Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: H υποχρεωτικότητα είναι αναγκαία συνθήκη

Αναγκαία και ικανή συνθήκη θεωρεί την υποχρεωτικότητα στον ασφαλιστικό κλάδο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος επισημαίνει ότι πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι υποχρεωτικές ασφαλίσεις είναι πολύ περισσότερες από αυτές στη χώρα μας.

Σε συνέντευξη του στο IW, ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισημαίνει ειδικότερα:

iw? Με τον νέο Εθνικό Κλιματικό Νόμο, η Ελλάδα γίνεται το 15ο μέλος της ΕΕ που αποκτά κλιματικό νόμο. Πώς κρίνετε το σύνολο του νομοσχεδίου αλλά και τις διατάξεις που αφορούν την πρόβλεψη για την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων; Θεωρείτε ότι καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της ασφάλειας που επιτάσσουν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από παράγοντες όπως οι φυσικές καταστροφές;

απ. Ο νέος νόμος θα αποτελέσει δείγμα της αντίληψης της κυβέρνησης και της χώρας απέναντι σε αυτό το παγκόσμιο θέμα που αφορά το κλίμα, το περιβάλλον, την προστασία του, την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων κλιματολογικών συνθηκών και τόσα άλλα. Θα είναι η σύγχρονη, η νέα προσέγγιση και στο θέμα των φυσικών καταστροφών, οι οποίες έχουν δώσει τα καταστροφικά μηνύματά τους και στην Ελλάδα. 

Συνεπώς, ο νόμος οφείλει να αποτελέσει υπόδειγμα και συναίνεσης αντιλήψεων της Πολιτείας με την αγορά και να έχει και αναγνωρίσιμη χρηστικότητα. Αυτήν την ολοκληρωμένη σύγχρονη αντίληψη που επιδιώκει η κυβέρνηση να φέρει δεν την επιτυγχάνει με το προωθούμενο νομοσχέδιο στην παρούσα του μορφή. Όμως, με στοχευμένες παρεμβάσεις και διάλογο, πιστεύουμε ότι θα επέλθει ένα συνολικό αναγνωρίσιμο και ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται σαφώς το σχέδιο νόμου να εμπλουτιστεί, να γίνει ευρύτερο, να συμπεριλάβει περισσότερες παραμέτρους και να μην έχει στενό ορίζοντα, κάτι που εντοπίσαμε από την πρώτη στιγμή. Το έχουμε επισημάνει ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, υπάρχουν και συγκροτημένες προτάσεις από την πλευρά των συντελεστών της ιδιωτικής ασφάλισης οι οποίες και προσδιορίζουν αυτήν την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του σχεδίου νόμου.

 Οι συνθήκες σήμερα είναι πρωτόγνωρες για το πώς εξελίσσεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό και ο νομοθέτης που επιδιώκει την πρόβλεψη για την προστασία των πολιτών και της κοινωνίας, και φυσικά να διασφαλίσει και τη δυνατότητα του κράτους για αποζημιώσεις παθόντων από ακραία φυσικά φαινόμενα, θα πρέπει και οφείλει να προσεγγίσει οραματικά το όλο θέμα. Οφείλει να κάνει προβολές στο μέλλον και να λάβει υπ’ όψιν προγνωστικά μοντέλα, ώστε να δώσει μια σωστή και αποτελεσματική πρόταση. 

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, που με το σχέδιο νόμου δείχνει διάθεση να δημιουργήσει έναν σύγχρονο κλιματικό νόμο, επιβάλλεται να αξιοποιήσει τη γνώμη των ειδικών της ιδιωτικής ασφάλισης, να εξετάσει τις εισηγήσεις των φορέων και να συμπεριλάβει τα όσα οι θεσμικές προτάσεις επισημαίνουν και είναι προς όφελος της αγοράς, της οικονομίας και των πολιτών.

iw? Στις συναντήσεις που είχατε με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Σκρέκα, ποια ήταν τα μηνύματα που αποκομίσατε; Οι προθέσεις της κυβέρνησης βρίσκονται σε σύμπλευση με τις δικές σας θέσεις;

απ. Υπήρχε θετική αντιμετώπιση και δέσμευση για τη συνέχιση του διαλόγου που ξεκινήσαμε. Αυτό, από την πλευρά μας, εκλήφθηκε ως θετικό γεγονός, καθώς οι επισημάνσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και των άλλων συντελεστών της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ξεκάθαρες, πιο ουσιαστικές στην αντιμετώπιση του θέματος και θα συνεισφέρουν στην πραγματική σύγχρονη προσέγγισή του από την πλευρά της Πολιτείας. 

Αναμένουμε και επιδιώκουμε, από τη δική μας πλευρά, να γίνουν κι άλλες συναντήσεις, ώστε να αναπτυχθεί η απαιτούμενη για το κοινό καλό ζύμωση, η οποία θα συντελέσει στην κατάρτιση ενός νομοθετικού κειμένου που θα είναι αυτό που χρειάζεται για να αποτελέσει ο νόμος για το περιβάλλον ένα δείγμα γραφής της σύγχρονης Ελλάδας.

iw? Πόσο σημαντική θα μπορούσε να είναι προς τον δρόμο αυτό η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;

απ. Θεωρώ ότι η συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτών αποτελεί μια επιλογή που παγκοσμίως υιοθετείται. Τα πλεονεκτήματα των δύο πλευρών συμπτύσσονται και φυσικά το αποτέλεσμα είναι περισσότερο ευέλικτο, επιμερισμένο σε όλες του τις εκδοχές και, όπως έχει αποδειχθεί, αποδοτικότερο από την αυτόνομη παρουσία, η οποία όσον αφορά το Δημόσιο οδηγεί σε εξάντληση δυνάμεων και αδυναμία παροχής αυτών που μπορούν να δοθούν μέσα από τη συνέργεια με τους ιδιώτες. 

Η λογική της μοναχικής πορείας είναι παρωχημένη, καθώς η εξέλιξη έχει προκαλέσει αλλαγές. Συνεπώς, οι συνέργειες, εφόσον εξεταστούν, κριθούν ως θετικές και προχωρήσουν, θα αποτελέσουν «πυρήνες» μιας νέας συναινετικής αντίληψης, που στηρίζεται στην αποδοχή της παραγωγικότητας, του αυτοελέγχου και της επίτευξης μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

iw? Η υποχρεωτικότητα για ορισμένους ίσως αποτελεί ένα θέμα ευαίσθητο, ωστόσο γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητό πως η ασφάλιση είναι ίσως ο μόνος δρόμος για να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον μας. Σε ποιους άλλους κλάδους πιστεύετε ότι θα έπρεπε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και για ποιους λόγους;

απ. Δεν είναι ευαίσθητο θέμα. Είναι αναγκαία συνθήκη. Αρκεί να δούμε τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ό,τι ισχύει εκεί σε επίπεδο υποχρεωτικών ασφαλίσεων αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να ισχύει και εδώ. Και αυτό το έχουμε βάλει στο τραπέζι του διαλόγου με την Πολιτεία. Ζητάμε να ισχύσει και στην Ελλάδα ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες, όπου οι υποχρεωτικές ασφαλίσεις είναι πολύ περισσότερες. Για να συμβαίνει εκεί, υπάρχει και νομοθεσία και κάποια αιτιολογία, την οποία αρνούμαστε να αντιληφθούμε όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι εξηγείται και γιατί δεν αυξάνεται το ποσοστό της ιδιωτικής ασφάλισης στο ΑΕΠ.

 Γι’ αυτό και στις άλλες χώρες είναι υψηλότερο και ο μέσος όρος της ΕΕ επίσης πολλαπλάσιος. Οι υποχρεωτικές ασφαλίσεις είναι περισσότερες. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται μέσα σε όλες τις αλλαγές που επιφέρει στην αγορά να μεριμνήσει και γι’ αυτό. Η άποψή μας είναι αντικειμενική και λογική, στο πλαίσιο της σύγκλισής μας με τα ευρωπαϊκά ισχύοντα. Εάν δεν εφαρμόζουμε και εμείς τις ενιαίες ευρωπαϊκές πρακτικές, τότε η χώρα μας και οι αντιλήψεις μας παραμένουν σε στάδιο απόκλισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Εμείς μόνο τη σύγκλιση επιδιώκουμε και όχι την ιδιαίτερη μεταχείριση.

iw? Θεωρείτε ότι πρέπει να δοθούν έξτρα κίνητρα στους πολίτες και ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά;

απ. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές έως σήμερα ότι η φοροαπαλλαγή των ασφαλίστρων αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή ως κίνητρο, καθώς συμφέρει και το κράτος και τους πολίτες, που θα έχουν την αίσθηση ότι η ασφάλισή τους αναγνωρίζεται με αυτόν τον τρόπο ως μια θετική κίνηση. Μην ξεχνάμε ότι οι φοροαπαλλαγές ίσχυαν κάποτε, καταργήθηκαν και μπορούν εύκολα ως γνωστό πεδίο να επανέλθουν. Είναι θέμα βούλησης.

διαβάστε επίσης: Πώς μπορεί να μεγαλώσει η ασφαλιστική πίτα στην Ελλάδα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*