back to top
27.8 C
Athens
Τρίτη 26 Μαΐου 2026

Υψηλή παραμένει η μετάδοση του HIV στη χώρα μας – Η μελέτη TRIP εξηγεί το γιατί

Σωτήρια είναι η έγκαιρη ανίχνευση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, καθώς έχει μεγάλη σημασία για την έναρξη θεραπείας και τη μείωση της μολυσματικότητας. Οι καθυστερημένες διαγνώσεις του HIV στην Ελλάδα δεν έχουν δυσμενείς συνέπειες μόνο για τους οροθετικούς ασθενείς, αλλά εξηγούν και γιατί η μετάδοση του ιού στην Ελλάδα παραμένει συχνή. Άτομα που δεν γνωρίζουν ότι είναι οροθετικά συχνά δεν λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό.
Σήμερα, από τα δεδομένα της μελέτης TRIP (Transmission Reduction Intervention Project) αποδεικνύεται για πρώτη φορά παγκοσμίως ότι η μελέτη των κοινωνικών δικτύων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την επιτυχία της πρόληψης της HIV λοίμωξης (Θεραπεία ως Πρόληψη).
Σκοπός της μελέτης TRIP, που παρουσιάζεται στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση για το AIDS και τις Ηπατίτιδες, που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της στην Αθήνα, είναι η αξιολόγηση της σημασίας μελέτης των κοινωνικών δικτύων των οροθετικών HIV και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν πρόσφατη λοίμωξη με HIV. Η μελέτη αυτή υποστηρίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και διεξάγεται από τους Γ. Νικολόπουλο, Α. Χατζάκη και συνεργάτες. Μελετήθηκαν 358 κοινωνικά δίκτυα από 23 οροθετικούς με πρόσφατη λοίμωξη και από 19 οροθετικούς με παλαιότερη λοίμωξη. Οι πρόσφατες λοιμώξεις HIV στα κοινωνικά δίκτυα όσων είχαν πρόσφατη HIV λοίμωξη ήταν περίπου 26%, ενώ η πρόσφατη λοίμωξη σε δίκτυα με παλαιότερη HIV λοίμωξη ήταν 8%.
Η 3η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS & Ηπατίτιδες» διοργανώνεται από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Β’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», την Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ «Λαϊκό», την Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ «Λαϊκό», τη Δ’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΓΝ «Αττικόν», το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Παθολογική Κλινική-Τμήμα Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Πατρών ΓΝ Πάτρας στις 17-19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στην Αίγλη Ζαππείου.
Συλλοίμωξη HIV με ηπατίτιδα C (HCV) και HIV με ηπατίτιδα Β
Η συλλοίμωξη HIV με ηπατίτιδα C (HCV) και HIV με ηπατίτιδα Β (HBV) είναι αρκετά συνηθισμένη. Από τα δεδομένα της πολυκεντρικής μελέτης AMACS (Βουρλή Γ. και συνεργάτες), σε 5.664 HIV θετικούς, το 13% είχε συλλοίμωξη HIV με HCV και το 3% είχε συλλοίμωξη HIV με HBV. Ιδιαίτερα, στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ) που ήταν θετικοί για HIV, η συχνότητα λοίμωξης από HCV ήταν 95%. Η συχνότητα λήψης θεραπείας για την ηπατίτιδα C στους ΧΕΝ ήταν κατά 75% μικρότερη σε σχέση με ομοφυλόφιλους άντρες και κατά 42% μικρότερη σε σχέση με ετερόφυλα οροθετικά άτομα. Συμπερασματικά, σε περιπτώσεις συλλοίμωξης HIV και HCV, τα ποσοστά θεραπείας των ΧΕΝ για HCV είναι ιδιαίτερα χαμηλά αν και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι η ίδια στους ΧΕΝ με άλλες ομάδες πληθυσμού.
Σε άλλη μελέτη από την AMACS (Πανταζής Ν. και συνεργάτες) φαίνεται ότι τα ποσοστά διάγνωσης της HIV λοίμωξης σε σχετικά προχωρημένα στάδια παραμένουν υψηλά. Πιο συγκεκριμένα, πρωτοδιάγνωση με CD4

HCV λοίμωξη ως αιτία κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου στην Ελλάδα

- Advertisement -

Η ηπατίτιδα Β σύμφωνα με παλαιότερα δεδομένα, αποτελούσε τη συχνότερη αιτία κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου στην Ελλάδα. Σύγχρονα δεδομένα που ανακοινώνονται στο συνέδριο (Μπούμπη Λ., Ελευσινιώτης Ι. και συνεργάτες) σε 191 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν από το 2010 έως το 2015, φαίνεται ότι η ηπατίτιδα C είναι η αιτία της κίρρωσης στο 39%, η ηπατίτιδα B στο 26% και άλλες αιτίες στο 35%. Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν ότι η ηπατίτιδα C, παρότι είναι λιγότερο συχνή από τη Β στο γενικό πληθυσμό, εμφανίζεται πλέον συχνότερα ως αιτία προχωρημένης ηπατικής νόσου επειδή η παλαιότητα της λοίμωξης σε θετικούς για HCV είναι μεγάλη. Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων οροθετικών για HCV έχει μολυνθεί μεταξύ 1950 και 2000.
Σημειώνεται ότι οι ηπατίτιδες Β και C είναι χρόνια νοσήματα που οδηγούν συχνά σε κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο, με συνέπεια τη μεταμόσχευση ήπατος ή το θάνατο. Επειδή υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες, είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν προγράμματα ενημέρωσης και εργαστηριακού ελέγχου για τη διάγνωση και θεραπεία αυτών που δε γνωρίζουν ότι είναι φορείς.

Επιδημιολογικά Στοιχεία HIV/AIDS
Μέχρι 31/12/2014
Σύνολο:14.434, εκ των οποίων 11.896 άνδρες και 2.494 γυναίκες.
Το 2014 μόνο
Σύνολο: 710, εκ των οποίων 612 άνδρες και 98 γυναίκες.
-Υπάρχει διαχρονική μείωση της ομάδας των ΧΕΝ μετά την επιδημική έκρηξη το 2011

- Advertisement -

Επιδημιολογικά στοιχεία ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β ΚΑΙ C
– Επιπολασμός χρόνιας ηπατίτιδας Β στον ελληνικό πληθυσμό: 2,58%
-Επιπολασμός ηπατίτιδας C στον ελληνικό πληθυσμό: 1,87%
-Σύνολο φορέων χρόνιας ηπατίτιδας Β: 231.000. Το 50% από αυτούς δεν γνωρίζει ότι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β.
-Σύνολο λοιμώξεων ηπατίτιδας C στον ελληνικό πληθυσμό: 167.000. Το 80% από αυτούς δεν γνωρίζει ότι είναι μολυσμένοι από ηπατίτιδα C.
-Το σύνολο φορέων ηπατίτιδας Β και C στην Ελλάδα είναι περίπου 400.000. Από αυτούς οι 250.000 δε γνωρίζουν ότι είναι φορείς.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Καμπάνια της Gilead Sciences Ελλάδας κατά του στίγματος για τον HIV

Η νέα καμπάνια υπενθυμίζει ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο ιός, αλλά οι προκαταλήψεις που εξακολουθούν να τον περιβάλλουν

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2025: Ενίσχυση πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης στην Ελλάδα

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς διαγνωσθέντες φτάνουν στο σύστημα υγείας καθυστερημένα

AIDS: Νέα θεραπεία 2 φορές το χρόνο!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» στην Gilead Sciences για την άδεια κυκλοφορίας ένεσης και  δισκίων Sunlenca για τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό HIV.

«Λύτρωση» για τους φορείς του ιού της Ηπατίτιδας C

«Πλέον όλοι οι ασθενείς που ζουν με ηπατίτιδα C, ανεξαρτήτως σταδίου ηπατικής ίνωσης, θα έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που εκριζώνουν τον ιό σε διάστημα μόλις 8-12 εβδομάδων», επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου Προμηθέας Γ. Καλαμίτσης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ενίσχυση του ΕΣΥ και «Προσωπικός Βοηθός»: Οι εξελίξεις που παρακολουθεί στενά και η ασφαλιστική αγορά

Η αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας επηρεάζει τις ισορροπίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα αλλά και τη διαμόρφωση νέων προϊόντων

Γεωργιάδης: «Η συνεργασία με το Κέντρο του Ιπποκράτους στο Σικάγο θα σώσει ζωές»

Τη σημασία της συνεργασίας του ελληνικού συστήματος υγείας με το πρότυπο oγκολογικό κέντρο επεσήμανε ο υπουργός Υγείας

Η Affidea σε ρόλο… Υποστηρικτή Υγείας του Εθνικού Θεάτρου

Η Affidea θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες πρόληψης-διάγνωσης των εργαζομένων, ενώ παράλληλα θα τρέξουν κοινές δράσεις ευαισθητοποίησης

Οι ΤΟΜΥ δίπλα στον πολίτη: Πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις το 2025

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας παρά τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και τις αυξημένες τοπικές ανάγκες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

4 άξονες για την ανάπτυξη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, προβλέψεις 2026

Πού θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ασφαλιστές προκειμένου να επιτύχουν ταχύτερη ανάπτυξη των εργασιών τους, σύμφωνα με την ICAP CRIF

Ενίσχυση του ΕΣΥ και «Προσωπικός Βοηθός»: Οι εξελίξεις που παρακολουθεί στενά και η ασφαλιστική αγορά

Η αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας επηρεάζει τις ισορροπίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα αλλά και τη διαμόρφωση νέων προϊόντων

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Ανεπίτρεπτο από πρόγραμμα άνω των 140 εκατ. ευρώ να εξαιρούνται κλάδοι όπως εστίαση, εμπόριο, υπηρεσίες»

Διαχωρισμό που στερεί απαραίτητους πόρους από επιχειρηματικές δραστηριότητες καταλογίζει στην Περιφέρεια Αττικής ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Η τέχνη του (κυβερνο)πολέμου στην εποχή της προληπτικής ασφάλισης

Στον 5ο αιώνα π.Χ., ο Sun Tzu έγραψε το πιο διαχρονικό εγχειρίδιο στρατηγικής. Στον 21ο αιώνα, οι κυβερνοεγκληματίες το εφαρμόζουν καλύτερα από εμάς

Atradius: Βαρόμετρο Πρακτικών Β2Β Πληρωμών στην Ελλάδα για το 2026

Γ. Τζέης: Εντονότερη ανησυχία στην Ελλάδα, λόγω περιορισμένης ρευστότητας και μεγαλύτερης ευαισθησίας σε μεταβολές της οικονομικής δραστηριότητας