back to top
28.1 C
Athens
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026

Η κρίση ρευστότητας αγγίζει αλλά δεν πλήττει τις ασφαλιστικές

[starbox]
Οι ασφαλιστικές σε τι κατάσταση βρίσκονται μέσα στην κρίση; Αυτό αναρωτιούνται εύλογα οι μέτοχοι, τα στελέχη και κυρίως οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών μέσα στην κορύφωση της κρίσης ρευστότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας , κατά το δ’ τρίμηνο 2014 (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος) τα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν τριπλάσια απ’ ότι ήθελε η νομοθεσία καθώς διαμορφώνονταν σε 2,4 δις. Ευρώ έναντι 0,8 δις. ευρώ.

Σε επίπεδο ρευστότητας αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας , οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα που αντιστοιχούσαν σε αποζημιώσεις ζημιών σε βάθος 2-3 μηνών. Έξι μήνες μέσα στο 2015, οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα (ελληνικές και ξένα παραρτήματα αλλά και οι ΕΠΥ) φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί από την ευρύτερη κρίση ρευστότητας που πλήττει την ελληνική οικονομία.

- Advertisement -

Το πόσο ακριβώς κανείς δεν το γνωρίζει , ούτε καν η Τράπεζα της Ελλάδας. Η ασφαλιστική αγορά όμως ξέρει ότι οι πελάτες καθυστερούν αρκετά να πληρώσουν τα ασφάλιστρα, οι διαμεσολαβούντες είναι σε αρκετές περιπτώσεις «ανοικτοί» απέναντι στις προθεσμίες και οι εταιρείες έχουν μπει σε ένα τιμολογιακό ανταγωνισμό στον κλάδο του αυτοκινήτου που τους έχει μειώσει και τα λειτουργικά κέρδη και τα τελικά αποτελέσματα. Εάν σ’ αυτά προσθέσουμε και το γεγονός της σταδιακής απομείωσης των επενδυτικών και στρατηγικών χαρτοφυλακίων τους , τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονομία έχει επηρεάσει και την ασφαλιστική αγορά σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ότι τις τράπεζες μεν αλλά τα στελέχη βρίσκονται σε εγρήγορση.

Ο κλάδος αυτοκινήτου , σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ ,κινείται καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου με σταθερά πτωτικούς ρυθμούς που ξεπερνούν το 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο οξύς τιμολογιακός ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών φαίνεται ότι συνεχίζεται και αυτό αφ’ ενός μειώνει τη ρευστότητα σε ολόκληρο το ασφαλιστικό κύκλωμα αφ’ ετέρου καθηλώνει την ανάπτυξη της αγοράς. Το θετικό είναι ότι κατά το α’ εξαμήνο 2015 συνεχίζεται η ανάπτυξη των προϊόντων υγείας με αυξητικούς ρυθμούς της τάξης του 20% ανά μήνα με αποτέλεσμα να καλύπτεται μεγάλο μέρος από τα απωλεσθέντα έσοδα στον κλάδο αυτοκινήτου

- Advertisement -

Η τραπεζική κρίση
Οι τράπεζες στην Ελλάδα βιώνουν αυτές τις ημέρες τη μεγαλύτερη συστημική κρίση κατά την μεταπολίτευση. Αντίθετα , οι ασφαλιστικές βλέπουν την κρίση στην κοινωνική ασφάλιση και στην υγεία ως ευκαιρία ανάπτυξης. Όπως μας είπε πρόσφατα στέλεχος μεγάλης ξένης πολυεθνικής, ποτέ άλλοτε δεν είχε εκδηλωθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για συνταξιοδοτικά προιόντα και προιόντα υγείας από πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Μπορεί οι κυβερνήσεις να έχουν γυρίσει την πλάτη στην ιδιωτική ασφάλιση αλλά οι ανάγκες της ζωής και της καθημερινότητας φέρνουν τον κόσμο κοντά στην ιδιωτική ασφάλιση , σε μία περίοδο που τα πάντα είναι στον αέρα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ασφαλιστικά προιόντα ούτε «κουρεύονται» , ούτε υπόκεινται σε capital controls.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ασφαλιστικές αυτοκινήτου, παραβάσεις ΚΟΚ, όροι συμβολαίων

Εφόσον έχουν συνταχθεί νέοι νόμοι για ασφαλέστερη οδήγηση, οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τους όρους των ασφαλιστήριων;

Αυτά που ακούγονται για τους ασφαλιστές, οι εκρήξεις

Τόσο πολλά είναι τα πύρινα μέτωπα, που δεν φτάνει το μάτι να τα δει και να τα ξεχωρίσει

Οι μεγάλες χαρές των ασφαλιστικών

Τι θα γίνει το 2026 αν οι αγορές δεν πάνε καλά, διερωτάται ο Ανασφάλιστος

Καμπανάκι από τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών για το private credit

Τράπεζες, ασφαλιστικές, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και private equity είναι εκτεθειμένες σε μια σειρά αυξανόμενων κινδύνων, σύμφωνα με το FSB

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αστική Ευθύνη: Η «αόρατη» ασπίδα προστασίας για κάθε επιχείρηση

Η Syndea υπενθυμίζει ότι η πρόληψη και η σωστή ασφαλιστική θωράκιση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για αποτελεσματική διαχείριση των επιχειρηματικών κινδύνων

Η πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια!

Χιλιάδες γυναίκες αναβάλλουν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο, είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε επειδή δεν αντιμετωπίζουν κάποιο εμφανές σύμπτωμα

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Το τεύχος Μαΐου-Ιουνίου 2026 κυκλοφορεί με κεντρικό θέμα τη συνέντευξη του Νίκου Βαγιάννη, CEO της Export Credit Greece

Νέες φήμες για συνεργασία ασφαλιστικής με την Credia

Για τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής και υγείας – Ρευστό παραμένει το ευρύτερο τοπίο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τι ξεκαθαρίζει η Τράπεζα Πειραιώς για το θέμα του ΙΑΣΩ;

Mε έκτακτη ανακοίνωση, σε σχέση με δημοσίευμα που αναφέρει ότι "έκλεισε deal Τράπεζας Πειραιώς - ΙΑΣΩ"...

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8: «αν ήξερες!» ότι η ασφάλεια υγείας δεν είναι απλώς ένα χαρτί στο συρτάρι…

Αν ήξερες ότι η διαφορά ανάμεσα σε «καλύπτομαι» και «νομίζω ότι καλύπτομαι» μπορεί να κοστίζει χιλιάδες ευρώ…

Το φαρμακείο των διακοπών: Τι δεν πρέπει να λείπει από τις καλοκαιρινές αποδράσεις

Η σωστή προετοιμασία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές δεν περιορίζεται στην οργάνωση των αποσκευών και των εισιτηρίων.

Allianz Greece: Οι καθημερινές αγορές γίνονται «έκπτωση» στα ασφάλιστρα

Σε ένα μοντέλο επιβράβευσης που συνδέει την καθημερινή κατανάλωση με την ασφαλιστική κάλυψη επενδύει η Allianz Greece, μέσω της κάρτας «Ασφαλιστικός Γονέας»

Η Groupama Ασφαλιστική επέστρεψε σε θετικό προ φόρων αποτέλεσμα το 2025

Επιστρέφοντας σε θετικό προ φόρων αποτέλεσμα και καταγράφοντας σημαντική ανάπτυξη, η Groupama Ασφαλιστική ολοκλήρωσε το 2025 με περαιτέρω ενίσχυση