back to top
9.1 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Καρκίνος του μαστού «Η πρόληψη σώζει ζωές»

Όσο κοινότυπη και κλισέ κι αν ακούγεται η εν λόγω φράση, είναι ο μόνος τρόπους να προστατευτούμε από τη γυναικεία αυτή «μάστιγα».

Από τον Κωνσταντίνο Δημητρακάκη, γυναικολόγο-χειρουργό μαστού, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

- Advertisement -

Δυστυχώς, λίγα μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού ενώ, αντίθετα, πολλά μπορούμε να κάνουμε για την πρώιμη διάγνωση, που έχει αποδειχθεί πως σώζει ζωές. Πρόληψη είναι η αναγνώριση και αποφυγή, κατά το δυνατόν, παραγόντων κινδύνου για καρκίνο μαστού, όπως καθιστική ζωή, παχυσαρκία, τροφές με λιπαρά, αλκοόλ, λήψη ορμονικών θεραπειών, τεκνοποίηση σε προχωρημένη ηλικία. Επίσης, σοβαρός παράγων κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή και άλλων καρκίνων. Ένα ποσοστό αυτών των καρκίνων οφείλεται σε μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA 1&2 και οι γυναίκες που φέρουν αυτές τις μεταλλάξεις παρουσιάζουν πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού στη ζωή τους μέχρι και 80% και πιθανότητα για καρκίνο ωοθηκών μέχρι και 40%. Αυτές οι γυναίκες πρέπει να υποβληθούν σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου και αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα πρόληψης ή, καλύτερα, προφύλαξης από τον καρκίνο.

Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, η επιβίωση είναι μακροχρόνια και φτάνει το 98%-99% σε αρχικά στάδια της νόσου, δηλαδή μπορούμε να μιλάμε για ίαση. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τη screening μαστογραφία και την κλινική εξέταση μαστών (σε ασυμπτωματικές δηλαδή γυναίκες) ξεκινώντας από την ηλικία των 40 και μετά κάθε χρόνο. Μεγάλες μελέτες έχουν αποδείξει πως η μαστογραφία σώζει ζωές και ο κίνδυνος από την ακτινοβολία της μαστογραφίας είναι αμελητέος.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

Η αυτοεξέταση μαστών δεν έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει στην επιβίωση. Τη συνιστούμε όμως, γιατί ευαισθητοποιεί τις γυναίκες και τις κάνει να γνωρίζουν το στήθος τους καλύτερα, έτσι ώστε να αναγνωρίζουν μεταβολές γρηγορότερα. Να ξεκινούν από την ηλικία των 20-25 ετών.

Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις που βοηθούν στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά της μαστογραφίας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν την υποκαθιστούν. Αυτές είναι το υπερηχογράφημα μαστού, η MRI, η τομογραφία μαστών κ.λπ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εύκολα tips για detox στην επιδερμίδα μας

Εάν έχουμε ευαίσθητο, ερεθισμένο δέρμα, τότε η διακοπή των προϊόντων και η επιστροφή σε μια ήπια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας

Η καταναγκαστική ευτυχία των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα, αλλά και οι υπόλοιπες γιορτές της συγκεκριμένης περιόδου, προκαλούν σε όλους μας συναισθήματα χαράς, ενότητας και θαλπωρής.

Ασφαλές καλοκαίρι για ασθενείς με χρόνια νοσήματα

Έρχεται η ωραιότερη εποχή του χρόνου, ωστόσο οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους αντιμετωπίζουν σημαντικά θέματα υγείας. 

Επιστροφή στο σχολείο και στα σωστά γεύματα

Από τη Γεωργία Καπώλη, MSc κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, επιστημονική διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ-ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Η NN Group ολοκλήρωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία


Ο όμιλος NN ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των τουρκικών δραστηριοτήτων του στη Zurich Turkiye.

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου