Από τον Στέφανο Xανδακά MD, MBA, PhD, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Ενδοσκοπικό Χειρουργό, Ειδικό στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στη Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ, Πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου Μητέρα, Όμιλος HHG
Η μυκητιασική κολπίτιδα επηρεάζει συνήθως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι λιγότερο συχνή στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που δεν λαμβάνουν θεραπεία με οιστρογόνα, και εξαιρετικά σπάνια στις γυναίκες στις οποίες δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εμμηνόρροια. Πρόκειται για μια φλεγμονή του κόλπου, δηλαδή μια λοίμωξη του κατώτερου γεννητικού συστήματος, από διάφορους μύκητες, βακτήρια, παράσιτα και σεξουαλικώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς.
Συνήθως, για τη μυκητιασική κολπίτιδα υπεύθυνος είναι ο μύκητας Candida albicans και γι’ αυτό ονομάζεται και καντιντίαση. Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που συχνά υπάρχουν στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου σε μικρό αριθμό και με τη μορφή σπόρων. Η Candida albicans είναι ένας από τους μύκητες που αποτελούν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα.
Η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου προστατεύει φυσικά τον κόλπο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ανιχνεύεται στο 80% των ανθρώπων, χωρίς όμως να προκαλεί συμπτώματα. Η υπεραύξησή της όμως οδηγεί στην καντιντίαση. Φυσιολογικά, η ποσότητα είναι μικρή, καθώς ελέγχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και από τη μικροχλωρίδα που υπάρχει στον πεπτικό σωλήνα. Όταν αυτή διαταράσσεται, τότε υπάρχει αυξημένη ευαισθησία στις κολπίτιδες. Η μυκητιασική κολπίτιδα, συνήθως, εμφανίζεται ως μεμονωμένο επεισόδιο, ωστόσο συχνά παρουσιάζει υποτροπές και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που επιμένουν.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου; Τι πρέπει να προσέξουμε στις διακοπές;
Στις περισσότερες γυναίκες, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη νόσος που προκαλεί τη μυκητιασική κολπίτιδα. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα λοίμωξης…
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ