back to top
8.3 C
Athens
Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026

Κερδίζει έδαφος η ασφάλιση on demand

Τι λέει η μελέτη της International Underwriting Association

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

H βασισμένη στη ζήτηση ασφάλιση (on-demand insurance) θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της βιομηχανίας σύμφωνα με μελέτη της International Underwriting Association (IUA) που υποστηρίζει ότι τα μοντέλα pay as you go (που είναι συγκρίσιμα με τα συμβόλαια «καρτοκινητής» στον κλάδο τηλεφωνίας) θα επιτρέπουν στους πελάτες να ενεργοποιούν αυτόματα καλύψεις όταν, όπου και όποτε τις χρειάζονται.

Η νέα μελέτη της IUA εξετάζει μεταξύ άλλων την τεχνολογία που αφορά στα αυτόνομα οχήματα και τα drones και εξετάζει ερωτήματα όπως ο ρόλος των εταιρειών που διαχειρίζονται big data και των τεχνολογικών start-ups για την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών, την διαθεσιμότητα των δεδομένων και την απειλή της απάτης. Αναλύει επίσης τις προοπτικές για μοντέλα on-demand ασφάλισης για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε νέες αγορές και πελάτες.

- Advertisement -

Η μελέτη περιλαμβάνει επίσης το case study του Flock- Το πρώτο προϊόν pay as you go ασφάλισης για drone που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη πέρυσι. Οι χρήστες εισάγουν στο σύστημα τα στοιχεία της πτήσης και στη συνέχεια λαμβάνουν προτεινόμενη τιμή για την κάλυψη που επηρεάζεται σε πραγματικό χρόνο από παράγοντες όπως την ώρα της ημέρας, την τοποθεσία και τις συνθήκες πτήσης.

Ο Tom Chamberlain, υπεύθυνος underwriting του κλάδου αερομεταφορών της Global Corporate & Specialty δήλωσε ότι «Στο μέλλον, η ασφάλιση θα περιστρέφεται γύρω από οτιδήποτε κάνουμε. Θα είναι κάποιος σπίτι του και η ασφάλισή του θα είναι ενεργή και μόλις βγει έξω από την πόρτα το ασφάλιστρο θα ανεβαίνει επειδή το σπίτι είναι άδειο. Στη συνέχεια το άτομο του παραδείγματος θα μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο της οικονομίας του διαμοιρασμού και το κινητό του τηλέφωνο θα αλληλεπιδρά με το ΙΧ και θα ενεργοποιεί αυτόματα την ασφάλισή του για τη συγκεκριμένη διαδρομή». «Η ασφάλισή μας θα μας ακολουθεί όπου πηγαίνουμε και καθώς μεταβάλλονται οι δραστηριότητές μας. Δεν θα είναι ένα πλέον μια χειροκίνητη διαδικασία. Το μοντέλο αυτό ρεαλιστικά μπορεί να λειτουργήσει για ο,τιδήποτε κάνουμε που απαιτεί ασφάλιση», κατέληξε ο κ. Chamberlain.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα πέντε κλειδιά της ασφαλιστικής αγοράς για να ανοίξουν οι ορίζοντες το 2026

Πέντε κλειδιά ασφαλείας θα χρειαστεί η ελληνική ασφαλιστική αγορά για να προσεγγίσει τους ορίζοντες που διανοίγονται το 2026

Ξανά μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα – Παραμένει μεγάλο το κενό στην προστασία των κατοικιών

Πρόκληση η ευρεία υιοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ευπάθεια σε φυσικές καταστροφές

Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών: από υποχρέωση σε αναγκαιότητα

Καμία ασφάλιση, όσο πλήρης κι αν είναι, δεν μπορεί να αναπληρώσει την απουσία πρόληψης και σχεδίου

Η Ελισάβετ Νίκα της Covariance στο AIForum25: «Βρισκόμαστε ήδη πέρα από την καινοτομία»

Η Co-Founder & Managing Director της εταιρείας μίλησε για τις εφαρμογές ΤΝ στους κλάδους υγείας και ασφάλισης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το «σήμα κινδύνου» της Insurance Europe για τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο

Η γραφειοκρατία επηρεάζει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και, τελικά, τους καταναλωτές

Βουτιά 20% στα αντασφάλιστρα, ψηλά η κερδοφορία

Η εξομάλυνση των τιμών μπρος τα κάτω θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγάλων μεσιτών αντασφάλισης, για όλο το 2026

Insurance Europe: 4 στους 10 Ευρωπαίους, 6 στους 10 Έλληνες δεν αποταμιεύουν για τη σύνταξή τους

Η νέα πανευρωπαϊκή έρευνα της (αντ)ασφαλιστικής ομοσπονδίας δείχνει κενά στη συνταξιοδοτική αποταμίευση

Δυναμική και προκλήσεις της κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς – Συνέντευξη του Α. Αθανασιάδη στο «Ματιά στην Οικονομία»

O Γενικός Διευθυντής του ΣΑΕΚ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την ετοιμότητα για νέες κινήσεις, εκτιμώντας πως «η αγορά μας το σηκώνει»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Επικίνδυνη η οδήγηση με ισχυρούς ανέμους – Συστάσεις προς τους οδηγούς

Σε αυξημένη επιφυλακή καλούνται να βρίσκονται οι οδηγοί λόγω των ισχυρών ανέμων που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας

Καμία υποχώρηση στις προμήθειες η σταθερή θέση της Διαμεσολάβησης και του ΕΕΑ

Οι συναντήσεις με ΤτΕ και ΕΑΕΕ κατέγραψαν με σαφήνεια τις θέσεις και τα όρια των εμπλεκόμενων πλευρών

Groupama Ασφαλιστική: Νέες ευκαιρίες καριέρας πέρα από το 9-5

Με το ερώτημα «Το 9-5 σε στριμώχνει;» η Groupama απευθύνεται σε όσους επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία και έλεγχο της επαγγελματικής τους πορείας

Ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε πτηνοτροφική μονάδα στην Ήπειρο – Τι μας διδάσκει η καταστροφή

Οι απώλειες φανερώνουν τα κενά στον τρόπο που η κοινωνία μετράει και προστατεύει την αγροτική παραγωγή

Το Euroins App φέρνει την προστασία ένα κλικ μακριά

Με κεντρικό μήνυμα ότι «η ασφάλεια δεν σταματά ποτέ», η Euroins επενδύει ξεκάθαρα στην digital insurance φιλοσοφία