back to top
22.2 C
Athens
Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Μπλόκο σε επικουρικές των 19.000 ευρώ- Πλαφόν στα 1.382,40 ευρώ με το νέο νόμο

Πλαφόν στα 1.382,40 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις βάζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος ο οποίος κλείνει οριστικά την πόρτα στις υπερβολές και τις παρερμηνείες. Η μέση επικουρική σύνταξη που λαμβάνουν 1.250.777 συνταξιούχοι (δικαιούχοι επικουρικών) δεν ξεπερνά τα 194 ευρώ το μήνα, μετά τις τελευταίες περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.

Ωστόσο υπήρχαν ελάχιστες περιπτώσεις ασφαλισμένων όπου ερμηνείες και παρερμηνείες και  στο νόμο Κατρούγκαλου, υπολόγιζαν συντάξεις  πάνω και από 19.000 ευρώ. Την πληρωμή τους μπλοκάρισε ο ΕΦΚΑ και με διάταξη του νέου νόμου το θέμα κλείνει.

- Advertisement -

Η ερμηνεία του νόμου οδηγούσε υπηρεσίες να υπολογίζουν τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους» που καταργήθηκαν το 2017, στις συντάξιμες αποδοχές της περιόδου από το 2002 έως το 2014, με αποτέλεσμα αυτές να αυξάνονται υπέρογκα και αντίστοιχα να αυξάνονται και οι επικουρικές συντάξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε περίπτωση ασφαλισμένου  που για 156 μήνες είχε συντάξιμες αποδοχές 16,513 εκατομμύρια ευρώ. Η επικουρική του σύνταξη, κατά συνέπεια, υπολογίστηκε στις 19.753 ευρώ, μπλοκαρίστηκε όμως η πληρωμή της, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα.

- Advertisement -

Υπάρχουν ακόμη κάποιοι λίγοι επαγγελματίες, που η σύνταξή τους ξεπερνά τα 1.500 ευρώ και φθάνει, σε μεμονωμένες βέβαια περιπτώσεις, ακόμη και τις 19.000 ευρώ.

Και αυτό γιατί ένα μέρος των επικουρικών συντάξεων υπολογίζεται με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014, διάστημα κατά το οποίο ίσχυαν οι κοινωνικοί πόροι που προστίθενται στο εισόδημα των επαγγελματιών, ή θεωρούνται εισφορές, διαφοροποιώντας και στρεβλώνοντας τη βάση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι κραυγαλέες αυτές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τις 100, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι διαφορετική είναι η περίπτωση των τραπεζοϋπαλλήλων, όπου μέρος του προσυνταξιοδοτικού τους δικαιώματος ενσωματώθηκε στην επικουρική τους σύνταξη, με αποτέλεσμα σήμερα να λαμβάνουν επικουρική έως 1.450 ευρώ.

Με το άρθρο 18 του μίνι ασφαλιστικού που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 20 Οκτωβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο προς ψήφιση στη Βουλή, θεσπίζεται πλαφόν για το συνολικό ακαθάριστο ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, ίσο με τα 6/20 του πλαφόν της κύριας σύνταξης. Αυτό στην πράξη οδηγεί το ανώτατο ύψος της επικουρικής σύνταξης, τα 1.382,40 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις καταλαμβάνει όλες τις συντάξεις και τα αναδρομικά τους που θα καταβληθούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα της έναρξης ισχύος της προτεινόμενης ρύθμισης. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί πριν την έναρξη ισχύος και υπερβαίνουν το ανώτατο όριο δεν θα αναζητηθούν.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Εργασίας, ενώ με το άρθρο 120 του ν. 4623/2019 ετέθη ανώτατο όριο του συνολικού ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας κύριας σύνταξης, δεν έγινε τα ίδιο για τα ποσά της επικουρικής, παρότι θα έπρεπε. Συνεπώς, οι ίδιοι λόγοι που υπαγόρευσαν τη θέσπιση εκείνου του ανώτατου ορίου, υπαγορεύουν τη θέσπιση ανώτατου ορίου και για το συνολικό ακαθάριστο ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης. Το νέο όριο καθορίστηκε με βάση την αναλογία του ποσοστού εισφορών επικουρικής σύνταξης, το οποίο ανέρχεται στο 6%, προς το ποσοστό εισφορών κύριας σύνταξης, το οποίο ανέρχεται στο 20%.

«Με αυτόν τον τρόπο θα καταβάλλονται συντάξεις σε ατομικώς και κοινωνικώς δίκαιο ύψος και θα αποτραπεί η καταβολή επικουρικών συντάξεων προκλητικά υψηλών (λ.χ. 14.000 ευρώ μηνιαίως) για το σύνολο των ασφαλισμένων και για το κοινωνικό σύνολο», αναφέρει η έκθεση συνεπειών που συνοδεύει το σχέδιο νόμου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στις 25 Απριλίου πληρώνει 1,2 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους ο ΕΦΚΑ

Συνολικά 1.253.742.257,83 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.530.742 δικαιούχους από τις 22 Απριλίου έως τις 25 Απριλίου 2025 στο πλαίσιο των προγραμματισμένων

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή οικονομία. Να αναλάβει άμεσα δράση η ΕΕ

Οι ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή δασμών σε μία σειρά από χώρες σημαίνει ότι αυξάνεται κατά πολύ ο δείκτης

Σαρώνουν οι πτωχεύσεις στην Δυτική Ευρώπη, σε κίνδυνο οι πράσινες χρηματοδοτήσεις

Τι αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz-Trade, για τις επιχειρήσεις, τους κλάδους που κινδυνδύουν περισσότερα και την Δ. Ευρώπη

Τι πληρώνουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ την εβδομάδα 31/3 έως 4/4

Κατά την περίοδο 31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου, θα καταβληθούν 76.800.171 ευρώ σε 120.756 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 25 Απριλίου

Συνολικά 1.253.742.257,83 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.530.742 δικαιούχους από σήμερα 22 Απριλίου έως τις 25 Απριλίου 2025 στο πλαίσιο

Ευρώπη Ασφαλιστική: Έτοιμη για εξαγορές στις ασφάλειες

Η Intracom θα παραχωρήσει μέρος των δικαιωμάτων προτίμησής της στον Νίκο Μακρόπουλο, ιδρυτή της Ευρώπη Ασφαλιστική, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα κατέχει το 13,4% της εισηγμένης.

Τι συζήτησαν Κ. Πιερρακάκης, Αλ. Σαρρηγεωργίου, Ελ. Παπασπυροπούλου

Τι είπε ο Κωνσταντίνος Πάντος Director Life Insurance της Groupama για τα θέματα ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα....

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 μείωσε τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό με COVID-19, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Επιβεβλημένα τα μέτρα στήριξης, αναμένουμε όμως δράσεις και για τις ΜμΕ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι σίγουρα θετικά καθώς στηρίζουν πολίτες που δυσκολεύονται πολύ στην καθημερινότητα τους.

Κ. Π. Βοτσαρίδης: «Με τη θέσπιση και εφαρμογή της Πολιτικής Πολυμορφίας, η εταιρεία εστιάζει στην ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών και νέων»

«Η INTERLIFE αναγνωρίζει την αξία της δημιουργίας και της αποτελεσματικής κάλυψης νέων θέσεων εργασίας, στοχεύοντας στην προσέλκυση

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 25 Απριλίου

Συνολικά 1.253.742.257,83 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.530.742 δικαιούχους από σήμερα 22 Απριλίου έως τις 25 Απριλίου 2025 στο πλαίσιο

NN Social Innovation Startup Award 2025

Ο διαγωνισμός που επιβραβεύει την κοινωνική καινοτομία, ξεκίνησε για 2η συνεχή χρονιά. H NN, πιστεύει στους ανθρώπους που οραματίζονται

Ευρώπη Ασφαλιστική: Έτοιμη για εξαγορές στις ασφάλειες

Η Intracom θα παραχωρήσει μέρος των δικαιωμάτων προτίμησής της στον Νίκο Μακρόπουλο, ιδρυτή της Ευρώπη Ασφαλιστική, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα κατέχει το 13,4% της εισηγμένης.