Οδική Βοήθεια – κλάδος σε άνθιση μέσα στην κρίση (μέρος α)
του Νίκου Σακελλαρίου
Ο κλάδος οδικής βοήθειας και παροχής νοσοκομειακής βοήθειας θεωρείται συμπληρωματικός στην ασφάλιση, αλλά καταλαμβάνει μεγάλη θέση στην παραγωγή ασφαλίστρων. Πέρσι, η συνολική παραγωγή έφτασε στα 95 εκατ. ευρώ, το 80% των οποίων προήλθε από 5 μεγάλες εταιρείες-μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Ο κλάδος απασχολεί πάνω από 2.000 (καταγεγραμμένους) εργαζομένους σε κάθε επίπεδο.
Οι κλάδοι βοήθειας επιμερίζονται σε:
1. Οδική βοήθεια
Περιλαμβάνει τα τμήματα εργασιών για επιτόπου επισκευή των αυτοκινήτων, τη ρυμούλκηση αυτοκινήτων, τον επαναπατρισμό οχημάτων και επιβατών, τη φροντίδα ατυχήματος καθώς και την εξυπηρέτηση περιστατικών ξένων εταιρειών.
2. Ιατρική βοήθεια
Περιλαμβάνονται οι αερομεταφορές, οι μεταφορές με ασθενοφόρο και οι παροχές επιτόπου ιατρικών συμβουλών.
Για τις ασφαλιστικές εταιρείες, η οδική & ιατρική βοήθεια αποτελεί, αρκετές φορές, συμπληρωματική κάλυψη, η οποία όμως δημιουργεί προστιθέμενη αξία στη βασική ασφάλιση. Οι περισσότερες εταιρείες γενικών ασφαλίσεων αλλά και ασφαλίσεων ζωής και υγείας προχωρούν είτε σε εξωτερικές συνεργασίες με εταιρείες οδικής βοήθειας και νοσοκομειακής βοήθειας (ασθενοφόρα), είτε συνεργάζονται με ομίλους πωλήσεων αυτοκινήτων, είτε ακόμη δημιουργούν δικά τους τμήματα. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, δείχνει τη σημασία που έχει για τους ασφαλισμένους ο κλάδος.
Ευνοημένος από την κρίση ο κλάδος
Ο κλάδος οδικής βοήθειας φαίνεται ότι όχι μόνο δεν επλήγη από την κρίση, αλλά μάλλον, σε κάποιες περιπτώσεις, βοηθήθηκε από αυτήν. Πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων παρατείνουν τη διακράτηση των οχημάτων τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για φυσιολογικές ζημιές και φθορές ή να δημιουργούνται κίνδυνοι ατυχημάτων.
Τα αιτήματα για παροχές βοήθειας για απλά περιστατικά, όπως μπαταρίες αυτοκίνητων ή σκασμένα λάστιχα, προδίδουν την ανάγκη κάλυψης των αναγκών αυτών. O πρόεδρος της Επιτροπής Βοηθείας στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Γ. Βαλαής, επισημαίνει στο iw: «Βάσει των στατιστικών στοιχείων, η παροχή βοήθειας χρειάζεται σε κάθε αυτοκίνητο τουλάχιστον μία φορά στα τρία χρόνια, και γίνεται ολοένα και πιο έντονη η ανάγκη της, εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης των αυτοκινήτων. Αν προσθέσουμε και την κατάσταση των δρόμων, βλέπουμε ότι οι φθορές στα αυτοκίνητα είναι μεγάλες. Οι περισσότερες κλήσεις αφορούν βλάβες και ζημιές σε μπαταρίες, λάστιχα, και μηχανικές βλάβες».
Σε ό,τι αφορά την ιατρική βοήθεια, και αυτή είναι μεγαλύτερη στα χρόνια της κρίσης: «Λόγω των γνωστών προβλημάτων που υπάρχουν, οι εταιρείες παροχής ιατρικής βοήθειας έχουν αυξημένη κίνηση. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και οι περισσότεροι θέλουν να έχουν την καλύτερη και ταχύτερη πρόσβαση προς τα νοσοκομεία όταν το χρειαστούν. Στα χρόνια της κρίσης, έγινε πιο συχνή η χρήση των ιδιωτικών ασθενοφόρων, αφού φαίνεται ότι το ΕΚΑΒ δεν επαρκεί.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προσθέσουμε και τις υπηρεσίες αερομεταφορών, οι οποίες εξυπηρετούν άμεσα τη νησιωτική Ελλάδα και παρέχουν υπηρεσίες μέγιστης κοινωνικής σημασίας» συμπληρώνει ο κύριος Βαλαής.