Η κατάσταση στα Δωδεκάνησα είναι χαρακτηριστική: Νίσυρος, Αγαθονήσι, Λειψοί, Ψέριμος, Τήλος και Όλυμπος Καρπάθου δεν έχουν ειδικευμένο γιατρό για δείγμα, ενώ σε άλλα νησιά οι μοναδικοί γιατροί που υπηρετούν δεν μπορούν να λείψουν ούτε λεπτό, αλλά ούτε να πάρουν την άδεια που δικαιούνται.
Την ίδια ώρα, με την τοποθέτηση ενός οπλίτη-αγροτικού γιατρού επιχειρείται να καλυφθεί προσωρινά το κενό που δημιουργήθηκε στο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης έπειτα από το αίτημα συνταξιοδότησης 1ός εκ των 3ών γιατρών και τη λήξη σύμβασης του 2ου, με το υπουργείο Υγείας να επισημαίνει ότι παρά το επιπλέον κίνητρο των 450 ευρώ που δίδεται στους γιατρούς, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων.
«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου γνωρίζει καλά ότι τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ εξακολουθούν να υφίστανται και σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, έχουν επιδεινωθεί. Ωστόσο, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη λειτουργική σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης και την προάσπιση της δημόσιας υγείας» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση. Διαβεβαιώνει, παράλληλα, πως λόγω του επείγοντος του θέματος και μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επισπεύτηκαν οι σχετικές διαδικασίες ώστε ο οπλίτης να αναλάβει καθήκοντα εντός του επόμενου 24ωρου.
Μόνιμες προσλήψεις, ζητά στο μεταξύ ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, επισημαίνοντας πως οι ολιγοήμερες αποσπάσεις «διογκώνουν τα προβλήματα και εξουθενώνουν το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό». Καλεί, παράλληλα, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ξεκινήσει τον επανασχεδιασμό του συστήματος ΠΦΥ από τα νησιά, προσφέροντας καινοτόμα προγράμματα στον πληθυσμό όπως προληπτική ιατρική, κάρτα υγείας, εφαρμοσμένη τηλεϊατρική, συστήματα διακομιδών, κ.ά.
«Πιστεύουμε πως τα νησιά μας προσφέρονται για καινοτόμα συστήματα που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως πιλοτικά προγράμματα για να κρίνουμε και την αποτελεσματικότητα τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΡ, συμπληρώνοντας πως η συνεργασία των γιατρών στην ΠΦΥ με τους ειδικευμένους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και των υπηρετούντων στο δημόσιο σύστημα με τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, είναι επιβεβλημένη.
«Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να μην θεωρούνται τα νησιά μας η εσχατιά της Ελλάδας, αλλά να είναι η αρχή νέων συστημάτων ως επιπλέον κίνητρο για την προσέλκυση νέων συναδέλφων» καταλήγει.
ΠΗΓΗ: virus.com.gr