Ο διάλογος ήταν πολιτισμένος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά φαίνεται πως τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική πολιτική είναι αμετάβλητα.
Μειώσεις στις τιμές και claw back στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ψηφίστηκαν και σε αυτή τη δεδομένη στιγμή αισιόδοξα νέα για το Φάρμακο δεν αναμένονται…
Οι εν λόγω ρυθμίσεις, από πλευράς Υπουργείου Υγείας, έπρεπε να ψηφιστούν, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Έτσι, υποστήριξαν Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες του Virus, η ηγεσία της Αριστοτέλους δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, με τα «χέρια δεμένα», δείχνοντας τους εκπροσώπους των δανειστών μας ως εμπνευστές των μέτρων αυτών.
Ωστόσο, οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης δέχθηκαν να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών πριν τη σύνταξη της Υπουργικής Απόφασης που απαιτείται για την εφαρμογή των μέτρων.
Η αισιόδοξη ανάγνωση αυτής της «συμφωνίας», εφόσον φυσικά αποδώσει καρπούς, σημαίνει πως θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν βασικά ερωτήματα και αποσαφηνιστούν σημεία που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Βέβαια, αυτό αφορά κυρίως το claw back στα νοσοκομεία, δεδομένου ότι για τις μειώσεις στις τιμές τα «κουκιά είναι μετρημένα».
Βέβαια, ακόμη και η εφαρμογή του μέτρου των αυτόματων επιστροφών στα νοσοκομεία της χώρας αναμένεται να συναντήσει σοβαρά εμπόδια, με πρώτο και βασικότερο την έλλειψη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ή διασύνδεση της με την ΗΔΙΚΑ, στο μεγαλύτερο μέρος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Μόλις 15 από τα 94 δημόσια νοσοκομεία είναι συνδεδεμένα με την ΗΔΙΚΑ και αρκετά έχουν δικά τους συστήματα διαχείρισης, σε διαφορετικές πλατφόρμες.
Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τον Υπουργό Υγείας να φέρεται να επαναλαμβάνει την πρόθεση της κυβέρνησης για πληρωμή μέρους των χρεών αυτών από τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Τώρα τι θα πρωτοπληρωθεί είναι βασικό ερώτημα, δεδομένου ότι η πολιτεία οφείλει πολλαπλάσια χρήματα στο σύνολο της Υγείας.
Αντίθετα, δεν συζητήθηκε, όπως πληροφορούμαστε, ενδεχόμενη επανεξέταση του συστήματος 50%-50% στην αποζημίωση των φαρμάκων.
Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση ΣΦΕΕ και ΠΕΦ είναι να κινηθούν δικαστικά προσβάλλοντας τα μέτρα, στα ελληνικά δικαστήριο αλλά και, ενδεχομένως, στα ευρωπαϊκά όργανα.
ΠΗΓΗ: virus.com.gr