back to top
13.9 C
Athens
Τετάρτη 1 Απριλίου 2026

Οι νέες ρυθμίσεις για το ΕΣΥ – Όλο το νομοσχέδιο

Ανατρεπτικές και αμφιλεγόμενες είναι ορισμένες από τις ρυθμίσεις, του νομοσχεδίου για την ιατρική εκπαίδευση και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που προωθεί η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Ενδεικτικά, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, αλλά και την απασχόληση τους και στον ιδιωτικό τομέα!

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία και το κείμενο κυκλοφορεί ευρέως μεταξύ των συνδικαλιστών ιατρών του ΕΣΥ με το καζάνι της οργής να βράζει με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ας δούμε ορισμένες καίριες ρυθμίσεις του πολυσέλιδου (41 σελίδων και 35 άρθρων) προσχεδίου νόμου:

- Advertisement -
  • Αυξάνεται από δύο σε πέντε έτη το χρονικό διάστημα, πριν από την παρέλευση του οποίου δεν επιτρέπεται η παραίτηση των ιατρών που διορίζονται σε θέση ιατρών κλάδου ΕΣΥ.
  • Μειώνεται από πέντε σε δύο χρόνια το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για νέο διορισμό σε θέση ιατρών κλάδου ΕΣΥ.
  • Ιατροί κλάδου ΕΣΥ με βαθμό Επιμελητή Β, Επιμελητή Α και Διευθυντή δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για άλλη θέση, αν δεν έχουν συμπληρώσει πέντε (5) χρόνια συνεχούς υπηρεσίας στον Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.) που υπηρετούν κατά την ημερομηνία υποβολής της υποψηφιότητας. Μετά τη συμπλήρωση της πενταετίας, οι υποψήφιοι ιατροί επιτρέπεται να διεκδικήσουν μόνο θέση του ίδιου ή ανώτερου βαθμού από αυτόν που κατέχουν.

Προκήρυξη θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης

Κατ’ εξαίρεση, και κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διοικητή του Νοσοκομείου, οι θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, οι οποίες είχαν προκηρυχθεί με αποφάσεις Διοικητών Νοσοκομείων ή του Υπουργού Υγείας, και έχουν αποβεί άγονες, δύνανται, να προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 69 του ν. 2071/1992 (Α ́123).

- Advertisement -

Οι θέσεις μερικής απασχόλησης προκηρύσσονται ανά ειδικότητα στον εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β. Ο Υπουργός Υγείας, μετά από αιτιολογημένη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου ή του Διοικητή της οικείας Δ.Υ.Πε., δύναται να εγκρίνει την προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στο βαθμό του Επιμελητή Α. Κάθε θέση προκηρύσσεται υποχρεωτικά εντός δύο (2) μηνών από την απόφαση έγκρισης.

Οι ιατροί, που διορίζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης ασκούν δημόσιο λειτούργημα επί θητεία και διατηρούν το δικαίωμα ετεροαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής ή και το δικαίωμα διατηρήσεως ιδιωτικού ιατρείου ή οδοντιατρείου.

Ο διορισμός του ιατρού σε θέση μερικής απασχόλησης έχει χρονική διάρκεια τρία (3) έτη. Με τη συμπλήρωση των τριών (3) ετών η θέση επαναπροκηρύσσεται είτε ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε ως μερικής απασχόλησης και ο ιατρός που την κατέχει, δύναται να παραμένει σ` αυτήν μέχρι την επαναπλήρωσή της.

Οι ιατροί με καθεστώς μερικής απασχόλησης θα εργάζονται τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα σε επτάωρο συνεχές πρωινό τακτικό ωράριο, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων και θα λαμβάνουν αναλογία αποδοχών ιατρού κλάδου ΕΣΥ αντίστοιχου βαθμού πλήρους απασχόλησης.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εγκαινιάστηκε το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο «Κωνσταντοπούλειο»

Το έργο αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση σε ένα νοσοκομείο που κατά τη διάρκεια 24ωρης εφημερίας δέχεται 500+ ασθενείς

Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης λόγω μη λειτουργίας της ΜΕΘ

Το βασικό πρόβλημα αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει κατάλληλες υποδομές

Τα διαγνωστικά κέντρα στηρίζουν τους περιορισμούς στις εξετάσεις

Οι νέοι περιορισμοί δεν ισχύουν για τις δημόσιες μονάδες υγείας

Πώς προχωρούν τα απογευματινά χειρουργεία και η ενιαία λίστα αναμονής

Για βελτιωμένη εικόνα κάνει λόγο ο Υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, χάρη σε τρεις παράγοντες

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Σε ισχύ από την 1η Απριλίου η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Επηρεάζονται άμεσα περίπου 700.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, επιδόματα, παροχές και τριετίες

Εγκαινιάστηκε το νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο «Κωνσταντοπούλειο»

Το έργο αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση σε ένα νοσοκομείο που κατά τη διάρκεια 24ωρης εφημερίας δέχεται 500+ ασθενείς

Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης λόγω μη λειτουργίας της ΜΕΘ

Το βασικό πρόβλημα αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει κατάλληλες υποδομές

ΕΛΣΤΑΤ: Οι εθνικές δαπάνες υγείας το 2024 – Κοντά στο 5% η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας αυξήθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα καμπάνια Anytime: Όταν η ασφάλιση σου επιτρέπει να συνεχίΖΕΙΣ την καθημερινότητά σου

Η εταιρεία προβάλλει μια σύγχρονη, συνδυαστική εμπειρία ασφάλισης, που γίνεται μέρος της καθημερινότητας ακολουθώντας τους γρήγορους ρυθμούς της

Εθνική Ασφαλιστική: Διπλές αποζημιώσεις και διπλοί μισθοί σε γραμματείς

Θετική εξέλιξη ύστερα από διαπραγματεύσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων με τη Διοίκηση

Διπλή διάκριση για τις υποδομές κυβερνοασφάλειας της Interamerican

Η εταιρεία δηλώνει στρατηγικά προσηλωμένη στην ψηφιακή ανθεκτικτότητα και στην αξιοποίηση τεχνολογιών που διασφαλίζουν προστασία και εμπιστοσύνη

Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ στη μείωση θανάτων από τροχαία

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια το 2025

Έκτακτη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα – Οδηγίες για ασφαλή οδήγηση

Δείτε το βίντεο με τις χρήσιμες συμβουλές της Εθνικής Ασφαλιστικής προς τους οδηγούς