back to top
16.8 C
Athens
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2025

«Κακόγουστο σήριαλ» η επιτροπή τιμών φαρμάκων

Μαραθώνια και πολυήμερη η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων που εξετάζει τη λίστα της γενικής ανακοστολόγησης και αυτό γιατί μπορεί να ξεκίνησε την Πέμπτη, αλλά συνεχίστηκε, όχι μόνο την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο.
Μάλιστα, κάθε μια από τις συνεδριάσεις διήρκησε τουλάχιστον 6 ώρες, με τα μέλη της επιτροπής να εξετάζουν όλες τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί και οι οποίες και αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως πολλές!
Τελικά, εν συνόλω περίπου 70 φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπέβαλαν ενστάσεις στην Επιτροπή, για τις τιμές που έδωσε στα σκευάσματα τους το Τμήμα Τιμολόγησης του ΕΟΦ. Ο συνολικός αριθμός των ενστάσεων, φέρεται να ξεπέρασε κατά πολύ τα 300, με στελέχη της αγοράς να δηλώνουν στο Virus τη δυσαρέσκεια και δυσανασχέτηση τους για τις τιμές που έφθασαν τελικά στην Επιτροπή Τιμών.
Προβληματισμό, όμως, προκάλεσε ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός των φαρμάκων στα οποία δόθηκε τιμή πολύ κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρώπης, πρακτική που έχει κριθεί νομικά έωλη.
Είναι ενδεικτικό πως υπάρχουν φάρμακα στα οποία η τιμή έχει πέσει ακόμη και 30% κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρώπης, ποσό που έχει, δε, τεράστια απόκλιση από την τιμή των φαρμάκων σε μεγαλύτερες αγορές.
Αν οι τιμές αυτές δεν αποκατασταθούν ο κίνδυνος αρκετά φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά ως ασύμφορα είναι ορατός.
Το Σάββατο, βέβαια, η επιτροπή δεν ολοκλήρωσε το έργο της. Μετά την εξέταση όλων των εταιριών διέκοψε τη συνεδρίαση με στόχο να τη συνεχίσει την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Έως τότε, κρίσιμο ερώτημα είναι αν ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο απόφαση για τις ενστάσεις που θα γίνουν δεκτές, ποιες και πόσες. Πάντως, πριν τη λήψη της όποια απόφασης και την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην Επιτροπή Τιμών, αναμένεται να κληθούν να γνωμοδοτήσουν οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά και οι υπηρεσίες του ΕΟΦ.
Πάντως, το κλίμα κατά τη διάρκεια και των 3 συνεδριάσεων της Επιτροπής ήταν καλό, τώρα αν αυτό θα μεταφραστεί σε αλλαγές και διορθώσεις και πόσες, μένει να φανεί.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

SOS από τον ΕΟΦ για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής

Ο οργανισμός προχώρησε στη σχετική ανακοίνωση ύστερα από ενημέρωση των γερμανικών αρχών και εφιστά την προσοχή στις διαδικτυακές αγορές

Γενόσημα φάρμακα, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τους τελευταίους μήνες, συζητάμε αρκετά γι’ αυτά, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις για να τα κρίνουμε;

ΕΟΦ: Σε διαβούλευση τιμές για τα γενόσημα

Στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ανακοινώθηκε το αρχείο με την πρόταση του Τμήματος Τιμολόγησης για τις τιμές των αιτημάτων γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η ανάρτηση αφορά τις τιμές γενόσημων που κατατέθηκαν εντός του Ιουνίου 2022.

ΕΟΦ: Ανακοίνωσε στοιχεία για τις παρενέργειες των εμβολίων

Για πρώτη φορά, ο ΕΟΦ έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για αναφορές στην Ελλάδα πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων έναντι της covid-19. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από την έναρξη των εμβολιασμών μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2021.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η επάνοδος της Groupama

Τη στρατηγική της εταιρείας για επιστροφή στην κερδοφορία εντός διετίας παρουσίασε ο νέος CEO Hassène Feki

16th Pharma & Health Conference: Πώς μεταρρυθμίζεται το ΕΣΥ

Η σημασία των δεδομένων και των νέων τεχνολογιών, αλλά και οι δράσεις στον άξονα ενός ανθρωποκεντρικού ΕΣΥ, αναλύθηκαν στο β΄ μέρος του συνεδρίου

Ν. Κεραμέως: «Ενσωματώσαμε πάνω από 45 προτάσεις φορέων και πολιτών στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο»

H υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στην επικείμενη αύξηση 250 ευρώ στις χαμηλές συντάξεις

Έλεγχος του καπνίσματος πέρα από δογματισμούς: Η μείωση της βλάβης ως πυλώνας δημόσιας υγείας

Τα κύρια συμπεράσματα από το 8ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Innovate East: Ολοκληρώθηκε ο 1ος Διαγωνισμός Πράσινης και Γαλάζιας Καινοτομίας

Η Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής έφερε κοντά θεσμικούς φορείς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, σε μια μοναδική σύμπραξη

Σε δημόσια διαβούλευση η «Φορολογική Μεταρρύθμιση για το Δημογραφικό και τη Μεσαία Τάξη»

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ

Η επάνοδος της Groupama

Τη στρατηγική της εταιρείας για επιστροφή στην κερδοφορία εντός διετίας παρουσίασε ο νέος CEO Hassène Feki

Η Εθνική Ασφαλιστική στην τελετή παράδοσης της επιταγής του 9ου No Finish Line Athens στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί»

Στηρίζοντας με συνέπεια τον αγώνα εδώ και 9 χρόνια, η εταιρεία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία

Νέα απάτη με παραπλανητικά emails από κυβερνοεγκληματίες που προσποιούνται τις… μεγάλες αεροπορικές

Απώτερος στόχος, η υπεξαίρεση χρημάτων από επιχειρήσεις - Ποια μέτρα προστασίας συνιστά η Kaspersky