back to top
14.5 C
Athens
Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026

Η “ακτινογραφία” του κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων

Η στατιστική επετηρίδα ασφάλισης αυτοκινήτου εκδίδεται για μία ακόμη χρονιά στη νέα της μορφή, επικαιροποιημένη με τα στοιχεία του 2023.

Η καθοδήγηση του έργου της αναμόρφωσης έγινε από την αρμόδια Επιτροπή Αυτοκινήτων σε συνεργασία με το Τμήμα Μελετών & Στατιστικής της ΕΑΕΕ, ενώ η συλλογή, επεξεργασία και πινακοποίηση των στοιχείων που ακολουθούν πραγματοποιήθηκε από την Διεύθυνση Πληροφορικής της ΕΑΕΕ.

- Advertisement -

Το περιεχόμενο της επετηρίδας επιτρέπει τον υπολογισμό της τεχνικής βάσης της ασφάλισης (μέση συχνότητα επέλευσης κινδύνων, μέση ζημία) ανά κάλυψη και χρήση οχήματος. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι σε ετήσια βάση και συγκεντρωτικά ενώ δεν γίνεται αναφορά σε εμπορικά ασφάλιστρα και κόστη σχετιζόμενα με τα έξοδα των ασφαλιστικών εργασιών.

- Advertisement -

Ουσιαστικές προσθήκες είναι η πρόσθεση του γεωγραφικού προσδιορισμού των δεικτών σχετικά με τις ζημιές με βάση την διεύθυνση έκδοσης ασφαλιστηρίων συμβολαίων, και η βελτιωμένη παρουσίαση των μεγεθών με την χρήση γραφημάτων. Κατ’ αυτό τον τρόπο, παρέχεται χρήσιμη πληροφόρηση στα μέλη της ΕΑΕΕ ενώ ταυτόχρονα δίνεται μία στατιστική επισκόπηση του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτου στους ενδιαφερόμενους μελετητές. Η δομή της περιέχει τέσσερεις ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα καταγράφονται και αναλύονται οι ζημιές για το ημερολογιακό έτος 2023 (με παράλληλη αναφορά στα δύο προηγούμενα έτη), οι σχετικοί δείκτες που προκύπτουν από την μελέτη τους καθώς και η πρόσφατη ιστορική εξέλιξή τους.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των ζημιών.

Στην τρίτη ενότητα καταγράφονται οικονομικά μεγέθη της ασφάλισης αυτοκινήτων για το οικονομικό έτος 2023 (αναλογία έτους).

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα καταγράφεται η εξέλιξη των αποζημιώσεων ανά έτος ατυχήματος.

Η παρούσα επετηρίδα περιέχει αθροιστικά δεδομένα από 29 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις με εκτιμώμενο αθροιστικό μερίδιο αγοράς 96%, οι οποίες άσκησαν τους κλάδους ασφάλισης αυτοκινήτων κατά την διάρκεια του 2023. 

Η ασφάλιση αυτοκινήτων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους ασφάλισης στην Ελλάδα.

Συμμετέχει κατά 40,6% στην παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλίσεων κατά Ζημιών και κατά 21,4% στην συνολική παραγωγή ασφαλίσεων Ζωής και Ζημιών (στοιχεία έτους 2023). Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αναφέρεται στην εγγεγραμμένη παραγωγή των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με εγκατάσταση καθώς και όσων δραστηριοποιούνται μέσω ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και κάνουν χρήση των υπηρεσιών της ΕΑΕΕ.

Η ως άνω οριζόμενη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων (άθροισμα των κλάδων 3. Χερσαίων οχημάτων και 10. Αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων) του έτους 2023 ήταν 1,15 δισ. €, αυξημένη κατά 4,43% σε σχέση με το 2022. Την ίδια χρονιά οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών συνολικά κατέγραψαν παραγωγή 2,84 δισ. €, αυξημένη κατά 10,95% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Στην παρούσα Στατιστική Επετηρίδα συμμετείχαν με αναλυτικά στοιχεία 29 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, με εκτιμώμενη συμμετοχή 96% στο σύνολο του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων για το 2023.

Οι σημαντικότεροι αριθμοδείκτες που προκύπτουν από τη μελέτη των στοιχείων των ετών 2022 και 2023 αντιστοίχως, αναφορικά με την ασφάλιση αυτοκινήτων για το σύνολο των καλύψεων και των οχημάτων, έχουν ως εξής:

 

Όλη την έρευνα μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για απόφαση της ΑΑΔΕ

Αναφορικά με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και την πράξη διοικητικού / διορθωτικού προσδιορισμού φόρου

ΕΑΕΕ: Η συμμετοχή των καναλιών διαμεσολάβησης στην παραγωγή ασφαλίστρων του 2024

Στον κλάδο ζωής-υγείας έρχεται πρώτη η συνεργασία με τράπεζες, ενώ στον κλάδο ζημιών τα δίκτυα και οι πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας

EDPB: Το Πρόγραμμα Εργασιών για την περίοδο 2026-2027

Πρωτοβουλίες για την προστασία δεδομένων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιδιωτική ασφάλιση

Πλήθος και ισχυρά μηνύματα στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ για το μέλλον της ασφάλισης

Το έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις του κλάδου αποτύπωσε η ευρεία συμμετοχή σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Bancassurance της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Πειραιώς ξεκινά…

Τη μεγάλη διαφορά στο τραπεζοασφαλιστικό κανάλι ετοιμάζεται να κάνει η ασφαλιστική, ενώ η τράπεζα δεν μοιάζει να βιάζεται ούτε με την NN ούτε με την ERGO

Στη μαγευτική Αλσατία ταξίδεψε η Επιθεώρηση Χρυσολόγου

Κοινή υπόσχεση, στο επόμενο ταξίδι όχι απλώς να μη λείψει κανείς, αλλά «η ομάδα να είναι πολυπληθέστερη με νέους Συνεργάτες και νέες συμμετοχές»

Στουρνάρας: Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό

Τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομιλία του στο CEOs Club

Tειρεσίας: Workshop για το πρώτο προϊόν της συνεργασίας με την Equifax στην ελληνική αγορά

Εξειδικευμένα στελέχη τραπεζών ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες λύσεις Tiresias Identity & Fraud Services powered by Equifax κατά της κυβερνοαπάτης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Προστάτεψε το συκώτι σου. Σώσε τον Κίτρινο Ήρωα!»

Καμπάνια ενημέρωσης της ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας

Το Bancassurance της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Πειραιώς ξεκινά…

Τη μεγάλη διαφορά στο τραπεζοασφαλιστικό κανάλι ετοιμάζεται να κάνει η ασφαλιστική, ενώ η τράπεζα δεν μοιάζει να βιάζεται ούτε με την NN ούτε με την ERGO

Στη μαγευτική Αλσατία ταξίδεψε η Επιθεώρηση Χρυσολόγου

Κοινή υπόσχεση, στο επόμενο ταξίδι όχι απλώς να μη λείψει κανείς, αλλά «η ομάδα να είναι πολυπληθέστερη με νέους Συνεργάτες και νέες συμμετοχές»

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ο καλός ύπνος ως βασική προϋπόθεση υγείας

Η χρόνια στέρηση ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σειρά νοσημάτων και αυξάνει την πιθανότητα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων

Στουρνάρας: Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό

Τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομιλία του στο CEOs Club