Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Ο «λογαριασμός» που θα πάει στην (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία από ακυρώσεις προγραμματισμένων εκδηλώσεων λόγω κορωνοϊού μπορεί να ανέλθει έως τα 6,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς της Swiss Re.
Όπως ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές η διοίκηση του ελβετικού ομίλου, η έκθεσή της σε ενδεχόμενη ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο (ένα από τα μεγαλύτερα event που καλύπτει η ασφαλιστική αγορά) είναι της τάξης των 250 εκατ. δολαρίων, ενώ έχει αναλάβει καλύψεις και για άλλες εκδηλώσεις φέτος που έχουν ήδη ακυρωθεί ή μπορεί να ακυρωθούν. Η Swiss Re διευκρίνισε ότι έχει το 15% του κλάδου εκδηλώσεων που είναι καλυμμένες ασφαλιστικά έναντι ενδεχόμενης ακύρωσης.
Η αναγωγή αυτού του μεριδίου αγοράς με ένα καλύτερο και ένα χειρότερο σενάριο ακύρωσης εκδηλώσεων οδηγεί σε έναν πρώτο υπολογισμό των συνολικών δυνητικών απωλειών της (αντ)ασφαλιστικής βιομηχανίας από αυτόν τον κλάδο. Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση 250 εκατ. δολ. στους Ολυμπιακούς και το καλύτερο σενάριο ζημιών 300 εκατ. δολ. από ακυρώσεις άλλων εκδηλώσεων, η «λυπητερή» για τη Swiss Re ανέρχεται στα 550 εκατ. δολ. και για για την ευρύτερη βιομηχανία στα 3,7 δις. δολ.
Με το χειρότερο σενάριο, οι ζημίες της Swiss Re υπολογίζονται στα 950 εκατ. δολ. και της ευρύτερης βιομηχανίας στα 6,3 δισ. δολ.
Με δεδομένη την μικρή ορατότητα της αγοράς για την έκταση του εν λόγω κινδύνου, τα στοιχεία που έδωσε η ελβετική αντασφαλιστική αποτελούν μια πρώτη ένδειξη της δυνητικής κλίμακας των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει στις ασφαλιστικές ο κορωνοϊός. Τα ίδια στοιχεία υποδεικνύουν ότι παρότι οι ζημίες δεν είναι αμελητέες, είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές που προκαλούνται από μεγάλες φυσικές καταστροφές (παρότι προηγούμενες εκτιμήσεις αναφορικά με τον τελικό λογαριασμό του Covid-19 ήταν πιο απαισιόδοξες).
Αναρίθμητες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο (αθλητικές, καλλιτεχνικές κλπ) και μεγάλα συνέδρια αναβάλλονται ή ακυρώνονται καθώς οι αρχές επιχειρούν να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, το Euro 2020 (που μεταφέρθηκε για το καλοκαίρι του 2021) και το μουσικό φεστιβάλ του Glastonbury στη M. Βρετανία.
Από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς είχαν επισημάνει ότι o κλάδος των απρόβλεπτων συμβάντων (contingency market) θα ήταν μεταξύ αυτών που θα επηρεάζονταν περισσότερο. Όπως προαναφέρθηκε, η βιομηχανία ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει στη διοργάνωση των Αγώνων όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά φημολογείται έντονα ότι αυτό δεν θα είναι εφικτό. Η Munich Re έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι έχει έκθεση ύψους «τριψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ» στον κίνδυνο ακύρωσης των Ολυμπιακών. Αλλοι παίκτες της αγοράς όπως η Beazley και η Hiscox εμφανίζονται καθησυχαστικές για την έκταση της δικής του έκθεσης χάρη στην αντασφαλιστική κάλυψη που έχουν εξασφαλίσει.
Σημειώνεται ότι στα τυπικά συμβόλαια ασφαλιστικής κάλυψης έναντι του κινδύνου ακύρωσης εκδήλωσης, δεν περιλαμβάνεται κάλυψη σε περίπτωση πανδημίας, η οποία ωστόσο μπορεί να συμπεριληφθεί με αύξηση του ασφαλίστρου.