back to top
9.9 C
Athens
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2026

ΙΣΑ: Ικανοποίηση για τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας ιδιωτών ιατρών-ΕΣΥ

Ικανοποίηση για την -ύστερα από επανειλημμένες παρεμβάσεις- υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματός του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, αναφορικά με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας συνεργασίας ιδιωτών ιατρών με το ΕΣΥ.

Ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι η ρύθμιση είναι προς όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ισότιμη μεταχείριση των ιατρών.

- Advertisement -

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας συνεργασίας ιδιωτών ιατρών με το ΕΣΥ είναι μια κατάκτηση του ΙΣΑ που διασφαλίζει την ισότιμη μεταχείριση όλων των ιατρών που αποτελεί πάγιο αίτημά μας. Ο ΙΣΑ είχε διεκδικήσει αυτή τη ρύθμιση καθώς εκτιμά ότι θα συμβάλει και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, δίνοντας περισσότερες και ποιοτικότερες επιλογές στον ασθενή».

Ο ΙΣΑ διευκρινίίζει ότι ήταν ανέκαθεν υπέρ του διαχωρισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία. «Ωστόσο» συμπληρώνει στην ανακοίνωση, «από τη στιγμή που δόθηκε η δυνατότητα στους ιατρούς του δημόσιου τομέα να συνεργάζονται με τον ιδιωτικό, διεκδίκησε, στο πλαίσιο της ισοτιμίας και της δίκαιης μεταχείρισης, να υπάρξει και η αντίστροφη δυνατότητα: η συνεργασία ιδιωτών ιατρών με το ΕΣΥ. Μετά από διαβουλεύσεις και στενή συνεργασία, με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό κ. Μ.Θεμιστοκλέους, διεκδίκησε και πέτυχε αυτή τη ρύθμιση».

- Advertisement -

Η ανακοίνωση αναφέρει επιπλέον τα εξής:

Σύμφωνα με την απόφαση, δικαίωμα συνεργασίας έχουν όλοι οι ενεργοί ιατροί, μέλη Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίοι κατέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, τίτλο ιατρικής ειδικότητας σε ισχύ και διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Το αντικείμενο της συνεργασίας περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών διάγνωσης, θεραπείας, επεμβατικών και χειρουργικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου, καθώς και συμμετοχή σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες των νοσοκομείων. Η διαδικασία υποβολής αίτησης προβλέπει κατάθεση στην αρμόδια Διοικητική Υπηρεσία του νοσοκομείου και εξέταση από τον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του Δ.Σ., με την απόφαση χορήγησης άδειας να εκδίδεται εντός είκοσι (20) ημερών. Η άδεια συνεργασίας έχει διάρκεια δύο (2) ετών, με δυνατότητα ανανέωσης, και προβλέπονται διαδικασίες διακοπής ή ανάκλησης καθώς και κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων.

Οι αμοιβές και αποζημιώσεις των ιατρών καθορίζονται βάσει κατηγοριοποίησης πράξεων, καταβάλλονται από τον ασθενή ή μέσω του νοσοκομείου, ενώ για τη χρήση υποδομών και εξοπλισμού προβλέπεται πρόσθετη χρέωση υπέρ του νοσοκομείου. Η ΚΥΑ καθορίζει επίσης τις αρμόδιες αρχές ελέγχου για την τήρηση των όρων συνεργασίας, ενώ σε περιπτώσεις παραβάσεων προβλέπεται ανάκληση αδειών και χρονικοί περιορισμοί για νέα υποβολή αίτησης.

Ο ΙΣΑ παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της νέας ρύθμισης και βρίσκεται στη διάθεση των μελών του για παροχή διευκρινίσεων και περαιτέρω διεκδικήσεων για βελτίωση των όρων συνεργασιας, μετά την αποδοχή του αρχικού αιτήματος μας, νομικής υποστήριξης και καθοδήγησης κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων συνεργασίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εθνική Ασφαλιστική: Σχεδιάζει νέα κίνηση στον χώρο της υγείας

Κίνηση ματ απέναντι στις καταχρηστικές χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου τιμήθηκε για τη συμβολή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο επιχειρείν

Η διάκριση έρχεται να αναδείξει την ευρύτατη κοινωνική βάση του κ. Χατζηθεοδοσίου και την ενεργό παρουσία του σε κάθε επίπεδο της δημόσιας ζωής

Παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων ρύθμισης και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών

Λόγω δυσλειτουργιών που παρουσιάστηκαν στην πραγματοποίηση των εν λόγω συναλλαγών μέσω τραπεζικού δικτύου

Γ. Σιδέρης, ΕΙΝΑΠ: Η ΚΥΑ για ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία είναι μπίζνα, όχι υγειονομική ανάγκη

Πυρά εξαπολύει στο Υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, καταγγέλλοντας την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας μέσω της νέας ΚΥΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οικονομικό κίνητρο 40.000 ευρώ αυξάνει την προσέλκυση νέων γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες

Η ανταπόκριση θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς αφορά ειδικότητες που αποτελούν βασικό πυλώνα της ΠΦΥ και του ΕΣΥ

Στο ΕΣΥ παραμένουν ένα χρόνο ακόμη 181 γιατροί πριν τη συνταξιοδότηση

Οι εν λόγω γιατροί υπηρετούν σε θέσεις διευθυντών και συντονιστών διευθυντών ή επιμελητών Α΄

Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 – Ο ρόλος της εξατομικευμένης θεραπείας

Τι επισημαίνει ο Παναγιώτης Τσαπόγας, Παθολόγος και Αναπληρωτής Διευθυντής στη Γ’ Παθολογική Κλινική / Κέντρο Μεταβολισμού και Διαβήτη του Ερρίκος Ντυνάν

Affidea: Δυναμική συμμετοχή στη νέα φάση του «Προλαμβάνω» για την έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής δυσλειτουργίας

Οι πολίτες που διαθέτουν ΑΜΚΑ και ανήκουν στην ομάδα 30-70 ετών μπορούν ήδη να προγραμματίσουν προληπτικό έλεγχο της νεφρικής τους λειτουργίας 

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: 1η Φεβρουαρίου τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στην Αττική

Παράλληλα, η Πλατεία Δημαρχείου Ελληνικού-Αργυρούπολης μετονομάζεται σε Πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

Τερέζα Σκαρλάτου: «Η Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων από την Allianz Trade προσφέρει στις επιχειρήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται» 

Η CEO της Allianz Trade αποκαλύπτει στο «IW» μια φιλοσοφία ηγεσίας που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνεργασία αλλά και στη δύναμη των δεδομένων

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Η HDI παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία «Climate Risk Consulting Service»

Mια επιστημονική λύση πρόγνωσης νέας γενιάς, που αξιοποιεί την ΤΝ και τα πιο σύγχρονα γεωχωρικά εργαλεία της εταιρείας

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ