back to top
17.5 C
Athens
Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Σημείο καμπής για τους ασφαλιστές και τις cyber-καλύψεις 

Oι ασφαλιστές επαναξιολογούν τις cyber καλύψεις

Με τις κυβερνοεπιθέσεις τα τελευταία χρόνια να αυξάνονται ραγδαία, αντίστοιχα και η ζήτηση ασφαλιστικής κάλυψης,  η βιομηχανία των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των εταιρειών από τους χάκερ βρίσκεται σε σημείο καμπής. Παλεύοντας με υψηλότερο κόστος και μεγαλύτερο κίνδυνο, οι ασφαλιστές σε παγκόσμιο επίπεδο αυστηροποιούν τα πρότυπα, αυξάνουν τις τιμές και μειώνουν το ποσό που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για κάποια παραβίαση.

- Advertisement -

Το να γίνει δυσκολότερα προσβάσιμη η κάλυψη από τέτοιου είδους επιθέσεις ενδεχομένως να εκθέσει περισσότερες εταιρείες σε μεγαλύτερο οικονομικό κίνδυνο. Οι ασφαλιστές επανεξετάζουν το πώς μπορούν να επωφεληθούν από τα συμβόλαια που αφορούν τον κυβερνοχώρο εν μέσω μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με το ποιον ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας.

- Advertisement -

«Οι μέθοδοι του παρελθόντος δεν λειτουργούν πλέον, αλλά ποτέ δεν χρειάστηκε αυτή η κάλυψη περισσότερο», δήλωσε ο Joshua Motta, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας Coalition.

Τα συμβόλαια για τον κυβερνοχώρο είναι σχετικά νεοεισερχόμενα στον μακραίωνο ασφαλιστικό κλάδο. Ο τομέας γνώρισε άνθιση την τελευταία δεκαετία – με τα ασφάλιστρα να έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2015. Τώρα, ορισμένοι ασφαλιστές αλλάζουν πορεία. Η βρετανική Hiscox Ltd. πλέον εστιάζει σε μικρότερους πελάτες στις ΗΠΑ, και όχι σε μεγάλες εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες εταιρείες χρεώνουν περισσότερα, ενώ προσφέρουν λιγότερη κάλυψη. Οι πελάτες κατέβαλαν 35% περισσότερα για καλύψεις που αφορούν τον κυβερνοχώρο το α’ τρίμηνο από ό, τι στην ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον μεσίτη Marsh McLennan.

Οι ασφαλιστές αλλάζουν επίσης τα πρότυπα underwriting καθώς προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον Tom Reagan, υπεύθυνος πρακτικής στον κυβερνοχώρο της Marsh. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει συχνά και την απαίτηση οι εταιρείες να ενισχύσουν την προσωπική τους προστασία.

Μετά μεγάλες απώλειες λόγω ransomware, η American International Group Inc. άρχισε πρόσφατα να υποβάλλει στις εταιρείες πιο αυστηρές ερωτήσεις σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας τους ως μέρος της διαδικασίας underwriting. Ζήτησε επίσης από τους πελάτες της να εφαρμόσουνσυγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, δήλωσε η Tracie Grella, επικεφαλής της AIG στον παγκόσμιο κλάδο ασφάλισης στον κυβερνοχώρο.

Αυτό το είδος πρόσθετου ελέγχου σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο και να κάνουν περισσότερα προκειμένου να λάβουν κάλυψη, σύμφωνα με την Kristen Peed, διευθύντρια εταιρικής διαχείρισης κινδύνων στην CBIZ Inc.

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο καλύπτει συνήθως το κόστος που σχετίζεται με μια “εισβολή”, όπως τα χρήματα που δαπανήθηκαν από μια εταιρεία για τη διερεύνηση μιας υπόθεσης cyber attack και για την ενημέρωση των καταναλωτών  ότι τα δεδομένα τους έχουν παραβιαστεί. Μπορεί επίσης να καλύψει πληρωμές λύτρων.

Οι ασφαλιστές επί χρόνια έκαναν εικόνα τα χειρότερα σενάρια και τις συνέπειές τους – μερικά από τα οποία αποδεικνύονται σήμερα αρκετά ακριβή.

Οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο είναι παγκόσμιοι και συχνά αποδεικνύονται ως “εγκλήματα ευκαιρίας” για κάποιους. Όταν ένας χάκερ εντοπίσει κάποια αδυναμία, είναι πιθανό να το εκμεταλλευτεί. Αυτό καθιστά την αξιολόγηση των κινδύνων ιδιαίτερα περίπλοκη. Και οι ασφαλιστές δεν παραμένουν ανεπηρέαστοι σε όλο αυτό.

Σε αντίθεση με άλλους τύπους ασφάλισης, ο κυβερνοχώρος αναπτύσσεται σε πραγματικό χρόνο. Οι ασφαλιστές έπρεπε και πρέπει να κάνουν αλλαγές όποτε συμβεί μια παραβίαση, σύμφωνα με τον Sam Levine, ανώτερο αντιπρόεδρο της CAC Speciality. Και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο μπορεί να είναι τόσο καταστροφικοί που η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει για να σταματήσει την αγορά, όπως έκαναν οι ΗΠΑ με τον κίνδυνο της τρομοκρατίας στα ασφαλιστήρια συμβόλαια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σημαντική επέκταση συνεργασίας Howden με Cyberwriter για 52 χώρες

Η εκπαίδευση των πελατών βασικό στοιχείο επιτυχίας. Ομοίως και οι βελτιώσεις της πολιτικής ανάλυψης cyber κινδύνων ...

Δείτε ποιοι και πως δουλεύουν οι Ελβετοί Ασφαλιστές

Ποιοι είναι αυτοί που διανέμουν τα ασφαλιστικά προϊόντα και γιατί οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα πανεπιστήμια

Allianz Risk Barometer 2025: Οι κυβερνοεπιθέσεις ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός κίνδυνος παγκοσμίως

Οι κυβερνοεπιθέσεις, όπως παραβιάσεις δεδομένων ή επιθέσεις ransomware, και διακοπές λειτουργίας συστημάτων IT, όπως το περιστατικό

Οδηγός Ασφάλισης Cyber

Οι Επιτροπές Αστικής Ευθύνης & Επαγγελματικών Ευθυνών και Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της ΕΑΕΕ έχουν εντάξει στις δράσεις τους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κ. Μακέδος: Iσχυρή δέσμευση η επένδυση στην ασφάλεια και στην υποστήριξη των μελών του ΤΜΕΔΕ

Σε ισχύ έχουν τεθεί από χθες 1η Απριλίου 2025 οι νέες εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις, που προσφέρει το Ταμείο Μηχανικών

Δ. Γαβαλάκης: Προχωρά περαιτέρω η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών για τους διαμεσολαβούντες

Προχωρά περαιτέρω η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών προς τους ασφαλιστικούς και αντασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

ΤΜΕΔΕ: Νέες ασφαλιστικές καλύψεις σε συνεργασία με την Allianz και Generali

Από σήμερα 1η Απριλίου 2025 τίθενται σε εφαρμογή οι νέες εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις,

Κ. Σεμερτζόγλου: Η HDI κλείνει 30 χρόνια στην Ελλάδα, προετοιμάζει δράσεις

Στο πλαίσιο της επετείου, η HDI σχεδίαζει σειρά από δράσεις με στόχο να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχία της αλλά και για να ενισχύσει περισσότερο τις σχέσεις της  με την επιχειρηματική κοινότητα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ερώτηση σφήνα: Πώς περιμένουν να αυξήσουν τα μερίδια τους οι ασφαλιστικές;

Η απάντηση στην ερώτηση σφήνα του Ανασφάλιστου για πως περιμένουν να αναπτυχθούν οι ασφαλιστικές  δεν μπορεί να είναι μόνο μία, είναι πολλές

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το ΕΣΥ-Τι δείχνει έρευνα της GPO για τον ΠΙΣ

Παρά τις εξαγγελίες και τις προσπάθειες του Άδωνι Γεωργιάδη και της κυβέρνησης, αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το δημόσιο σύστημα υγείας

«Να ξαναγίνουμε ο εθνικός πρωταθλητής στην Ιδιωτική Ασφάλιση» το μήνυμα που Δ. Μαζαράκη από το βήμα της Επιθεώρησης Χρυσολόγου

«Δημιουργώντας… αστέρια»! Αυτό τον τίτλο επέλεξε φέτος η Επιθεώρηση του κ. Χρήστου Χρυσολόγου, δεδομένης της σταθερής δυναμικής της

H EUROINS Ελλάδος μέγας χορηγός του «13ΟY KALLITHEA RUN»

Για 13η συνεχόμενη χρονιά, η Ασφαλιστική Εταιρεία Euroins Ελλάδος στηρίζει έναν θεσμό που φέρνει κοντά τους κατοίκους της Καλλιθέας

Brokers Union: € 36 εκατ. παραγωγή, 15% αύξηση, ισχυρή ανάπτυξη στον κλάδο Ζωής & Υγείας

Η Brokers Union επιβεβαιώνει τη σταθερή της ανάπτυξη, κλείνοντας το 2024 με 36 εκατ. € καθαρή παραγωγή (συν δικαίωμα) και 15% αύξηση ασφαλίστρων.