Οι «μάχες» στον κλάδο υγείας ανάμεσα στις ασφαλιστικές και τις κλινικές πήραν πλέον πολιτικές διαστάσεις που ανέδειξαν το πρόβλημα και υποχρέωσαν την κυβέρνηση να υποσχεθεί πολιτική παρέμβαση. Οι διψήφιες ανατιμήσεις στα ασφαλιστήρια υγειας ήταν ένα πρόβλημα που υπόβοσκε εδώ και 3 χρόνια και είχε οδηγήσει σε ‘σιωπηλή’ έξοδο πάνω από 100.000 ασφαλισμένους.
Ταυτόχρονα , οι ασφαλιστικές που έχουν μεγάλη παρουσία στον κλάδο υγείας, καταγράφουν σημαντικές ζημιές στα τεχνικά αποτελέσματά τους (στον συγκεκριμένο κλάδο) και αυτό επιδεινώνει την παρουσία των εταιρειών στον κλάδο. Όπως γνωρίζουμε, οι μέτοχοι των ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα (δηλαδή οι εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό) δηλώνουν εξαιρετικα προβληματισμένoι με τις τελευταίες εξελίξεις και την ‘σκόνη’ που έχει σηκώσει ο κλάδος υγείας των ασφαλιστικών, η κόντρα με τις κλινικές αλλά και τα παράπλευρα προβλήματα που δημιουργούνται.
Πως διαμορφώνεται η εικόνα των ασφαλισμένων μετά την έξοδο πολλών λόγω τιμολόγησης και τα παράδοξα
Όπως αναφέρουν τα στελέχη πωλήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, το πρόβλημα δεν είναι μόνο λογιστικό (εάν θα βγάλουν ζημιές ή κέρδη οι ασφαλιστικές) αλλά κυρίως ποιοτικό. Αυτό που βλέπουν , εάν συνεχιστεί η εγκατάλειψη του κλάδου από ασφαλισμένους, είναι ότι φεύγουν οι λιγότερο ‘επιζήμιοι’ ασφαλισμένοι (δηλαδή αυτοί που έχουν τις μικρότερες πιθανότητες να ασθενήσουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και που σαφέστατα είναι οι νέοι 25-45 ετών , σταματούν στις ασφαλίσεις τους κάποιοι υγιείς 50άρηδες που είναι φορτωμένοι και με άλλα οικογενειακά έξοδα , σταματούν την ασφάλισή τους μεσήλικες που τα εισοδήματά τους μετά την σύνταξη έχουν μειωθεί και παραμένουν μέχρι στιγμής ηλικίες μεταξύ 55-65 που έχουν διαθέσιμα εισοδήματα για να διαθέσουν ή έχουν άμεσες ανάγκες.
Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, οι πιο ηλικιωμένοι που έχουν άμεση ανάγκη νοσηλείας και έχουν υψηλά εισοδήματα καταγράφουν πολλαπλάσιες αυξήσεις από το μεσοσταθμικό 14-15% που δείχνει η αγορά τα τελευταία χρόνια. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο , εάν συνεχιστούν οι ρυθμοί αυτοί, για έναν 65-70χρονο να συνεχίσει να ασφαλίζεται μέχρι το τέλος της ζωής του.
Με δεδομένες τις δημογραφικές εξελίξεις όπου οι νέες ηλικίες μειώνονται σε σχέση με τους άνω των 50 ετών, το πρόβλημα που έχει ανακύψει στον κλάδο υγείας θα οξυνθεί στα επόμενα χρόνια, εάν δεν βρεθεί τρόπος να σταματήσει η έξοδος των νέων ασφαλισμένων και να μειωθούν τα ασφάλιστρα στους άνω των 50 ετών ασφαλισμένων.