Μέτρα θετικά για την ιδιωτική ασφάλιση με ευνοϊκές επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δημιουργούν θετικές προσδοκίες για περαιτέρω εξελίξεις που θα αφορούν τον κλάδο και επιβεβαιώνουν τις μέχρι σήμερα προσπάθειες του Ε.Ε.Α. προς αυτή την κατεύθυνση περιέχουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ. Ωστόσο χρειάζονται εξειδίκευση και σαφώς απαιτούνται ακόμα πιο γενναίες αποφάσεις για να επιτευχθεί η σύγκλιση της ελληνικής ιδιωτικής ασφάλισης με όσα ισχύουν στις άλλες χώρες της Ε.Ε.
Αυτό επισημαίνεται από τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου και τον Γενικό Γραμματέα και Πρόεδρο της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης κ. Δ. Γαβαλάκη.
Τονίζεται ότι τα μέτρα αποτελούν ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση που το Επιμελητήριο έχει μέχρι σήμερα κινηθεί και έχει καταθέσει σε σειρά υπομνημάτων, αναφορών και παρεμβάσεων προς την πολιτεία, οπότε και αναμένεται με ενδιαφέρον η εξειδίκευσή τους από τα αρμόδια υπουργεία. Αναλυτικά:
ΕΝΦΙΑ
– Για τον ΕΝΦΙΑ όπως αρχικώς είχε επισημανθεί η έκπτωση 10% στις ασφαλισμένες κατοικίες ήταν “δειλό” βήμα και τώρα με την εξαγγελία της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές επιτυγχάνεται η, ευπρόσδεκτη από την αγορά, σωστή συνέχιση του μέτρου. Να σημειωθεί ότι οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το πράξουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
Εξίσου θετική και στο πλαίσιο του αιτήματος του Ε.Ε.Α. ότι έπρεπε να μειωθεί το όριο του κύκλου εργασιών από τα 2 εκατ. ευρώ που είχε θεσπιστεί για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων, είναι και η εξαγγελία ότι όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Αναμένεται όμως το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του μέτρου. Το Ε.Ε.Α. θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη λύση για τις επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα δε μπορούν να ασφαλιστούν για όλους τους απαιτούμενους κινδύνους.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟΥ ΣΤΑ “ΥΓΕΙΑΣ” ΠΑΙΔΙΩΝ
Και η εξαγγελία που αφορά την κατάργηση του φόρου ασφαλίστρου σε κατηγορία των ασφαλίσεων Υγείας που το Ε.Ε.Α. έχει επισημάνει ότι πρέπει να καταργηθεί διότι θα είναι προς όφελος των πολιτών, ο πρωθυπουργός έδειξε ότι γίνεται μια αρχή που καλό θα ήταν να έχει και συνέχεια.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί η φορολόγηση 15% (φόρος ασφαλίστρου) στις ασφαλίσεις υγείας για παιδιά μέχρι και 18 ετών. Όμως προσδοκία της αγοράς και του Ε.Ε.Α. είναι να καταργηθεί ο φόρος στο σύνολο των συμβολαίων υγείας, κάτι που θα αποδειχθεί επωφελές για όλους του εμπλεκόμενους με το θέμα δηλαδή, κράτος, δομές υγείας, πολίτες και ασφαλιστικές εταιρείες.
Απολογιστικά το Ε.Ε.Α. επισημαίνει ότι προς το παρόν εισπράττεται η θετική στάση της κυβέρνησης και διακρίνεται ότι υπάρχει μια νέα προσέγγιση για την ιδιωτική ασφάλιση η οποία θα πρέπει να διευρυνθεί και να συνεχιστεί.
Το Ε.Ε.Α. θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και για τα υπόλοιπα σημαντικά θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης για τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει, όπως η παροχή φορολογικών κινήτρων για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αποταμιευτικού χαρακτήρα, καθώς και η διεύρυνση των επαγγελμάτων για τα οποία θα είναι υποχρεωτική για την άσκησή τους η ασφάλιση “αστικής ευθύνης”.