back to top
17.3 C
Athens
Τετάρτη 20 Μαΐου 2026

Γ. Στουρνάρας: Φερέγγυες οι ασφαλιστικές, πολλά τα οφέλη με ΣΔΙΤ και παροχή κινήτρων

Για το ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών αναφορικά με το βαθμό φερεγγυότητας τους, τους αυξανόμενους κινδύνους που καλούνται να καλύψουν μίλησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. κ. Γιάννης Στουρνάρας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στα ζητήματα που αφορούν τις συμπράξεις με το κράτος ΣΔΙΤ αλλά και τα κίνητρα που απαιτούνται ώστε η ιδιωτική ασφάλιση να προσφέρει ακόμη περισσότερο στους πολίτες και την οικονομία. Μιλώντας στη “Ναυτεμπορική”:

- Advertisement -

«Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, με ημερομηνία αναφοράς την 31η/12/2020, οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, έναντι συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων 1,9 δισ. ευρώ που προβλέπεται με βάση το θεσμικό πλαίσιο Solvency II (Φερεγγυότητα ΙΙ), διαθέτουν συνολικά εποπτικά ίδια κεφάλαια 3,6 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, διαθέτουν συνολικά 1,7 δισ. ευρώ, ήτοι 85%, περισσότερα κεφάλαια από τα αναγκαία για να θεωρούνται φερέγγυες, ενώ επίσης όλες οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις καλύπτουν με επάρκεια την προβλεπόμενη στο θεσμικό πλαίσιο ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση (MCR) και κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας (SCR).

- Advertisement -

Η τρέχουσα συγκυρία ενέχει ωστόσο ποικίλους κινδύνους, όπως για παράδειγμα η εξέλιξη της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή, η σεισμική δραστηριότητα σε διάφορα σημεία του ελλαδικού χώρου, αλλά και οι κυβερνοεπιθέσεις. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις εκτίθενται σε αυτούς τους κινδύνους τόσο μέσω της ανάληψης ασφαλιστικών κινδύνων όσο και μέσω των επενδύσεών τους, ιδίως σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Στη βάση των ανωτέρω, και υπό το πρίσμα των διαρκώς μεταβαλλόμενων δεδομένων στην εγχώρια και τη διεθνή οικονομία, καλούνται να παρακολουθούν και να αξιολογούν τη φερεγγυότητά τους σε συνεχή και προοπτική βάση. Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική αρχή του τομέα ιδιωτικής ασφάλισης, αξιολογεί συνεχώς τις επιπτώσεις όχι μόνο των υφιστάμενων, αλλά και των ενδεχόμενων κινδύνων στο ενεργητικό και στο παθητικό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καθώς και την ανταπόκριση των ασφαλιστικών τους προϊόντων στις ανάγκες των καταναλωτών και τον τρόπο διάθεσης των προϊόντων αυτών», τόνισε ο κ. Στουρνάρας σε ερώτημα για το επίπεδο της κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών.

Από την άλλη πλευρά, σχολιάζοντας αν η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει πεδία συνεργειών, τύπου ΣΔΙΤ, με τον κλάδο, όπως και να θεσπίσει κίνητρα ώστε να στηρίξει την ανάπτυξή του ο ίδιος τόνισε:

«Η ιδιωτική ασφάλιση παγκοσμίως διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο. Μέσω των διαθέσιμων ασφαλιστικών προϊόντων, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν, σε σημαντικό βαθμό, τις επιπτώσεις από τυχόν δυσμενή γεγονότα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο η Πολιτεία να αναγνωρίσει ότι ο ιδιωτικοοικονομικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού κλάδου όχι μόνο δεν αντίκειται στο κοινωνικό όφελος, αλλά και μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στη δημιουργία πλούτου για την οικονομία. Και αυτό, μέσω της μείωσης των κινδύνων για τους ασφαλισμένους, αλλά και μέσω της αξιοποίησης κεφαλαίων για την πραγματοποίηση μακροχρόνιων παραγωγικών επενδύσεων.

Για τους λόγους αυτούς είναι ευπρόσδεκτη η θέσπιση κινήτρων που θα διευκόλυναν την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (το συνολικό ύψος των ασφαλίστρων στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 7,5% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.).

Μία τέτοια εξέλιξη θα ελάφρυνε το κόστος των ζημιών, ιδίως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τόσο για τους πληγέντες ασφαλισμένους όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό, και θα ελευθέρωνε πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων. Είναι προφανές λοιπόν ότι υπάρχει σημαντικό πεδίο συνεργασίας μεταξύ του κράτους και του τομέα ιδιωτικής ασφάλισης. Ιδίως δε για τα σχήματα ΣΔΙΤ, στα οποία κάνετε ιδιαίτερη αναφορά, και ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι των ασφαλιστικών εταιρειών, είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία δέκα χρόνια, τα σχήματα ΣΔΙΤ έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην υλοποίηση σημαντικών έργων σε διάφορους τομείς.

Η δημιουργία συμπράξεων τύπου ΣΔΙΤ και στον ασφαλιστικό κλάδο μόνο οφέλη θα μπορούσε να προσφέρει. Εξυπακούεται, ωστόσο, ότι η σύμπραξη αυτή και τα όποια απαραίτητα κίνητρα θεσπιστούν θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα μακρόπνοο πλαίσιο πολιτικής. Επίσης, είναι απαραίτητο οι όροι αυτής της συνεργασίας να είναι σαφείς σε όλους τους συμμετέχοντες και διαφανείς για τα μέλη και τους δικαιούχους, και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».

διαβάστε επίσης: Μήνυμα Στουρνάρα σε servicers: Να προσφέρουν βιώσιμες ρυθμίσεις στους οφειλέτες

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέα έκθεση ΟΟΣΑ για τη χρηματοοικονομική προστασία έναντι φυσικών καταστροφών

Τα σχήματα ΣΔΙΤ μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση της ασφαλισιμότητας σπάνιων πλην σοβαρών κινδύνων – Δείτε τη σχετική Εγκύκλιο της ΕΑΕΕ

Ξεχνάνε τα ΣΔΙΤ στην υγεία με τον Γεωργιάδη οι ασφαλιστικές

Ύστερα από διαμαρτυρίες ιατρών του ΕΣΥ – Το χρονικό των αντιφάσεων

Τα τρία μέτωπα των ασφαλιστικών υγείας

Τα θέματα με τον Δείκτη Υγείας, τις αποζημιώσεις και τον καθορισμό των ασφαλίστρων βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο...

Ξεκινά η εφαρμογή των DRGs από την 1η Ιανουαρίου 2026

Υλοποιείται το αίτημα ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβητών για δίκαιη μεταχείριση των ασφαλισμένων, κατάργηση των διπλοχρεώσεων και έλεγχο του κόστους υγείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στη Vienna Insurance Group πέρασε η Ασφαλιστική της Νυρεμβέργης

Τι ανέφερε ο Hartwig Löger της VIG και ο Harald Rosenberger της Nürnberger

MDRT Day by MCC Hellas 2026: Το συνέδριο που έρχεται να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

Από τις 24 έως τις 27/9, η εμπειρία στο Aldemar Olympian Village θα συνδυάσει γνώση, σύνδεση, ενέργεια, διασκέδαση και ανθρώπινες σχέσεις

Επιθεώρηση Φουφόπουλου: Η επιτομή της επιτυχίας, έκαστος εφ’ ω ετάχθη

«Σε αυτόν τον τζίρο χωρούν πολλά και έξοδα και αμοιβές» διαβεβαίωσε με απόλυτη ασφάλεια ο Γ. Φουφόπουλος στην ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων

Σοβαροί κίνδυνοι για τους ψηφιακούς καταναλωτές από το νέο ν/σ για την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δικαιολογητικών – Ποιες λύσεις προτείνει το ΙΝΚΑ

Με το πρόσχημα της ψηφιακής «απλούστευσης», τονίζει το ΙΝΚΑ, οι πολίτες εκτίθενται σε πρωτοφανείς κινδύνους υποκλοπής ταυτότητας και οικονομικής εξαπάτησης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ριζικές αλλαγές στην οδική ασφάλεια: μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί!

Η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας θα εξαρτηθεί όχι από τις εξαγγελίες, αλλά από τη συνέπεια, τον έλεγχο και τη διάρκεια στην υλοποίησή τους

Ιδρύεται Σωματείο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στη Χαλκιδική – Ενημερωτική εκδήλωση στις 20 Μαΐου

Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της συλλογικής εκπροσώπησης του κλάδου στην περιοχή, με τη συμμετοχή της ΠΟΑΔ

Στη Vienna Insurance Group πέρασε η Ασφαλιστική της Νυρεμβέργης

Τι ανέφερε ο Hartwig Löger της VIG και ο Harald Rosenberger της Nürnberger

Allianz Commercial: Ο πόλεμος Νο 1 κίνδυνος πολιτικής βίας για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις παγκοσμίως

Eπιταχύνεται η ζήτηση για προγράμματα ασφάλισης έναντι πολιτικής βίας και τρομοκρατίας, αλλάζουν οι στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων εφοδιαστικής αλυσίδας

Στηλιτεύει ο Γ. Χατζηθεοδοσίου την εξαίρεση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

Για κατάφωρη αδικία σε βάρος επαγγελματιών που ειδικά αυτή την περίοδο δίνουν αγώνα επιβίωσης κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ