Το 2024 ο κλάδος αυτοκινήτου συνέχισε την ζημιογόνα του πορεία σε όρους τεχνικών αποτελεσμάτων για πολλές ασφαλιστικές. Οι ζημιές της περυσινής χρονιάς (2024) για τον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου θα κινηθούν σε επίπεδα ρεκόρ. Οι βασικοί λόγοι είναι αφ’ ενός η αύξηση των αυτοκινήτων στους δρόμους και η εκτίναξη των τροχαίων αλλά και η μεγάλη αύξηση στις ανθρώπινες απώλειες που πέρα από το ανθρωπιστικό σκέλος και την τραγωδία , επιφέρει απρόσμενα αρνητικά αποτελέσματα για τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις
Για τον κλάδο, οι επιλογές είναι μικρές. Ελάχιστες εταιρείες έχουν οικονομικά περιθώρια για να συνεχίσουν την υποτιμητική πολιτική στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου. Και αυτές που έχουν δεν θα το πράξουν σύμφωνα με πληροφορίες του IW. Αν το 2022-2023 είχαμε μεγάλες εισόδους νέων οχημάτων στους δρόμους, το 2024 οι πωλήσεις μειώθηκαν (ειδικά στο β’ εξάμηνο) με αποτέλεσμα να μειωθεί και η νέα παραγωγή. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι ζημιές σε επίπεδα ρεκόρ δεκαετιών για το αυτοκίνητο και αυτό ήταν το πλέον ανησυχητικό. Εάν ο αριθμός των ζημιών συνδυαστεί με την εκ νέου αύξηση της τιμής των ανταλλακτικών και την αύξηση του κόστους αποκατάστασης των οχημάτων τότε ας μην εκπλαγούμε από την εικόνα των τεχνικών αποτελεσμάτων στον κλάδο. Ήδη οι περισσότερες ασφαλιστικές προγραμματίζουν αυξήσεις της τάξης άνω του 5% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου μέσα στο α’ τρίμηνο 2023 ενώ εάν κριθεί απαραίτητο θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις στο επόμενο διάστημα.
Η ανησυχητική αύξηση ζημιών στην ελληνική περιφέρεια
Μέχρι πρόσφατα, οι εταιρείες εστίαζαν σε προσφορές χαμηλών ασφαλίστρων σε περιοχές και νομούς που βάσει των στατιστικών τους είχαν τα μικρότερα και τα λιγότερα ατυχήματα. Επίσης και σε κλάδους επαγγελματιών (πχ στρατιωτικούς, αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς) που κινούνταν στις περιοχές αυτές της ελληνικής περιφέρειας. Όπως φαίνεται όμως, το 2024, οι ζημιές στο αυτοκίνητο εκτοξεύθηκαν και σ’ αυτές τις περιοχές αλλά και σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, με αποτέλεσμα το πρόβλημα των ζημιών να μην είναι πρόβλημα μόνο των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και των περιφερειακών. Για παράδειγμα στην Κρήτη , όπου είναι μία ιδιάζουσα και ανησυχητική περίπτωση για τα τροχαία, οι ζημιές στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι αυξήθηκαν πολύ περισσότερο (ποσοστιαία μεταβολή) απ’ ότι αυξήθηκαν στον νομό Ηρακλείου που είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά νομός της Κρήτης. Το ίδιο ισχύει και για τους παραμεθόριους νομούς στην ακριτική Θράκη (είχαν το μικρότερο loss ratio πανελλαδικά, λόγω χαμηλής κυκλοφορίας) αλλά και στην Ήπειρο.
Αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγές και στον τρόπο αξιολόγησης των προσφορών ασφαλίστρων αλλά και στον σχεδιασμό marketing. Ενδεχομένως στην πιο δύσκολη θέση θα βρεθούν οι διαμεσολαβητές στις περιοχές που καταγράφουν μεγάλες αυξήσεις τροχαίων αφού εάν αλλάξουν οι τιμολογήσεις θα πρέπει να υπερασπιστούν τους πελάτες τους έναντι του ανταγωνισμού των άλλων εταιρειών.