back to top
16.3 C
Athens
Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026

Νομοσχέδιο για τα social media: Η Ελλάδα προωθεί ηλικιακό όριο για την προστασία των παιδιών έως 15 ετών

Νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία των παιδιών έως 15 ετών από τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη θέσπιση ηλικιακού ορίου στη χρήση των social media.

Όπως ανακοινώθηκε, το νομοσχέδιο εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή των υπουργών Δημήτρη Παπαστεργίου και Άδωνι Γεωργιάδη.

- Advertisement -

Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρίσκεται η αντιμετώπιση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η χρήση των ψηφιακών πλατφορμών στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, η αυτορρύθμιση των εταιρειών και η ευθύνη των γονέων δεν επαρκούν από μόνες τους για την αντιμετώπιση των κινδύνων, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη θεσμική παρέμβαση.

Η προετοιμασία του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, βασίστηκε στη διαβούλευση με γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς ειδικούς και εξειδικευμένους οργανισμούς. Η πρωτοβουλία εντάσσεται παράλληλα στην ευρύτερη προσπάθεια που έχει αναλάβει τα τελευταία δύο χρόνια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την προστασία των ανηλίκων στο ψηφιακό περιβάλλον.

- Advertisement -

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων, καθώς προχωρά στη νομοθέτηση ηλικιακών περιορισμών, με στόχο η σχετική ρύθμιση να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Παράλληλα, συνδέει την ελληνική πρωτοβουλία με τις συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο και την προώθηση του ευρωπαϊκού πλαισίου EU Kids Act.

Στην επεξεργασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας συνέβαλαν, σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Άκη Σκέρτσου, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Ιωάννης Μπούγας, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Βασίλης Καρκατζούνης και ο Βασίλης Κουτσούμπας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η νέα «μάχη» των ασφαλιστικών στα social media

Η ασφάλιση δεν περιμένει πλέον τον πελάτη να χτυπήσει την πόρτα του γραφείου

Οι 3 προτάσεις του Δ. Γαβαλάκη για την ασφάλιση των φυσικών καταστροφών – Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τους πληγέντες

Το νέο πλαίσιο επιχειρεί να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο σύστημα τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις κρατικής αρωγής

ΥΠΕΚΑ Ν. Κεραμέως στην Ολομέλεια της Βουλής: 10 αλήθειες για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

«Η μεταρρύθμιση είναι μια διαρκής προσπάθεια να εξασφαλίζουμε ένα σύστημα βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας εποχής»

Επανεκκινεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΑ

Το Υπουργείο ενσωμάτωσε σε ποσοστό άνω του 90% τις προτάσεις των φορέων που υπεβλήθησαν πριν και κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

20η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στέλνει για 20η συνεχή χρονιά το μήνυμα: «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί!»

Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα

Συνάντηση είχε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. 

Kaspersky: Πάνω από 31.000 κακόβουλα email εκμεταλλεύονται το σύστημα ταυτοποίησης της Microsoft

Οι ειδικοί της Kaspersky εντόπισαν μια εκστρατεία ηλεκτρονικής απάτης μέσω email, στο πλαίσιο της οποίας οι δράστες χρησιμοποιούν συνδέσμους

Δημήτρης Τσιόδρας προς Κομισιόν: Ζητά συγκεκριμένους στόχους για την καθαρή θέρμανση και πρόσβαση των ευρωπαϊκών παραγωγών σε χρηματοδοτικά εργαλεία

Την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ηλιοθερμικών τεχνολογιών, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους και της εξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα δεδομένα στην ασφάλιση των ηλεκτρικών οχημάτων μικροκινητικότητας  – Το θέμα άνοιξε ο Πάνος Κούβαλης 

Η υποχρεωτική ασφάλιση των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) δημιουργεί νέα δεδομένα για την ασφαλιστική αγορά

20η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στέλνει για 20η συνεχή χρονιά το μήνυμα: «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί!»

Εγχειρίδιο Προϊόντων Αστικής Ευθύνης

Η Επιτροπή Αστικής Ευθύνης και Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΕΕ έχει εντάξει στις δράσεις της τη δημιουργία «Εγχειριδίου Προϊόντων Αστικής Ευθύνης»

Το «Δικαίωμα στη Λήθη» γίνεται πραγματικότητα και στην Ελλάδα

Με την ψήφιση του Νόμου 5317/2026, η χώρα μας αποκτά πλέον σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ανθρώπων που έχουν αντιμετωπίσει..

Allianz και Plus2Feet: Το “Walking Together” συνεχίζει να δίνει κίνηση σε ζώα που το έχουν ανάγκη

Η Allianz και η Plus2Feet συνεχίζουν για ακόμη μία χρονιά την κοινή τους δράση “Walking Together”, στηρίζοντας έμπρακτα αδέσποτα ζώα