back to top
12 C
Athens
Κυριακή Ιανουάριος 19 2025

Τα 4 μεγάλα διλήμματα της ασφαλιστικής αγοράς

της Ελενας Ερμείδου

Στο σταυροδρόμι με τα στρατηγικά διλήμματα βρίσκεται σήμερα η ασφαλιστική αγορά, παρατηρώντας τις διεθνείς τάσεις και προκλήσεις.

- Advertisement -

Τα βασικά στρατηγικά διλήμματα σύμφωνα με την KPMG είναι τέσσερα:

  • το αν θα ακολουθήσει το δρόμο της ψηφιακής επικοινωνίας ή θα ‘διατηρήσει’ και την παράδοση. Το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν είναι καινούργιο, ωστόσο η ταχύτητα των αλλαγών στο χώρο αυτό και ο φόβος ότι τα περιθώρια χρόνου στενεύουν με τους ανταγωνιστές ή νεοεισερχόμενους να αποκτούν σημαντικό προβάδισμα αποτελεί για άμεση αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων.
  • το αν θα επιλέξει τις κατευθείαν πωλήσεις ή τα παραδοσιακά δίκτυα διανομής. Η επιλογή του δικτύου πωλήσεων ή ο συνδυασμός αυτών αποτελεί καυτό ζήτημα στην ελληνική αγορά. Ο προβληματισμός για το δεδομένο προφίλ των νέων ψηφιακών καταναλωτών για το πόσο το επάγγελμα του διαμεσολαβητή ελκύει τους ελκύει αποτελεί πονοκέφαλο για τις διοικήσεις. Πονοκέφαλος για τις διοικήσεις είναι και οι ανάπτυξη των aggregators.
  • το αν θα παραμείνει ένας ‘παίκτης’ μόνος του ή θα συνάψει στρατηγικές συμμαχίες: Ακόμα και για τους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους, οργανισμούς, ανάπτυξη χωρίς στρατηγικές συμμαχίες αποτελεί στις περισσότερες των περιπτώσεων ανέφικτο στόχο.  Έρευνες δείχνουν ότι οι ασφαλιστικές αναζητούν τα οφέλη του μετασχηματισμού μέσα από εξαγορές, συγχωνεύσεις, συμμαχίες και συνεργασίες.
  • το αν θα παραμείνουν σε μεγάλο φάσμα προϊόντων ή θα επιλέξουν εξειδίκευση: Παρατηρείται τόσο από τους ασφαλιστές όσο και τους νεοεισερχόμενους στο χώρο μία επανατοποθέτηση με νέα επιχειρηματικά μοντέλα, με στόχο την δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος σε συγκεκριμένη περιοχή για συγκεκριμένο προϊόν. Η εξειδίκευση περιορίζει το εύρος της αγοράς αλλά κρύβει ευκαιρίες με υψηλές αποδόσεις.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το νέο λογιστικό πρότυπο, η AI, ο μετασχηματισμός και τα φορολογικά κυριαρχούν στην ατζέντα του ασφαλιστικού κλάδου

Για 14η συνεχόμενη χρονιά, η KPMG στην Ελλάδα, προχώρησε στη δημοσίευση της Ετήσιας Έκθεσης για την Ασφαλιστική Αγορά για το 2024

Μία άλλη ματιά στα προβλήματα Υγείας και Ζωής από τoν Δημ. Μαζαράκη

Συνομιλήσαμε για το σημερινό καθεστώς των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων και για το δείκτη των παλαιών χαρτοφυλακίων υγείας -legacy-.

Η συζήτηση Μαζαράκη (Εθνική Ασφαλιστική)-Χρηστίδη (Allianz) στο πάνελ της KPMG

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία έβγαλε η συζήτηση Μαζαράκη- Χρηστίδη στο πάνελ της KPMG κατά τη πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών του 2023.

Τι συζήτησαν δύο κορυφαία στελέχη της ασφάλισης στην εκδήλωση της KPMG

Η εκδήλωση της KPMG είχε ένα ενδιαφέρον #paneldiscussion που συντόνισε ο Φίλιππος Κάσσος, Partner, Audit, Insurance Services της KPMG

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μεγάλη η ασφαλιστική κάλυψη του Καραμολέγκου από πυρκαγιά

Πλήρως ασφαλισμένο ήταν το Κέντρο Logistics του Απολλώνιον και του Καραμολέγκου με ασφαλισμένο κεφάλαιο που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ

Συνάντηση ασφαλιστικών και ΕΕΑ

Το θέμα των ανατιμήσεων των ασφαλίστρων υγείας και των μεγάλων αυξήσεων στο κόστος των υπηρεσιών υγείας, θα συζητήσουν

Δημοσιεύθηκαν οι οδηγίες για το Solvency II και την εξυγίανση ασφαλιστικών επιχειρήσεων (IRRD)

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της ΕΕ δύο κοινοτικές νομοθετικές πράξεις

ΕUROLIFE : Δημιούργησε νέα εταιρεία Fintech με την ονομασία Wallbid Ltd

Eταιρεία Fintech (τεχνολογικών εφαρμογών στο χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών) δημιούργησε η Eurolife

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για τα ασφάλιστρα υγείας

Ο πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του, στέκεται, μεταξύ...

Oι θέσεις της ΕΑΕΕ για τη διάταξη αναπροσαρμογής ασφαλίστρων υγείας

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) διατυπώνει τις θέσεις της για την διάταξη με θέμα την αναπροσαρμογή ασφαλίστρων υγείας

Profile Software: Πρωτοποριακή λύση AI για Συμμόρφωση με τον Κανονισμό DORA

Η Profile, διεθνής εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, ανακοινώνει την ανάπτυξη και διάθεση μιας νέας, πρωτοποριακής λύσης στο πλαίσιο της πλατφόρμας

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής για την έρευνα “Οικογένεια και Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία”

Η Υπουργός ενημερώθηκε για τα ευρήματα της έρευνας που εκπονήθηκε από το ΕΚΚΕ με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων της Υδρογείου Ασφαλιστικής

Πώς η ΑΙ επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του Συντονιστή Ασφαλιστικών Πρακτόρων

Η πρωτοβουλία μετεκπαίδευσης ενδιαφερομένων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών μας, την οποία αναπτύσσουν από κοινού η ΕΣΑΠΕ και το ΕΙΑΣ