυκλοφορία του αίματος θα μπορούν να παρεμβαίνουν προτού εμφανιστεί μια ασθένεια. Θα μπορούν να διατηρούν τους ιστούς καλά οξυγονωμένους μετά από μια καρδιακή προσβολή, να στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα ή να αφαιρούν αιμοπετάλια.
Η επανάσταση της 3D εκτύπωσης στην Ιατρική. Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα επιτρέπει τη δημιουργία ιατρικών μηχανημάτων στις υποανάπτυκτες περιοχές, την παραγωγή βιοϋλικών, όπως νεφρά και καρδιακούς ιστούς, φαρμάκων και ζωντανών κυττάρων. Η εκτύπωση ζωντανών οργάνων θα μπορέσει να αντικαταστήσει αυτά που δεν λειτουργούν και θα μπορούσε να εξαλείψει τις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση.
Δωρεάν αλληλουχία γονιδιώματος. Στο μέλλον, το προσωπικό γονιδίωμα θα εφαρμόζεται σε κάθε ασθενή, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να παίρνουν την κατάλληλη δόση φαρμάκων ανάλογα με τον γονιδιωματικό τους κώδικα.
Διάγνωση σε πραγματικό χρόνο. Το «έξυπνο» χειρουργικό μαχαίρι iKnife αναγνωρίζει σε πραγματικό χρόνο αν ο ιστός έχει κακοήθεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται κανείς να περιμένει τα αποτελέσματα μιας βιοψίας από το εργαστήριο.
Νοσοκόμα ή ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων ασθενών και την παγκόσμια έλλειψη φροντιστών υγείας, τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούσαν να παρέχουν βασική φροντίδα, όπως για παράδειγμα να κρατούν συντροφιά σε άρρωστα παιδιά ή να βοηθούν παιδιά που πάσχουν από αυτισμό. Μια νοσοκόμα-ρομπότ θα είναι σε θέση να συνδυάζει τη ρομποτική και την τεχνολογία ανάλυσης εικόνας για να βρίσκει καλή φλέβα στο χέρι του ασθενούς και να παίρνει αίμα με ασφαλή τρόπο. Τα ρομπότ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε απομακρυσμένες χειρουργικές επεμβάσεις προσομοίωσης και κατάρτισης.
Αναδημοσίευση από το IW