back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025

Θετικές εξελίξεις για την ιδιωτική ασφάλιση οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ

Μέτρα θετικά για την ιδιωτική ασφάλιση με ευνοϊκές επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δημιουργούν θετικές προσδοκίες για περαιτέρω εξελίξεις που θα αφορούν τον κλάδο και επιβεβαιώνουν τις μέχρι σήμερα προσπάθειες του Ε.Ε.Α. προς αυτή την κατεύθυνση περιέχουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ. Ωστόσο χρειάζονται εξειδίκευση και σαφώς απαιτούνται ακόμα πιο γενναίες αποφάσεις για να επιτευχθεί η σύγκλιση της ελληνικής ιδιωτικής ασφάλισης με όσα ισχύουν στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αυτό επισημαίνεται από τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου και τον Γενικό Γραμματέα και Πρόεδρο της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης κ. Δ. Γαβαλάκη. 

- Advertisement -

Τονίζεται ότι τα μέτρα αποτελούν ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση που το Επιμελητήριο έχει μέχρι σήμερα κινηθεί και έχει καταθέσει σε σειρά υπομνημάτων, αναφορών και παρεμβάσεων προς την πολιτεία, οπότε και αναμένεται με ενδιαφέρον η εξειδίκευσή τους από τα αρμόδια υπουργεία. Αναλυτικά: 

ΕΝΦΙΑ

- Advertisement -

– Για τον ΕΝΦΙΑ όπως αρχικώς είχε επισημανθεί η  έκπτωση 10% στις ασφαλισμένες κατοικίες ήταν “δειλό” βήμα και τώρα με την εξαγγελία της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από φυσικές καταστροφές επιτυγχάνεται η, ευπρόσδεκτη από την αγορά, σωστή συνέχιση του μέτρου. Να σημειωθεί ότι οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το πράξουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Εξίσου θετική και στο πλαίσιο του αιτήματος του Ε.Ε.Α. ότι έπρεπε να μειωθεί το όριο του κύκλου εργασιών από τα 2 εκατ. ευρώ που είχε θεσπιστεί για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων, είναι και η εξαγγελία ότι όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Αναμένεται όμως το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του μέτρου. Το Ε.Ε.Α. θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη λύση για τις επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα δε μπορούν να ασφαλιστούν για όλους τους απαιτούμενους κινδύνους.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟΥ ΣΤΑ “ΥΓΕΙΑΣ” ΠΑΙΔΙΩΝ 

Και η εξαγγελία που αφορά την κατάργηση του φόρου ασφαλίστρου σε κατηγορία των ασφαλίσεων Υγείας που το Ε.Ε.Α. έχει επισημάνει ότι πρέπει να καταργηθεί διότι θα είναι προς όφελος των πολιτών, ο πρωθυπουργός έδειξε ότι γίνεται μια αρχή που καλό θα ήταν να έχει και συνέχεια. 

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί η φορολόγηση 15% (φόρος ασφαλίστρου)  στις ασφαλίσεις υγείας για παιδιά μέχρι και 18 ετών. Όμως προσδοκία της αγοράς και του Ε.Ε.Α. είναι να καταργηθεί ο φόρος στο σύνολο των συμβολαίων υγείας, κάτι που θα αποδειχθεί επωφελές για όλους του εμπλεκόμενους με το θέμα δηλαδή, κράτος, δομές υγείας, πολίτες και ασφαλιστικές εταιρείες. 

 Απολογιστικά το Ε.Ε.Α. επισημαίνει ότι προς το παρόν εισπράττεται η θετική στάση της κυβέρνησης και διακρίνεται ότι υπάρχει μια νέα προσέγγιση για την ιδιωτική ασφάλιση η οποία θα πρέπει να διευρυνθεί και να συνεχιστεί. 

Το Ε.Ε.Α. θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και για τα υπόλοιπα σημαντικά θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης για τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει, όπως η παροχή φορολογικών κινήτρων για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αποταμιευτικού χαρακτήρα, καθώς και η διεύρυνση των επαγγελμάτων για τα οποία θα είναι υποχρεωτική για την άσκησή τους η ασφάλιση “αστικής ευθύνης”. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Eurolife FFH: Μέγας Χορηγός στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Με τη συμβολή της στη γιορτή του ΕΕΑ η ασφαλιστική στάθηκε για άλλη μια φορά στο πλευρό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Ένας αιώνας ΕΕΑ: Όταν ο θεσμός ξεπερνά τον εαυτό του! (Βίντεο)

Το Επιμελητήριο, υπό την ηγεσία της σημερινής Διοίκησης του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, έχει πετύχει κάτι που λίγοι θεσμοί καταφέρνουν

Από το Επάγγελμα ευκαιρίας στο Επάγγελμα ευθύνης!

Η τρίτη μελέτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση δεν είναι απλώς μια στατιστική αποτύπωση

Στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε οι νέες διατάξεις να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκπαιδευτική επίσκεψη της ΕΑΕΕ στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης

Στόχος, η ουσιαστική κατανόηση των πραγματικών κινδύνων και των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται σε μεγάλα έργα υποδομής

Πρόταση Κανονισμού Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση του Κανονισμού SFDR

Η ΕΑΕΕ ενημερώνει για τις πρόσφατες νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν ως προς την τροποποίηση του Κανονισμού περί γνωστοποιήσεων αειφορίας

Στο +5,3% η παραγωγή ασφαλίστρων 9μήνου

Θετικό πρόσημο σε όλους τους κλάδους αποτυπώνει η νέα μελέτη της ΕΑΕΕ

Γ. Χατζηθεοδοσίου για ΣΣΕ: «Πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, απαιτείται συνέχεια»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ ζητά να διασφαλιστεί ότι η «κοινωνική συμφωνία» θα αποτελέσει βάση για λειτουργική και δίκαιη εργασιακή πραγματικότητα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εγγυήσεις, πυρκαγιές και αστικές προδιαγράφουν το μέλλον

Τη νέα τάση της ασφαλιστικής αγοράς υποδεικνύουν τα στατιστικά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Στον ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η INTERLIFE

Στα 5,78 ευρώ η τιμή κλεισίματος της μετοχής (ΙΝΛΙΦ) την ημέρα ανακοίνωσης των αλλαγών

Ασφάλιση φυσικών καταστροφών: Το τρίπτυχο επιτυχίας της Allianz

Για την Allianz, η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών δεν λύνει το πρόβλημα

Η Atradius Greece εγκαινιάζει τη σειρά «Atradius Expert Talks» – Βίντεο

Στο πρώτο βίντεο, ο Χ. Παναγιωτόπουλος, Διευθυντής Υπηρεσιών Κινδύνου, θέτει το ερώτημα: «Τελικά τι πρέπει να αξιολογούμε; Αριθμούς ή ανθρώπους;»

Η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης πιέζει τα όρια των data centers

Η Coface διερωτάται αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός κρίσιμου σημείου συμφόρησης