Τη διάσταση της ξένης επιχειρηματικής παρουσίας στην Ελλάδα αναδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2024, καταγράφοντας τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων που εδρεύουν στη χώρα, αλλά ελέγχονται από μετόχους του εξωτερικού.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2024 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα 4.797 επιχειρήσεις με ξένο κύριο μέτοχο. Ως τέτοιες ορίζονται οι επιχειρήσεις στις οποίες θεσμικές μονάδες με έδρα την αλλοδαπή συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% στο μετοχικό κεφάλαιο.
Το συνολικό τους αποτύπωμα στην οικονομία είναι σημαντικό. Ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε σε 88,1 δισ. ευρώ, η αξία παραγωγής σε 59,5 δισ. ευρώ και η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σε 22,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, απασχολούσαν 282.039 άτομα, με τις δαπάνες προσωπικού να φθάνουν τα 10,3 δισ. ευρώ, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις τους σε υλικά αγαθά ανήλθαν σε 4,4 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναλογία τους στο σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας: ενώ αποτελούσαν το 0,5% των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην έρευνα, παρήγαγαν το 19,7% του συνολικού κύκλου εργασιών και απασχολούσαν το 7,8% του συνολικού αριθμού εργαζομένων.
Τι σημαίνουν τα στοιχεία για την ασφαλιστική αγορά
Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον τομέα Κ της ταξινόμησης NACE, στον οποίο εντάσσονται οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες. Ωστόσο, στην ανακοίνωση τα οικονομικά μεγέθη παρουσιάζονται συγκεντρωτικά για το σύνολο των κλάδων που καλύπτει η έρευνα και όχι με ξεχωριστή ανάλυση για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
Επομένως, τα στοιχεία δεν επιτρέπουν να προσδιοριστεί από μόνα τους πόσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις ελέγχονται από ξένους μετόχους ούτε ποιος είναι ο κύκλος εργασιών ή η απασχόλησή τους. Αποτυπώνουν, όμως, το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται και οι επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα.

Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) – Στατιστικές Διάρθρωσης των Επιχειρήσεων στην Ελλάδα με ξένο κύριο μέτοχο, έτος 2024.













