Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.
Οι απώλειες σε δασικές εκτάσεις αλλά και οι ζημιές σε κατοικημένες περιοχές φέτος από τις πυρκαγιές ήταν, ίσως, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στη χώρα μας και έθεσαν επιτακτικά στο τραπέζι την ανάγκη αντιμετώπισης της τεράστιας αυτής πρόκλησης με βάση νέο σκεπτικό και νέες στρατηγικές.
Οι φωτιές πλέον – λόγω κλιματικής αλλαγής – δεν είναι ίδιες με αυτές των προηγούμενων δεκαετιών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για megafires που πλήττουν όλες τις χώρες του πλανήτη (βλ. Καλιφόρνια, Καναδάς) και, βέβαια, και την Ελλάδα και φέρνουν τεράστια θερμικά φορτία που μπορεί να ξεπερνούν και τα 100mw/m2.
Είναι αυτονόητο ότι με αυτά τα δεδομένα, πέραν του ανασχεδιασμού της αντιμετώπισης, τίθεται, ως πλέον σημαντικό, το θέμα της πρόληψης. Και επειδή πολλά γράφονται για το δέον γενέσθαι στον προληπτικό σχεδιασμό, ας τονίσουμε για άλλη μια φορά τους βασικούς άξονες που, σύμφωνα και με τους ειδικούς, συνοψίζονται ως εξής:
• Αντιπυρικές Ζώνες. Γύρω από κάθε χωριό και κάθε κωμόπολη, με ευθύνη των Δήμων και των Κοινοτήτων, και εκτέλεση από εξειδικευμένα εργολαβικά συνεργεία σε κάθε Νομό.
• DRONES ανίχνευσης πυρκαγιών. Εάν δεν τα έχουμε μπορούμε να τα κατασκευάσουμε, εάν όχι, να τα αγοράσουμε ή να τα νοικιάσουμε.
Η δαπάνη είναι πολύ μικρότερη από αυτήν της κινητοποίησης για την κατάσβεση μιας και μόνον μεγάλης φωτιάς. Αυτονόητη η εκπαίδευση ατόμων στο χειρισμό τους. Κέντρα Συντονισμού και πάλι ανά Νομό για την ανίχνευση και της μικρότερης εστίας φωτιάς εν τη γενέσει της.
• Αυστηροποίηση του Νόμου για τους εμπρηστές. Όχι μόνον για τους εμπρηστές από «πρόθεση» αλλά και για τους «εξ αμελείας». Είναι σημαντικό ότι ήδη, έχουν δρομολογηθεί σχετικά μέτρα από την Πολιτεία.
Πέρα από τα παραπάνω βασικά, πρόληψη σημαίνει, επίσης, αυξημένο αριθμό Συνοριοφυλάκων σε ευαίσθητες περιοχές, όπως αυτή του Έβρου – όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πρόκληση πυρκαγιών αποδίδεται, σε πολλές περιπτώσεις, σε διακινητές μεταναστών για να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους από τα σύνορα. Επιπλέον, επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπιση της μάστιγας του υπαίθριου καψίματος χαλκού και καλωδίων από συγκεκριμένες περιθωριακές ομάδες, με αποτέλεσμα πολλές γενέσεις πυρκαγιών.
Η Αστυνομία μπορεί να εντοπίσει ποιοι είναι, που είναι και σε ποια σημεία σημειώνεται συνήθως αυτή η εγκληματική δραστηριότητα.
Και, τέλος, ας μην το ξεχνάμε: Σωστή η κινητροδότηση για την Ασφάλιση των κτιρίων από Φυσικές Καταστροφές (μείωση ΕΝΦΙΑ). Αλλά μήπως, αυτό το ποσοστό μείωσης θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο για να δώσει ισχυρότερο κίνητρο; Και μήπως στις ευαίσθητες περιοχές τίθεται και θέμα κάποιας μορφής υποχρεωτικότητας;
Συνοψίζοντας: Μεγαλύτερη, πολύ μεγαλύτερη, προληπτική αστυνόμευση. Σίγουρα κοστίζει πολύ λιγότερο από την καταστολή. Προσέχουμε για να έχουμε έλεγαν οι παλιοί…
Αναδημοσίευση από την Περιοδική Έκδοση της INTERLIFE Ασφαλιστικής INTERLIFE magazine Σεπτέμβριος 2023