back to top
16.4 C
Athens
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026

Σε αναζήτηση ενός modus vivendi για ιδιωτική – δημόσια ασφάλιση

του Βάιου Κρόκου

Η παραδοχή της μη βιωσιμότητας του υπάρχοντος ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος και από τους τελευταίους ίσως αποτελέσει το εφαλτήριο και για βαθιές τομές….με την ευχή να μην είναι πολύ αργά.

- Advertisement -

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών πάντως – με τις συνεχείς περικοπές στις συντάξεις και τις επιπλέον εισφορές – έχει συντελέσει αισθητά στο να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα.

Επόμενο βήμα, όπως έχει τονισθεί πολλές φορές από τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και από φορείς και αξιωματούχους, είναι η πραγματική δημιουργία ασφαλιστικής συνείδησης. Η αντίληψη δηλαδή, μεταξύ άλλων, ότι το τελικό όφελος για τον ασφαλισμένο αλλά και τα Δημόσια Ταμεία θα είναι μεγαλύτερο αν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες για τα επαγγελματικά Ταμεία, αν «ενισχυθεί» ο 3ος πυλώνας ασφάλισης ή αν λάβουν «σάρκα και οστά» διάφορα σχέδια μέσω ΣΔΙΤ.

- Advertisement -

Τα τελευταία δρώμενα πάντως φανερώνουν πως διάφορες διεργασίες μεταξύ κράτους και φορέων ιδιωτικής ασφάλισης βρίσκονται εν εξελίξει ώστε να βρεθεί ένα modus vivendi με στόχο το αμοιβαίο όφελος (για ασφαλισμένους, εταιρείες, κράτος).

Οι πολίτες αναζητούν λύσεις για την κάλυψη των αναγκών τους και τροχιοδεικτικό στοιχείο της κατάστασης αλλά και για τις εξελίξεις που φαίνεται ότι θα συντελεστούν το επόμενο διάστημα αποτελεί το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αυξήσει αισθητά τα συνταξιοδοτικά – αποταμιευτικά προϊόντα τους.

Την ίδια ώρα και τα προϊόντα υγείας καταγράφουν ανοδικές τάσεις καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται σε ιδιωτικά ασφαλιστήρια, εν μέσω των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία κλπ.

«Είχαμε στην Ελλάδα το πιο γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος από τα μέλη του ΟΑΣΑ. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναζήσουμε βλέποντας τα νέα δεδομένα: Υπάρχουν πολίτες χωρίς πολλά λεφτά, γνωρίζοντας πως δεν μπορούν να λάβουν συντάξεις όπως πριν», σημείωσε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurolife ERB, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Η πεποίθηση αυτή της εταιρείας φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι τα συνταξιοδοτικά/αποταμιευτικά προϊόντα, ο κλάδος ζωής παραμένουν για την εταιρεία βασικά στοιχεία του κύκλου εργασιών της.

Και άλλες όμως ασφαλιστικές έχουν ξεκινήσει να ενισχύουν περαιτέρω την φαρέτρα τους με συνταξιοδοτικά – αποταμιευτικά προϊόντα και προϊόντα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας διαβλέποντας έγκαιρα την συγκυρία. Υπενθυμίζεται πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Interamerican παρουσίασε νέο προϊόν συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής κάλυψης.

Εν κατακλείδι, οι ζυμώσεις σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να συνεχισθούν με έντονους ρυθμούς το επόμενο διάστημα και βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την απόδοση και το αποτέλεσμα, υπό το πρίσμα ότι οι εισφορές/ασφάλιστρα στα ενδεχόμενα νέα σχήματα…θα έχουν εν τέλει πραγματικό αντίκρισμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Interamerican παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια:
«Ό,τι για εσένα είναι σπουδαίο, για εμάς είναι τα πάντα» με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καρέτσα

Η Interamerican παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια με κεντρικό μήνυμα «Ό,τι για εσένα είναι σπουδαίο, για εμάς είναι τα πάντα» και πρωταγωνιστή τον διεθνή

Interamerican: Γιατί η αξία κρύβεται πίσω από τις μεγάλες στιγμές

Υπάρχει μια στιγμή στο ποδόσφαιρο που όλοι θέλουν να δουν. Η μπάλα στα δίχτυα, τα χέρια ψηλά, η έκρηξη της χαράς, το όνομα του πρωταγωνιστή στα πρωτοσέλιδα

Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας πρωταγωνιστεί στη νέα καμπάνια της Interamerican

Με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καρέτσα, τον νεαρό ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδας, η Interamerican περνά στη νέα εποχή της διαφημιστικής της επικοινωνίας

Οι δύο έξυπνες κινήσεις της Interamerican

Είδε η Interamerican / Anytime  ότι οι πωλήσεις συμβολαίων αυτοκινήτου σε λίγο θα μεταφερθούν πάνω στις ηλεκτρονικές  πλατφόρμες και σχεδιάζει το νέο της αναπτυξιακό πλάνο.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το ελληνικό «φιλότιμο» ως θεμέλιο της σύγχρονης ηγεσίας

Υπάρχουν λέξεις που δύσκολα μεταφράζονται, όχι επειδή δεν υπάρχουν αντίστοιχες έννοιες σε άλλες γλώσσες, αλλά επειδή συμπυκνώνουν έναν ολόκληρο

Το φθηνό συμβόλαιο και το ακριβό κόστος της ανεπαρκούς κάλυψης

Η συζήτηση για την ασφάλιση αυτοκινήτου στην Ελλάδα περιστρέφεται συχνά γύρω από ένα ερώτημα: πόσο κοστίζει το συμβόλαιο;

Eκπαιδευτικό συνέδριο ΕΣΑΠΕ-GAMA Global Hellas-Cyprus “Leading Without Limits”

Η ΕΣΑΠΕ www.esape.gr, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της, με την GAMA Global Hellas-Cyprus www.gamahellas.com

Στ. Κροκιδάς: Η PENCO στην υπόθεση ΒΙΟΛΑΝΤΑ, η αποζημίωση του βιομηχανικού κινδύνου  

Με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση με την ΒΙΟΛΑΝΤΑ ο Διευθύνων Σύμβουλος της PENCO, Στέλιος Κροκιδάς συνομιλώντας με το ΙW.gr μας διευκρίνισε τον ρόλο της PENCO στο ασφαλιστικό πρόγραμμα ΒΙΟΛΑΝΤΑ

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

O ΠΣΑΣ για τον «Ατομικό Επενδυτικό Λογαριασμό Ανηλίκων(Α.Ε.Λ.Α.)»

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.), εκπροσωπώντας θεσμικά το σώμα των επαγγελματιών της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στη χώρα

Πίστη στον Θεσμό της Αιμοδοσίας! 

Όταν πιστεύεις στον Άνθρωπο, τότε κάθε σου βήμα, κάθε σου ενέργεια είναι Ανθρωποκεντρική!

CrediaBank: Ενέκρινε η Γ.Γ. Εμπορίου τη συγχώνευση με απορρόφηση της Europe Holdings

Την έγκριση της συγχώνευσης με απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου

Στις 3 Νοεμβρίου η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος ανοίγει τον διάλογο για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή της νέας εποχής

Με κεντρικό θέμα «Από την Αβεβαιότητα στην Ανθεκτικότητα – Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής στη Νέα Εποχή»

Το ελληνικό «φιλότιμο» ως θεμέλιο της σύγχρονης ηγεσίας

Υπάρχουν λέξεις που δύσκολα μεταφράζονται, όχι επειδή δεν υπάρχουν αντίστοιχες έννοιες σε άλλες γλώσσες, αλλά επειδή συμπυκνώνουν έναν ολόκληρο