back to top
17.3 C
Athens
Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2025

Ηλίας Τσολάκης: Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να ορίσει υποχρεωτικότητα σε ασφαλίσεις που εμπεριέχουν κίνδυνο

Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να ορίσει υποχρεωτικότητα σε ασφαλίσεις που εμπεριέχουν κίνδυνο και την έλευσή του από τη δραστηριότητα κάθε επαγγελματία, λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, κ. Ηλίας Τσολάκης.

Τι αναφέρει αναλυτικά σε συνέντευξη του στο IW

- Advertisement -

iw? Με τον νέο Εθνικό Κλιματικό Νόμο, η Ελλάδα γίνεται το 15ο μέλος της ΕΕ που αποκτά κλιματικό νόμο. Κατά την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης, παραθέσατε τις θέσεις επί του νομοσχεδίου σχετικά με την υποχρεωτικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης ακινήτων. Ποιες αλλαγές αιτείστε και για ποιους λόγους;

απ. Από το βήμα που μας δίνετε, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητων, εκπροσωπώντας 13 και πλέον πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικά, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε και να ευχηθούμε σε όλους μια παραγωγική και υγιή χρονιά. 

- Advertisement -

Οι αλλαγές που αιτείται η ασφαλιστική διαμεσολάβηση μέσω των οργάνων της, της ΠΟΑΔ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών) και της ΕΑΔΕ (Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδας), όπου είμαστε μέλος και τυγχάνει αυτήν την περίοδο να προεδρεύω, είναι όσες αλλαγές οριοθετούν την ύπαρξη ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου σε συνδυασμό με ένα ασφάλιστρο που μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. 

Από τις πιο άμεσες αλλαγές για την υλοποίηση του κλιματικού νόμου είναι η επιβεβαίωση ότι το ασφάλιστρο που θα εκπονηθεί θα αφορά όλα τα ακίνητα της Ελλάδας και όχι μόνο εκείνα των ακινήτων σε ζώνες υψηλής τρωτότητας, άλλωστε, όπως διευκρινίσαμε στον υπουργό, η αρχή της ασφαλιστικής επιστήμης στηρίζεται στον νόμο των μεγάλων αριθμών.

 Η ασφάλιση ενός βέβαιου γεγονότος, όπως αυτό ενός φυσικού φαινομένου, δεν εμπεριέχει ασφαλιστικό ενδιαφέρον, λόγω της βέβαιης έλευσής του. Καμιά ασφαλιστική επιχείρηση δεν θα ασφάλιζε ποτέ έναν βέβαιο κίνδυνο και αν τον ασφάλιζε, το ασφάλιστρο θα ήταν τεράστιο και ανέφικτο να πληρωθεί.

iw? Στις συναντήσεις που είχατε με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Σκρέκα, ποια ήταν τα μηνύματα που αποκομίσατε; Οι προθέσεις της κυβέρνησης βρίσκονται σε σύμπλευση με τις δικές σας θέσεις;

απ. Στη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα Κώστα, τον οποίο είδαμε με τον πρόεδρο, κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, αρωγό μας σε θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητά μας και τον κ. Δ. Γαβαλάκη, γενικό γραμματέα του ΕΕΑ, αναδείξαμε το θέμα της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης όλων των κτηρίων στην ελληνική επικράτεια και όχι μόνο εκείνων που έθεσε ο νομοθέτης σε διαβούλευση (δηλαδή την ασφάλιση των νεόδμητων ακινήτων σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας λόγω φυσικών φαινομένων και καταστροφών).

 Ο υπουργός, στη διαδικασία της συζήτησης, ήταν θετικά κείμενος στο αίτημά μας αυτό, αφού αντιλήφθηκε ότι η ασφάλιση είναι προϊόν που στηρίζεται σε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, ώστε να έχει προσιτό ασφάλιστρο και μεγάλη διατήρηση από το ευρύ κοινό. 

Μας άκουσε προσεκτικά και με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νόμου θα είμαστε «συνομιλητές» του ως προς την ολοκλήρωση του Κλιματικού Νόμου. 

iw? Η υποχρεωτικότητα για ορισμένους ίσως αποτελεί ένα θέμα ευαίσθητο, ωστόσο γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητό πως η ασφάλιση είναι ίσως ο μόνος δρόμος για να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον μας. Σε ποιους άλλους κλάδους πιστεύετε ότι θα έπρεπε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και για ποιους λόγους;

απ. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να ορίσει υποχρεωτικότητα σε ασφαλίσεις που εμπεριέχουν κίνδυνο και την έλευσή του από τη δραστηριότητα κάθε επαγγελματία. Η αστική ευθύνη που έχει όποιος παράγει έργο μέσω μιας δραστηριότητάς του στην οποία υπεισέρχεται και ο παράγοντας άνθρωπος πρέπει να οριστεί από τον νομοθέτη και να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση αστικής ευθύνης. 

Η Ευρώπη έχει θεσπίσει την υποχρεωτικότητα σε πάνω από 50 επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται με πυρήνα τον άνθρωπο, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών. Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι της 3ης Εθνικής Συνδιάσκεψης των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα επιμελητήρια από τον κ. Τζωρτζωρή Μιχάλη, τον πρόεδρο του ΣΕΜΑ, που είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης και κατάθεσης προς συζήτηση. 

Δεν μπορεί σήμερα, το 2022, να υπάρχει μόνο η υποχρεωτικότητα ασφάλισης της αστικής ευθύνης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Ακόμη και οι γιατροί δεν είναι υποχρεωμένοι από κανένα νομικό πλαίσιο να έχουν ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης. 

Δικηγόροι, μηχανικοί, μεσίτες ακινήτων, λογιστές, διοργανωτές εκδηλώσεων, αρχιτέκτονες, στελέχη επιχειρήσεων κ.λπ. είναι εν δυνάμει υποψήφιοι συντέλεσης λαθών τα οποία χρήζουν αποζημίωσης από τους παθόντες. 

iw? Σε ποιον βαθμό συμβαδίζουμε ως χώρα όσον αφορά την υποχρεωτικότητα συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα; Τι συμβαίνει γενικότερα στην Ευρώπη;

απ. Από τη Συμφωνία των Παρισίων, όπου κυρώθηκε ο ν. 4426/2016 (α ́187) και αφορά την κλιματική αλλαγή και την καθετοποίηση του νόμου έως το 2050, θα ακολουθήσουν πολλά στάδια. Η κυβέρνηση, σίγουρα, με τα αντανακλαστικά που διαθέτει, έφερε έγκαιρα το θέμα προς ψήφιση και πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι. Τα ευρωπαϊκά κριτήρια εφαρμογής αυτού του νόμου, που μας αφορά και εμάς άμεσα, είναι διαφορετικά, λόγω κουλτούρας και διαφορετικής αντίληψης των Ευρωπαίων πολιτών ως προς το κλίμα και τις αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν. Έχουμε πολλές αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν μέχρι να έρθουμε σε μια ευθεία με αρκετά ευρωπαϊκά κράτη. 

iw? Θεωρείτε ότι πρέπει να δοθούν έξτρα κίνητρα στους πολίτες και ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά;

απ. Όσον αφορά τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους πολίτες για την επιτυχία της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης των ακινήτων, καταθέσαμε προτάσεις όπως την επιβράβευση των Ελλήνων πολιτών που έχουν ήδη ασφαλισμένα τα ακίνητά τους μέσω μιας έκπτωσης από τον φόρο ακίνητης περιουσίας. 

 Μπορεί να έχει ληφθεί ως έναρξη το 2025 για την υποχρέωση των Ελλήνων πολιτών να ασφαλίζουν τα ακίνητά τους, όμως μπορεί το ελληνικό κράτος να δώσει κίνητρα από σήμερα. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι μόνο μέσω των επαγγελματιών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, πρακτόρων και μεσιτών ασφαλίσεων, μπορεί να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα, και σίγουρα με πολλές δικλίδες ασφαλείας ως προς τη διατηρησιμότητα του εγχειρήματος. 

Παραδείγματος χάριν, όροι συνέχισης της ασφάλισης και μετά την ηλεκτροδότηση του νεόδμητου ακινήτου για συμμετοχή σε παροχές από το κράτος σε περίπτωση έλευσης ενός κινδύνου ή ακόμη και έξτρα παροχές σε όσους ασφαλίζουν με επιπλέον καλύψεις, πέραν των υποχρεωτικών, τις περιουσίες τους.

 Ολοκληρώνοντας τα περί κλιματικής αλλαγής και εφαρμογής ενός νόμου που θα υποχρεώνει τον Έλληνα πολίτη να ασφαλίζει την περιουσία του, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με επιδόματα και έξτρα κονδύλια στήριξης υπέρ σεισμοπαθών, πλημμυροπαθών και πυρόπληκτων δεν αποκαθίσταται κανένα περιουσιακό στοιχείο.

διαβάστε επίσης: Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: H υποχρεωτικότητα είναι αναγκαία συνθήκη

επιπλέον: Πώς μπορεί να μεγαλώσει η ασφαλιστική πίτα στην Ελλάδα

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέα εποχή στη συνεργασία ΠΟΑΔ και Συλλόγου Ελλήνων Πραγματογνωμόνων

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει κοινές δράσεις για πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών

Ισχυρή και ενεργή παρουσία των Επιτροπών Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στη χθεσινή σύσκεψη του ΕΕΑ

Μια σημαντική πρόταση για τον κλάδο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες...

Νέα προγράμματα για βραχυχρόνιες μισθώσεις από την INTERLIFE – Συνεργασία με την ARAG

Με τα νέα προγράμματα η INTERLIFE προσφέρει ολοκληρωμένη ασφαλιστική κάλυψη στους ιδιοκήτες καταλυμάτων, στηρίζοντας τη δραστηριότητά τους

Η Στέλλα Ζουλινάκη και ο Αντώνης Δουνδουλάκης φώτισαν την Ημέρα του Ασφαλιστή στο «Μελίνα»

Οι διοργανωτές κρατούν «τη δύναμη της ομάδας, την αξία της συναδελφικότητας και το χαμόγελο όσων ήταν εκεί», γιατί «όταν μοιράζεσαι το όραμα, το ταξίδι γίνεται πάντα πιο φωτεινό»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στ. Αστερίου, Karavias: 4 νέες τάσεις στις πιστώσεις και εγγυήσεις

Παρά την αύξηση που παρατηρείται στους δύο κλάδους, τα μεγέθη δεν θεωρούνται ικανοποιητικά για τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς

Η πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Χάρη στην επιτυχημένη phygital στρατηγική της, η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για πελάτες και συνεργάτες

Τάσεις αποζημιώσεων Cyber Insurance 2025 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι ασφαλισμένοι καλούνται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο, με την κυβερνοασφάλιση κρίσιμο δίχτυ ασφαλείας, αλλά όχι υποκατάστατο καλών πρακτικών

Οι παράμετροι για τη βέλτιστη επιλογή ενός συμβολαίου ταξιδιωτικής ασφάλισης

Τα σύγχρονα προγράμματα προσφέρουν ολοκληρωμένη προστασία για το ταξίδι, είτε αναψυχής είτε επαγγελματικό - Ποια σημεία χρήζουν προσοχής

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

H BlueByte διαψεύδει τις φήμες εξαγοράς της

Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία ασφαλιστικού λογισμικού διαψεύδει τις φήμες περί πώλησής της σε επιχειρηματία του ασφαλιστικού χώρου

Τελευταία μέρα συμμετοχής στον διαγωνισμό της Euroins – Οι 3 νικητές θα γίνουν… συνοδηγοί του Θ. Χαλκιά

Η Euroins βάζει τους τυχερούς στο δεξί bucket του Renault Clio Rally3 του οδηγού αγώνων για μια μοναδική εμπειρία αδρεναλίνης

Επίσημος Χορηγός της ΚΑΕ Περιστέρι η Extra Assistance

Κοινό όραμα, η προαγωγή του αθλητισμού και η ανάδειξη των αξιών της ομαδικότητας και της αλληλοϋποστήριξης

Η Καινοτομία στις θεραπείες και στην ιατρική τεχνολογία θα δώσει λύσεις σε άλυτα θεραπευτικά πεδία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε 24ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld με τίτλο «A New Era in Healthcare – Driving the Change»

Athens Riviera Summit 2025: Iδιαίτερη επιτυχία και υψηλές παρουσίες

Tην επίσημη έναρξη της Συνόδου, που λαμβάνει χώρα στα Αστέρια Γλυφάδας το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου, κήρυξε ο υπουργός Ανάπτυξης