[starbox]
Οι ασφαλιστικές σε τι κατάσταση βρίσκονται μέσα στην κρίση; Αυτό αναρωτιούνται εύλογα οι μέτοχοι, τα στελέχη και κυρίως οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών μέσα στην κορύφωση της κρίσης ρευστότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας , κατά το δ’ τρίμηνο 2014 (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος) τα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν τριπλάσια απ’ ότι ήθελε η νομοθεσία καθώς διαμορφώνονταν σε 2,4 δις. Ευρώ έναντι 0,8 δις. ευρώ.
Σε επίπεδο ρευστότητας αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας , οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα που αντιστοιχούσαν σε αποζημιώσεις ζημιών σε βάθος 2-3 μηνών. Έξι μήνες μέσα στο 2015, οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα (ελληνικές και ξένα παραρτήματα αλλά και οι ΕΠΥ) φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί από την ευρύτερη κρίση ρευστότητας που πλήττει την ελληνική οικονομία.
Το πόσο ακριβώς κανείς δεν το γνωρίζει , ούτε καν η Τράπεζα της Ελλάδας. Η ασφαλιστική αγορά όμως ξέρει ότι οι πελάτες καθυστερούν αρκετά να πληρώσουν τα ασφάλιστρα, οι διαμεσολαβούντες είναι σε αρκετές περιπτώσεις «ανοικτοί» απέναντι στις προθεσμίες και οι εταιρείες έχουν μπει σε ένα τιμολογιακό ανταγωνισμό στον κλάδο του αυτοκινήτου που τους έχει μειώσει και τα λειτουργικά κέρδη και τα τελικά αποτελέσματα. Εάν σ’ αυτά προσθέσουμε και το γεγονός της σταδιακής απομείωσης των επενδυτικών και στρατηγικών χαρτοφυλακίων τους , τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονομία έχει επηρεάσει και την ασφαλιστική αγορά σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ότι τις τράπεζες μεν αλλά τα στελέχη βρίσκονται σε εγρήγορση.
Ο κλάδος αυτοκινήτου , σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ ,κινείται καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου με σταθερά πτωτικούς ρυθμούς που ξεπερνούν το 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο οξύς τιμολογιακός ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών φαίνεται ότι συνεχίζεται και αυτό αφ’ ενός μειώνει τη ρευστότητα σε ολόκληρο το ασφαλιστικό κύκλωμα αφ’ ετέρου καθηλώνει την ανάπτυξη της αγοράς. Το θετικό είναι ότι κατά το α’ εξαμήνο 2015 συνεχίζεται η ανάπτυξη των προϊόντων υγείας με αυξητικούς ρυθμούς της τάξης του 20% ανά μήνα με αποτέλεσμα να καλύπτεται μεγάλο μέρος από τα απωλεσθέντα έσοδα στον κλάδο αυτοκινήτου
Η τραπεζική κρίση
Οι τράπεζες στην Ελλάδα βιώνουν αυτές τις ημέρες τη μεγαλύτερη συστημική κρίση κατά την μεταπολίτευση. Αντίθετα , οι ασφαλιστικές βλέπουν την κρίση στην κοινωνική ασφάλιση και στην υγεία ως ευκαιρία ανάπτυξης. Όπως μας είπε πρόσφατα στέλεχος μεγάλης ξένης πολυεθνικής, ποτέ άλλοτε δεν είχε εκδηλωθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για συνταξιοδοτικά προιόντα και προιόντα υγείας από πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Μπορεί οι κυβερνήσεις να έχουν γυρίσει την πλάτη στην ιδιωτική ασφάλιση αλλά οι ανάγκες της ζωής και της καθημερινότητας φέρνουν τον κόσμο κοντά στην ιδιωτική ασφάλιση , σε μία περίοδο που τα πάντα είναι στον αέρα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ασφαλιστικά προιόντα ούτε «κουρεύονται» , ούτε υπόκεινται σε capital controls.