Του Νίκου Σακελλαρίου
Με πολιτική παρέμβαση θα δοθεί η λύση στο θέμα των ασφαλιστηρίων υγείας και των υπέρογκων αυξήσεων που καταγράφονται εδώ και δύο χρόνια στον κλάδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχή του 2025 θα γίνουν προσπάθειες από τις αρχές με πολιτικές παρεμβάσεις για να κάτσουν στο ίδιο τραπεζι , ασφαλιστικές και πάροχοι υγείας ώστε να βρουν ένα κοινό μέτρο εκτίμησης του κόστους και αντιμετώπισης των αυξήσεων. Αυτή την στιγμή, ο κλάδος καταγράφει μεγάλες απώλειες στα συμβόλαια (σταματούν να ασφαλίζονται) και μεγάλες ζημιές στα τεχνικά αποτελέσματα από τα παλιά συμβόλαια λόγω της εκτίμησής τους σε όρους IFRS 17
Η επικοινωνιακή και πολιτική όξυνση για το θέμα έβλαψε την εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς
Η πολιτική όξυνση με την επερώτηση στη Βουλή, ουσιαστικά έβλαψε την ασφαλιστική αγορά γιατί την εμφάνισε ως υπεύθυνη των αυξήσεων. Και αυτή η επικοινωνιακή όξυνση έβλαψε και όλους τους κλάδους οι οποίοι φαίνεται ότι είχαν κερδίσει την πλήρη αποδοχή του καταναλωτικού κοινού.
Οι μεγάλες αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας και ο πληθωρισμός
Επισης εκτός από την επιβάρυνση των ασφαλισμένων οι μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα επηρεάζουν και την πορεία του πληθωρισμού. Πηγές από το υπουργείο οικονομικών θεωρούν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα ήταν 0,1 ή 0,2% χαμηλότερος εάν οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας ήταν μέχρι 5-6% αντί για 14%.
Οι προτάσεις προς αξιολόγηση και το brain storming ανάμεσα στα δύο υπουργεία
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση ή από το υπουργείο υγείας (Γεωργιάδης) ή από το υπουργείο οικονομικών (Χατζηδάκης) προκειμένου αφ’ ενός να κατατεθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων αφ’ ετέρου για να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα προς όφελος και των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών και των κλινικών.
Ανάμεσα στις προτάσεις που ακούγονται είναι να ανοίξουν τα δημόσια νοσοκομεία περισσότερο στις κλινικές με αντισταθμιστικά οφέλη απ’ την πλευρά τους (έχουν ήδη ανοίξει τα στρατιωτικά νοσοκομεία), να επιδοτηθεί μέρος από το κόστος των ιδιωτικών κλινικών με άμεση μείωση του claw back και rebate (προτεραιότητα στις πληρωμές) , να δημιουργηθούν δομές αποκλειστικά για τις ασφαλιστικές και τους ασφαλισμένους τους με χρηματοδότηση από τραπεζικές κοινοπραξίες με ευνοικούς όρους ή να λαμβάνονται τα έξοδα νοσηλείας ως μείωση εισοδήματος (ζημιές). Ακόμη και για μείωση φορολογικών συντελεστών για κλινικές ακούσαμε αν και προς το παρόν η επιλογή αυτή μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη.