back to top
14.2 C
Athens
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025

Β. Βερνάρδος, Interamerican: Μύθος η «ακριβή» ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Μονόδρομο για την προστασία της περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών βλέπει την ασφάλιση ο κ. Βαγγέλης Βερνάρδος, Dipl. Engineer, MSc, MBA, Non Motor Business Line Manager της Interamerican.

στην Κυρέλα Πέτρου

- Advertisement -

iw? Ποιο είναι το ποσοστό όσων ασφαλίζονται για φυσικές ζημιές στην Ελλάδα; Υπάρχει επαρκής ενημέρωση;

 απ. Δυστυχώς, το ποσοστό όσων ασφαλίζονται για φυσικές ζημιές στην Ελλάδα ακολουθεί τη γενικότερη εικόνα της διείσδυσης της ασφάλισης και της ασφαλιστικής συνείδησης στη χώρα μας, που παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Εκτιμάται ότι μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο, ενώ οι επιχειρήσεις είναι συχνά μερικώς ασφαλισμένες. Η ασφαλιστική κουλτούρα δεν έχει καλλιεργηθεί στη χώρα μας και, συνεπώς, η ενημέρωση που υπάρχει δεν είναι επαρκής, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στο πολύ μικρό ποσοστό των ασφαλισμένων.

- Advertisement -

iw? Έχει αλλάξει κάτι μετά την καταστροφή στο Μάτι;

απ. Παρά το γεγονός ότι 100 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά στο Μάτι, φαίνεται ότι η ασφαλιστική ευαισθησία μας ίσχυσε μόνο προσωρινά. Έτσι, αυξήθηκε για λίγο η ζήτηση για την ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά δυστυχώς αυτή η αλλαγή δεν διήρκεσε.

Πάντως, έγινε φανερή η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην καταστροφή στο Μάτι, καθώς αποζημιώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλοι οι πληγέντες.

Εμείς, ως Interamerican, μάλιστα, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς αποζημιώσαμε μέσα στο πρώτο 24ωρο αρκετούς από τους ασφαλισμένους μας, με πολύ συνοπτικές διαδικασίες.

iw? Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο πελάτης για να ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών;

απ. Γενικότερα, θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ο πελάτης για να ασφαλιστεί έναντι των φυσικών καταστροφών. Αρκεί να υπάρχει νόμιμη άδεια για την οικοδομή και να μην έχουν γίνει επιβαρυντικές παρεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου.

Εκτιμώ ότι μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η Πολιτεία, μια και η έλλειψη ή η πλημμελής συντήρηση των υποδομών καθιστά, πολλές φορές, απαγορευτική την ασφάλιση ορισμένων κινδύνων.

iw? Η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές θεωρείται «ακριβή». Ισχύει αυτό πραγματικά;

απ. Θα τολμούσα να πω ότι αυτό είναι ένας μύθος. Συχνά, η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές στοιχίζει πολύ λιγότερο από την ασφάλιση ενός αυτοκινήτου. Απλά, η έλλειψη ενημέρωσης και η παραπληροφόρηση έχουν οδηγήσει στην εσφαλμένη αντίληψη ότι η ασφάλιση είναι κάτι πολύ ακριβό.

Αν αναλογιστεί, βέβαια, κάποιος ποια εξασφάλιση προσφέρει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και πόσο σημαντικό είναι να μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πως ό,τι και να συμβεί στην κατοικία ή στην επιχείρησή του θα μπορεί να το ξεπεράσει και να έχει τη δυνατότητα να επισκευάσει οποιαδήποτε ζημία, τότε αντιλαμβανόμαστε πόσο χαμηλό είναι το κόστος σε σχέση με την προστασία και τη σιγουριά που προσφέρει.

Ειδικά στο σημερινό περιβάλλον, όπου η οικονομική κρίση και ο σχεδόν αδύνατος τραπεζικός δανεισμός δεν αφήνουν περιθώρια επαναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων, θα έλεγα πως ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα έπρεπε να αποτελεί μονόδρομο για τον Έλληνα οικογενειάρχη και επιχειρηματία.

iw? Ποιο είναι το βασικό μοντέλο που εφαρμόζει το κράτος και ποια προβλήματα προκύπτουν από αυτό;

 απ. Φοβάμαι πως δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να εφαρμόζεται από την Πολιτεία σήμερα. Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, γίνεται προσπάθεια να μοιραστούν όσα χρήματα είναι δυνατόν να διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό στους εκάστοτε πληγέντες.

Αυτονόητο είναι πως σε περίπτωση ενός σοβαρού και σε μεγάλη έκταση γεγονότος, δεν θα είναι επαρκή τα χρήματα και η κατά κεφαλήν αποζημίωση θα είναι μηδαμινή. Επομένως, όπως δυστυχώς συμβαίνει και σε άλλους τομείς, η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί τη μοναδική εξασφάλιση που μπορεί να έχει κάποιος έναντι των φυσικών καταστροφών.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η KPMG φέρνει την Άννα Ευθυμίου και κορυφαία στελέχη στο μεγάλο debate για την ασφαλιστική αγορά

Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας της KPMG, ενός από τα ισχυρότερα εργαλεία ανάγνωσης του κλάδου

Nέες καλύψεις φυσικών καταστροφών από την AIG

Από 1/1/2026, με δυνατότητα αφαίρεσης – Τι άλλαξε από 1/12/2025 για τον κλάδο αυτοκινήτου

Σεμινάριο ασφαλίσεων κινδύνων φυσικών καταστροφών από το ΕΙΑΣ

Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2025, σε περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης

«The Future of Insurance»: Η KPMG στην Ελλάδα παρουσιάζει τη 15η Ετήσια Έκθεση για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά

Ένα πολύτιμο εργαλείο στρατηγικής ανάλυσης του εγχώριου ασφαλιστικού κλάδου θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο Electra Palace Athens στις 9/12

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μ. Παπαζαρκάδα: «Θέλουμε να είμαστε ο πρώτος συνεργάτης που σκέφτεται κάθε επιχειρηματίας όταν χρειάζεται ασφάλεια και αξιοπιστία» 

Η Country Manager της Coface στην Ελλάδα μιλά στο Insurance World και στον Λάμπρο Ρόδη για τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και το όραμα της εταιρείας

Π. Κασκαρέλης: Οι προτεραιότητες της Υδρογείου Ασφαλιστικής για τα επόμενα χρόνια

«Κλείνοντας τη χρονιά με θετικό αποτύπωμα, προχωρούμε προς το 2026 με σχέδιο, συνέπεια και ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό»

Η πράσινη ασφάλιση ως ανάγκη: Η Ελλάδα μπροστά στην πρόκληση της περιβαλλοντικής ευθύνης

Οι Μεσίτες Ασφαλίσεων, ως γέφυρα μεταξύ επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, έχουν χρέος να πρωτοστατήσουν σε αυτήν τη μετάβαση

Εγγυήσεις, πυρκαγιές και αστικές προδιαγράφουν το μέλλον

Τη νέα τάση της ασφαλιστικής αγοράς υποδεικνύουν τα στατιστικά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μ. Παπαζαρκάδα: «Θέλουμε να είμαστε ο πρώτος συνεργάτης που σκέφτεται κάθε επιχειρηματίας όταν χρειάζεται ασφάλεια και αξιοπιστία» 

Η Country Manager της Coface στην Ελλάδα μιλά στο Insurance World και στον Λάμπρο Ρόδη για τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και το όραμα της εταιρείας

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη «In Motion for Everyone»: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας, ο Ευ. Αυγουλάς και η Ι.Μ. Γκέρτσου πρόσφεραν μια βιωματική εμπειρία εξοικείωσης με την αναπηρία

Η ΕΑΔΕ ζητά παρέμβαση της ΔΕΕΙΑ για συνεχιζόμενες αθέμιτες πρακτικές στον κλάδο

Η Ένωση επισημαίνει ότι η απάντηση της εταιρείας παραγνωρίζει προκλητικά την παραβίαση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας

Δωρεάν επαναπιστοποιήσεις για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές από το ΕΕΑ

Η Eurolife FFH προσφέρει εθελοντικά τη συνδρομή της για την κάλυψη των 15 ωρών εκπαίδευσης που προβλέπονται για το 2025

Η αρνητική εμπειρία υποψηφίου «πληγώνει» τη φήμη των επιχειρήσεων – Νέα έρευνα του kariera.gr

Hχηρή υπενθύμιση προς τις εταιρείες για τη σημασία της σαφήνειας και του σεβασμού στον χρόνο του υποψηφίου κατά τη διαδικασία πρόσληψης