Δεύτερο υψηλότερο ποσό την τελευταία δεκαετία
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Στα 42 δισ. δολ υπολογίζει η ελβετική αντασφαλιστική Swiss Re το κόστος των ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές (παγετούς, χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές) το α’ εξάμηνο του έτους, με τον «λογαριασμό» να είναι αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020 και ο δεύτερος υψηλότερος –για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο- από το 2011, όταν οι ασφαλισμένες ζημίες είχαν ανέλθει σε 104 δισ. δολ, εξαιτίας των καταστροφικών σεισμών σε Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία. Κατά μέσο όρο, ο λογαριασμός για τις ασφαλιστικές τα τελευταία 10 έτη κυμαίνεται γύρω στα 33 δισ. δολ
Η «μερίδα του λέοντος» για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 (40 δισ.δολ από τα 42) αφορά σε φυσικές καταστροφές, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. δολ. σε ανθρωπογενείς καταστροφές (όπως π.χ. βιομηχανικά δυστυχήματα) Για τη δεύτερη περίπτωση το ποσό ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τα «συνήθη» επίπεδα, εξαιτίας των περιορισμών στην δραστηριότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η καταιγίδα Uri προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες ύψους 15 δις. δολ. στις ΗΠΑ, που είναι και οι μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί ποτέ στη χώρα από χειμερινή καταιγίδα (σε αντιπαραβολή με τις τροπικές καταιγίδες/τυφώνες).
Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Swiss Re Martin Bertogg, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι λεγόμενες «δευτερογενείς καταστροφές» (secondary perils) αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, στο μέτρο που προκαλούν υψηλότερες ζημίες από ότι στο παρελθόν. «Η χειμερινή καταιγίδα Uri προκάλεσε ζημίες με εμβέλεια ανάλογη αυτών που προκαλούνται από ακραίους κινδύνους (peak perils) όπως είναι οι τυφώνες», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κρίσιμη παράμετρο της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι αποτυπώνεται στις αυξημένες θερμοκρασίες, στην αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, στα πιο «άναρχα» μοτίβα των βροχοπτώσεων και γενικά στην αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. «Όλα αυτά μαζί, σε συνδυασμό με την ταχεία αστικοποίηση και την συγκέντρωση πλούτου σε ευάλωτες περιοχές, σημαίνουν ότι οι δευτερογενείς καταστροφές θα γίνονται ολοένα και πιο καταστροφικές».
Οι καταιγίδες, οι χαλαζοπτώσεις, οι τυφώνες και οι πλημμύρες που επηρέασαν την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Τσεχία και την Ελβετία εκτιμάται ότι προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημίες της τάξης των 4,5 δις. δολ.
Οι συνολικές οικονομικές ζημίες (ασφαλισμένες και μη) από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές υπολογίζονται σε 77 δις. δολάρια, ποσό μειωμένο κατά 33% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτυπώνονται μέσω των θερμότερων θερμοκρασιών, της αύξησης του επιπέδου της θάλασσας, των πιο απρόβλεπτων βροχοπτώσεων και των πιο ακραίων καιρικών συνθηκών», δήλωσε ο Μάρτιν Μπέρτογκ, επικεφαλής των δραστηριοτήτων που αφορούν τις καταστροφές στη Swiss Re, σύμφωνα με την ανακοίνωση.