back to top
29.5 C
Athens
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026

Ο ρόλος του cyber στον πόλεμο με το Ιράν: Αποκαλυπτικές πληροφορίες

Της Έλενας Ερμείδου

Με φωτογραφίες και βίντεο η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δημοσιεύει κάθε τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορίες σχετικά με τα είδη των όπλων, των αεροσκαφών και πλοίων που χρησιμοποιούνται.

- Advertisement -

Αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ αποκαλύπτουν πολύ λιγότερα από εκείνα που συμβαίνουν στον κυβερνοχώρο.

Ύστερα από ώρες συνεντεύξεων Τύπου, ομιλιών, και δεκάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αναφορές σε κυβερνοεπιθέσεις παραμένουν εξαιρετικά σπάνιες.

- Advertisement -

Ωστόσο, Ιρανοί χάκερ ανέλαβαν την πρώτη τους σημαντική κυβερνοεπίθεση εναντίον αμερικανικού στόχου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης: ο λόγος για την εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Stryker.

O κυβερνοχώρος άλλωστε παίζει πράγματι σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο, όπως υπαινίχθηκε πρόσφατα σε ενημέρωση Τύπου ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Ναύαρχος Brad Cooper.

«Συνεχίζουμε τις επιθέσεις στο Ιράν από τον βυθό της θάλασσας μέχρι το διάστημα και τον κυβερνοχώρο», πληροφόρησε.

Μηνύματα σύγχρονου πολέμου – Μήνες, χρόνια πριν την εκτόξευση τον πυραύλων προετοίμαζαν το σχέδιο

Η κυβερνοκατασκοπεία και το χάκινγκ είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην λεγόμενη «προετοιμασία» για πόλεμο.

Ο στρατηγός Dan Caine, πρόεδρος του κοινού επιτελείου αρχηγών στο Πεντάγωνο, περιέγραψε σε συνέντευξη Τύπου πώς ο πόλεμος κατέστη δυνατός χάρη σε μήνες σχεδιασμού, χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις, που χρειάστηκαν για την προετοιμασία του λεγόμενου «στόχου» των επιθέσεων.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί χάκερ είχαν διεισδύσει σε βασικά δίκτυα υπολογιστών στο Ιράν πολύ πριν από τον σχεδιασμό οποιασδήποτε πραγματικής επίθεσης.

Τα δίκτυα υπολογιστών πίσω από την αεράμυνα ή τις στρατιωτικές επικοινωνίες ήταν στόχοι υψηλής προτεραιότητας.

Οι Financial Times ενημερώθηκαν από ανώνυμες πηγές ότι κάμερες CCTV και κυκλοφορίας είχαν παραβιαστεί από το Ισραήλ για να δημιουργήσουν ένα τεράστιο δίκτυο επιτήρησης, προκειμένου να συνθέσουν τα λεγόμενα «πρότυπα ζωής» του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και των διοικητών του, ενόψει της επίθεσης που τον σκότωσε.

Οι κάμερες που είναι συνδεδεμένες με το Διαδίκτυο έχουν γίνει στόχος στον κυβερνοπόλεμο, καθώς «προσφέρουν γνώση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο για τους δρόμους, τις εγκαταστάσεις και την κίνηση σε πολύ χαμηλό κόστος», όπως δήλωσε ο Sergey Shykevich, ειδικός σε θέματα απειλών στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point.

Όσοι σχολιάζουν τις εξελίξεις λένε ότι αυτό το είδος πληροφοριών θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα με πιο παραδοσιακές πληροφορίες – όπως εκείνες που συλλέγονται από κατασκόπους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ομόλογο συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ από την Εθνική Ασφαλιστική με επιτόκιο 7,25%

Οι δύο νέες εκδόσεις αντικαθιστούν παλαιό ομόλογο της ΕΤΕ και στόχο έχουν να ενισχύσουν τα κεφάλαια Tier I και ΙΙ

Εκπλήξεις(;) τιμών με τις συμβάσεις νοσηλίων

Nέες διαπραγματεύσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τα ιδιωτικά νοσοκομεία ενόψει, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί

Τι λέει η Generali για τις νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Κρίσιμος, τονίζει η εταιρεία, είναι ο ρόλος των συνεργατών της που βρίσκονται κοντά στον ασφαλισμένο

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Την Κυριακή το μεσημέρι τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΕΑ στην 90ή ΔΕΘ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και της επιχειρηματικής κοινότητας

Στην κορυφή της ψηφιακής καινοτομίας η Anytime Romania – Το βραβείο παρέλαβε ο Αντώνης Τσακνάκης

Μια στιγμή που επιβεβαιώνει τη θέση της Anytime στη νέα γενιά των ψηφιακών ασφαλιστικών μοντέλων

Χαμηλότερη η τιμολόγηση των ομολογιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, πάνω από 600 εκατ. οι εντολές

Υπερκάλυψη συναλλαγής x 3, θεσμικοί επενδυτές κυρίως από Γαλλία, Βρετανία, την 9η Σεπτεμβρίου στο Euro MTF Market

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Την Κυριακή το μεσημέρι τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΕΑ στην 90ή ΔΕΘ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και της επιχειρηματικής κοινότητας

Παράταση προθεσμίας εγγραφής στο πρόγραμμα «EIAS Certified Specialist in Group Insurance and Corporate Risk Underwriting»

Δυνατότητα εγγραφής έως Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στις 14:00 αλλά και έκπτωσης μέσω εγγραφής στην EIAS Alumni Society

Στην κορυφή της ψηφιακής καινοτομίας η Anytime Romania – Το βραβείο παρέλαβε ο Αντώνης Τσακνάκης

Μια στιγμή που επιβεβαιώνει τη θέση της Anytime στη νέα γενιά των ψηφιακών ασφαλιστικών μοντέλων

Χαμηλότερη η τιμολόγηση των ομολογιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, πάνω από 600 εκατ. οι εντολές

Υπερκάλυψη συναλλαγής x 3, θεσμικοί επενδυτές κυρίως από Γαλλία, Βρετανία, την 9η Σεπτεμβρίου στο Euro MTF Market