back to top
28.9 C
Athens
Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025

IDD: Συγχώνευση Ασφαλιστικών Συμβούλων σε Πράκτορες από 1/10

του Νίκου Σακελλαρίου

Η συγχώνευση των ασφαλιστικών συμβούλων σε πράκτορες από την 1η Οκτωβρίου 2018 με την εφαρμογή της οδηγίας IDD και η υποχρέωση όσων  συμβούλων θα  έχουν μετά  και μεσιτική ιδιότητα να δηλώσουν στα Επιμελητήρια μία εκ των δύο ιδιοτήτων τους ήταν το θέμα που ουσιαστικά αναστάτωσε τη χθεσινή εκδήλωση της ΕΑΔΕ.  Η μετάβαση από την ιδιότητα του Συμβούλου στην ιδιότητα του Πράκτορα θα γίνει μέσα σε διάστημα 2 ετών εκτός και δώσει εξετάσεις οπότε γίνεται αμέσως.

- Advertisement -

Τις θεαματικές αλλαγές  και επιπτώσεις στους κλάδους της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης τόνισαν με εμφατικό τρόπο, οι παράγοντες της διαμεσολάβησης στην εκδήλωση της ΕΑΔΕ χθες το απόγευμα.  Σε μία κατάμεστη (πάνω από 400 άτομα) αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στην Αθήνα, πράκτορες – μεσίτες και συντονιστές άκουσαν τους κκ Λύχρου, Λελεδάκη, Χατζηθεοδοσίου, Γαβαλάκη, Ξηρογιαννόπουλο, Τοζακίδη, Μιχαλόπουλου να αναφέρονται στα θετικά και αρνητικά που θα φέρει για τη Διαμεσολάβηση, η ενσωμάτωση από την 1η Οκτωβρίου 2018 στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας της IDD.

Η οδηγία αναμένεται να βγει σε Διαβούλευση από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή μέσα στις επόμενες εβδομάδες και οι παράγοντες της Διαμεσολάβησης κάλεσαν τα μέλη τους να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νόμος που θα λειτουργεί ευνοικότερα για την διαμεσολάβηση.  Ουσιαστικά η νέα Οδηγία πρόκειται για ένα νόμο  «κατ’ ελάχιστη εναρμόνιση» από τις Βρυξέλλες και το γεγονός αυτό επιτρέπει να διαμορφωθεί ένα ευνοικό νομοθετικό περιβάλλον για τους έλληνες διαμεσολαβητές.

- Advertisement -

Ο πρόεδρος τους ΠΣΑΣ κ. Λελεδάκης αναφέρθηκε στις θεσμικές και καινοτομικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια εστιάζοντας ιδιαίτερα στο Μητρώο Ασφαλιστών αλλά και τις τροποποιήσεις που θα πραγματοποιήσει η IDD στον ουσιαστικό ρόλο των πρακτόρων.  Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών  και μεσίτης κ. Χατζηθεοδοσίου  εστίασε στις τεράστιες κινήσεις που έχει κάνει το ΕΕΑ προκειμένου να βελτιώσει τη θέση του έλληνα διαμεσολαβητή επαγγελματικά και θεσμικά, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση στη Διαμεσολάβηση αλλά και το ‘ξεκαθάρισμα’  που γίνεται σταδιακά στον κλάδο.  Επισήμανε βεβαίως και τις προσπάθειες που κάνει ο πρόεδρος της ΕΕΑ και ο μεσίτης για τα φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα του κλάδου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος , κ. Μαζαράκης έκανε έκκληση για συνεννόηση-συναίνεση και συνέργειες προκειμένου να ανταποκριθεί η ελληνική ασφαλιστική αγορά στις προκλήσεις  ενώ έδωσε έμφαση στην ενότητα που πρέπει να έχουν όλοι οι θεσμικοί φορείς και επαγγελματίες της ασφάλισης μεταξύ τους ενόψει των νέων θεσμικών εξελίξεων. Επεσήμανε ότι το ΕΕΑ, η ΕΑΔΕ, η ΕΑΕΕ κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες, λειτουργώντας ενωμένοι, να κάνουν πράξη το Μητρώο Ασφαλιστών που έπρεπε να είχε γίνει από το 2006. Σε ότι αφορά την IDD εκτίμησε ότι θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των ‘μαύρων κωδικών’ και το ξεκαθάρισμα του κλάδου.  Οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς θα πρέπει να επιδιώξουν εξωστρέφεια και επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.  Τόνισε για μία ακόμη φορά ότι, σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές είναι παράλογη η κατάσταση και φαίνεται ότι το έχουν καταλάβει και στην Κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.  Η IDD φέρνει καταιγίδα νέων ρυθμίσεων και ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι πως θα ανυψωθεί η διαμεσολάβηση και πως θα έρθουν νέοι άνθρωποι στο χώρο.

IDD και κωδικοποίηση του 1569/85

Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της κας Λύχρου  που αφορούσε την IDD. Η κα Λύχρου αναφέρθηκε αφού έκανε αναφορά στους λόγους και στις αιτίες που οδήγησαν στην δημιουργία της IDD (ιδιαίτερα στο θέμα των ζημιών που είχαν υποστεί οι καταναλωτές από αφερέγγυους επαγγελματίες) ενώ προκάλεσε εντύπωση στο ακροατήριο η αναφορά στην διαδικασία  συγχώνευσης των συμβούλων σε πράκτορες. Η κα Λύχρου τόνισε ότι επαναλαμβάνονται αρκετές ρυθμίσεις προηγούμενων οδηγιών  και αναφέρθηκε στην επανεκπαίδευση και κατάρτιση, σε θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού  και δεοντολογίας αλλά και στην καθιέρωση της επαγγελματικής αστικής ευθύνης  για τον κλάδο.  Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη ρύθμιση προστασίας πελατών από την μη απόδοση ασφαλίστρων μέσω 4 ρυθμίσεων.

Ο κ. Γαβαλάκης με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΕΕΑ αναφέρθηκε στην IDD και στην κωδικοποίηση του 1569/85, επισημαίνοντας την ανάγκη να προστατευθούν οι ‘μικροί διαμεσολαβητές’ από τις κακές πρακτικές παλαιότερων ετών που εφάρμοζαν οι ‘μεγάλοι’ ανταγωνιστές τους αλλά και κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες.  Σε ό,τι αφορά τα χαρτοφυλάκια, θα πρέπει να υπάρχει πλέον σοβαρό ποινικό αδίκημα για να χάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και αυτός ο λόγος θα πρέπει να αποδειχθεί από την εταιρεία. Επίσης αναφέρθηκε στις διαδικασίες και τις εξελίξεις σε περιπτώσεις οικοθελούς αποχώρησης, συνταξιοδότησης, ανικανότητας προς εργασίας ή θανάτου και τις αποζημιώσεις που θα μπορούν να λαμβάνουν.

Ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ  κ. Ξηρογιαννόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις αλλαγές που θα δημιουργηθούν σε θέματα έμφαση στη διαφάνεια  των συμβάσεων, στην αμοιβή των μεσιτών και αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη νέα Οδηγία (IDD),  ενώ στις αλλαγές που θα δημιουργήσει η νέα Οδηγία εστίασε και ο πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ κ. Τοζακίδης.

Ο κος Μιχαλόπουλος πρόεδρος της ΠΟΑΔ (μέλος του Δ.Σ της ΕΑΔΕ) τόνισε ότι η IDD στοχεύει πρωτίστως στην προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή γι’ αυτό και θέτει αυξημένες κανονιστικές απαντήσεις, αλλά προβλέπει παράλληλα για όλα τα δίκτυα διανομής ίδιες υποχρεώσεις και διαδικασίες (όπως πχ .την υποχρεωτική συμβουλή).  Προβλέπει την υποχρεωτική εγγραφή όλων στο Ειδικό Μητρώο. Θέτει τις προυποθέσεις άσκησης της δραστηριότητας διανομής ασφαλιστικών προιόντων με κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας. Εξ αυτών εκτίμησε ότι ισχυροποιείται η θέση του επαγγελματία Ασφαλιστικου Διαμεσολαβητή και έναντι άλλων εναλλακτικώνδικτύων και έπέρχεται εξυγίανση και διαφάνεια στην ασφαλιστική αγορά.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Επόμενη Μέρα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση διανύει περίοδο μετάβασης, με τις παραδοσιακές πρακτικές να δοκιμάζονται.

Νόμος 5162/24: τι ισχύει για την υποχρεωτικότητα κάλυψης των ΙΧ οχημάτων και των οχημάτων επαγγελματικής χρήσης

Σύμφωνα με τον Νόμο 5162/2024, από 1/6/25 καθίσταται υποχρεωτική η  ασφάλιση επιχειρήσεων και οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών. 

5+1 προτάσεις για τη διαφύλαξη της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ασφάλιση

Tις δικές της προτάσεις ως θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί όλες τις βαθμίδες της Διαμεσολάβησηςκαταθέτει με έγγραφό της η ΕΑΔΕ

ΕΑΔΕ: Πραγματοποίηση συνάντησης με την Εθνική Ασφαλιστική

Σε θετικό κλίμα και με διάθεση ουσιαστικού διαλόγου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

H Generali στο Release Athens Festival!

Η Generali συμμετέχει δυναμικά στο φετινό Release Athens Festival 2025, έναν από τους πιο αγαπημένους μουσικούς θεσμούς της πόλης

Το νέο ΔΣ του ΕΙΑΣ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών, το οποίο εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση

Sofos Insurance Agency: Βράβευση για δεύτερη συνεχή χρονιά από την APEIRON / TRIGLAV

Σε μία λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Ιουνίου στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά στο Μικρολίμανο, η Sofos Insurance Agency τιμήθηκε

H Generali χορηγός του Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής

Η Generali, συνεπής στη δέσμευσή της για στήριξη του πολιτισμού και της τοπικής κοινωνίας, αποτελεί χορηγό του Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Allianz πραγματοποίησε ταξίδι επιβράβευσης Συνεργατών στο Montreal και το Toronto

Οι κορυφαίοι συνεργάτες του Δικτύου Πωλήσεων Αποκλειστικής Συνεργασίας της Allianz, ταξίδεψαν για μία εβδομάδα σε δύο από τις σημαντικότερες ανατολικές

O άφαντος μηχανισμός

Ψάχνει η ασφαλιστική αγορά να δει τον μηχανισμό διασταύρωσης ανασφάλιστων οχημάτων των υπουργείων να δουλεύει.

Οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Καθώς η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζει να αντιμετωπίζει οικονομική αστάθεια, κανονιστικές αλλαγές και προκλήσεις που σχετίζονται

Greek Space Tech Forum 2025: Δυναμικό παρών δίνουν οι ελληνικές startup

Δυναμικό παρών στο Greek Space Tech Forum 2025 δίνουν ελληνικές startup που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο οικοσύστημα του διαστήματος

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Πυροπροστασία και Ασφάλιση Περιουσίας. Εκπαίδευση Συνεργατών για τα σύγχρονα δεδομένα

Μια ξεχωριστή εκπαίδευση για τους συνεργάτες της, πραγματοποίησε η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική στις αρχές Ιουνίου.