Όσο κοινότυπη και κλισέ κι αν ακούγεται η εν λόγω φράση, είναι ο μόνος τρόπους να προστατευτούμε από τη γυναικεία αυτή «μάστιγα».
Από τον Κωνσταντίνο Δημητρακάκη, γυναικολόγο-χειρουργό μαστού, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Δυστυχώς, λίγα μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού ενώ, αντίθετα, πολλά μπορούμε να κάνουμε για την πρώιμη διάγνωση, που έχει αποδειχθεί πως σώζει ζωές. Πρόληψη είναι η αναγνώριση και αποφυγή, κατά το δυνατόν, παραγόντων κινδύνου για καρκίνο μαστού, όπως καθιστική ζωή, παχυσαρκία, τροφές με λιπαρά, αλκοόλ, λήψη ορμονικών θεραπειών, τεκνοποίηση σε προχωρημένη ηλικία. Επίσης, σοβαρός παράγων κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή και άλλων καρκίνων. Ένα ποσοστό αυτών των καρκίνων οφείλεται σε μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA 1&2 και οι γυναίκες που φέρουν αυτές τις μεταλλάξεις παρουσιάζουν πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού στη ζωή τους μέχρι και 80% και πιθανότητα για καρκίνο ωοθηκών μέχρι και 40%. Αυτές οι γυναίκες πρέπει να υποβληθούν σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου και αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα πρόληψης ή, καλύτερα, προφύλαξης από τον καρκίνο.
Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, η επιβίωση είναι μακροχρόνια και φτάνει το 98%-99% σε αρχικά στάδια της νόσου, δηλαδή μπορούμε να μιλάμε για ίαση. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τη screening μαστογραφία και την κλινική εξέταση μαστών (σε ασυμπτωματικές δηλαδή γυναίκες) ξεκινώντας από την ηλικία των 40 και μετά κάθε χρόνο. Μεγάλες μελέτες έχουν αποδείξει πως η μαστογραφία σώζει ζωές και ο κίνδυνος από την ακτινοβολία της μαστογραφίας είναι αμελητέος.
Η αυτοεξέταση μαστών δεν έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει στην επιβίωση. Τη συνιστούμε όμως, γιατί ευαισθητοποιεί τις γυναίκες και τις κάνει να γνωρίζουν το στήθος τους καλύτερα, έτσι ώστε να αναγνωρίζουν μεταβολές γρηγορότερα. Να ξεκινούν από την ηλικία των 20-25 ετών.
Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις που βοηθούν στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά της μαστογραφίας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν την υποκαθιστούν. Αυτές είναι το υπερηχογράφημα μαστού, η MRI, η τομογραφία μαστών κ.λπ.
“Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ“