Να διορθώσει την τεράστια στρέβλωση της επιβολής claw back στα γενόσημα και τα οικονομικά φάρμακα, καλεί την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι αυτές οι κατηγορίες φαρμάκων δεν αυξάνουν σε καμία περίπτωση τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά αντίθετα την μειώνουν όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται.
Αφορμή για να θέσει εκ νέου το σοβαρό αυτό ζήτημα για την επιβίωση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου η ΠΕΦ, αποτελούν τα πολύ χαμηλά επίπεδα διείσδυσης γενοσήμων που φέρνουν την Ελλάδα τελευταία στην Ευρώπη.
Σε διακόσια εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η ζημιά για το κράτος και τους ασθενείς, που επιβαρύνονται με μεγαλύτερο κόστος, αλλά και για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας που αφήνει αναξιοποίητη τη δυνατότητα σοβαρών εξοικονομήσεων. Ταυτόχρονα, υπάρχει σημαντική απώλεια προστιθέμενης αξίας για την εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία.
Τα μνημονιακής έμπνευσης μέτρα που εφαρμόστηκαν, όπως η μονοδιάστατη πολιτική συμπίεσης των τιμών και η υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, απέτυχαν παταγωδώς, αφού τελικά ευνόησαν τη χρήση των νέων εισαγόμενων φαρμάκων με προστασία πατέντου, τα οποία ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Επομένως, η διόρθωση του claw back για τα οικονομικά φάρμακα, όπως είναι τα γενόσημα και τα off patent κρίνεται επιβεβλημένη. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει προτείνει να μοιραστεί η φαρμακευτική δαπάνη σε τρεις κλειστούς προϋπολογισμούς.
Οι τρεις κατηγορίες θα είναι μία για τα εντός καθεστώτος προστασίας φάρμακα, μία για τα εκτός προστασίας και τα γενόσημα και μία για τα ακριβά φάρμακα του ν. 3816. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή του claw back, ώστε κάθε κατηγορία φαρμάκων να πληρώνει για την επιβάρυνση που προκαλεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για τη δαπάνη ανά κατηγορία φαρμάκων, τα τελευταία χρόνια μένει σταθερή η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία ενώ αυξάνεται διαρκώς η δαπάνη για τα εισαγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους. Επομένως, την αύξηση της υπέρβασης προκαλούν τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα των ξένων πολυεθνικών και όχι τα οικονομικά φάρμακα, off patent και γενόσημα που παράγει κυρίως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Ο καθορισμός κλειστών προϋπολογισμών σε ύψος ανάλογο των αναγκών κάθε κατηγορίας, θα έχει ως αποτέλεσμα και την επάρκεια στα αναγκαία φάρμακα και την ισορροπία της αγοράς.