Δραματικές εξελίξεις εγκυμονεί η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας, καθώς η χώρα καταγράφει τη 2 η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στην ΕΕ
Τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί ο δημόσιος διάλογος για το Δημογραφικό με βάση τα στοιχεία της Eurostat, για τον επικίνδυνο ρυθμό μείωσης του πληθυσμού της χώρας μας.
Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση του Οργανισμού, εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, το 2070 η Ελλάδα θα έχει την 3η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού (30,4%) μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., μετά τη Λετονία και τη Λιθουανία. Σε λιγότερο από 50 χρόνια, λοιπόν, και αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, ο πληθυσμός μας θα είναι μόνον 7,8 εκατ. (από 10,5 εκατ. το 2022).
Ωστόσο, η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού σε μια χώρα (το 2023 είχαμε 2,47 εκατ. συνταξιούχους προς 4,22 εκατ. εργαζόμενους) έχει σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες: Μείωση εργατικού δυναμικού, δημοσιονομική ανισορροπία, κίνδυνος βιωσιμότητας ασφαλιστικών ταμείων, διαταράξεις στην κοινωνική συνοχή.
Η βασικότερη αιτία της βραδυφλεγούς αυτής βόμβας είναι λίγο ή πολύ γνωστή: Το πρόβλημα των νέων να κάνουν παιδιά -ή πάνω από ένα παι- δί- σήμερα είναι πρωτίστως οικονομικό. Πολύ απλά, ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Οι νέοι καθυστερούν να δημιουργήσουν οικογένεια γιατί δεν έχουν τα μέσα και τις προϋποθέσεις για να τη συντηρήσουν. Ο μέσος όρος ηλικίας απόκτησης παιδιού στις γυναίκες είναι, πια, η τρίτη δεκαετία της ζωής τους.
Όπως καταγράφεται στις σχετικές έρευνες, η επαγγελματική ανασφάλεια, το χαμηλό ή μη σταθερό εισόδημα, το πολύ υψηλό κόστος στέγης και οι περιορισμένες κοινωνικές υπο- δομές είναι οι κύριοι λόγοι της επιδείνωσης της δημογραφικής προοπτικής στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Το φαινόμενο του braindrain -της μετανάστευσης στα χρόνια του Μνημονίου πάνω από 200.000 νέων σε αναπαραγωγική ηλικία σε χώρες του εξωτερικού- ήταν επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την απειλητική αυτή εξέλιξη;
Πέραν της επιδίωξης της ανόδου του Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα οικονομικής ασφάλειας και αυξημένων επαγγελματικών ευκαιριών, τα μέτρα που καλείται να πάρει άμεσα η Πολιτεία επικεντρώνονται στην ενίσχυση του εισοδήματος και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νέων νοικοκυριών. Γενναία επιδότηση ενοικιαζόμενης στέγης ή αγοράς ιδιόκτητης κατοικίας, ισχυρή οικονομική ενίσχυση για την απόκτηση δεύτερου ή τρίτου παιδιού, αύξηση ολοήμερων βρεφονηπιακών σταθμών και ολοήμερων σχολείων, θεσμοθέτηση της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνης, περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις από το πρώτο παιδί, κίνητρα για επαναπατρισμό των νέων που εργάζονται στο εξωτερικό, είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί για το Δημογραφικό.
Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, πέρα από οικονομική, εργασιακή, ασφαλιστική και κοινωνική απειλή, είναι θέμα εθνικής επιβίωσης.
Από το INTERLIFE MAGAZINE