back to top
36 C
Athens
Τρίτη 21 Ιουλίου 2026

Η Ελλάδα ολοκληρώνει το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης με 100% απορρόφηση

Tη Δευτέρα κατατίθεται το 8ο αίτημα εκταμίευσης από το σκέλος των επιδοτήσεων. Παράλληλα, η χώρα διατηρεί τις πρώτες θέσεις στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, εκτελεί το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Μεταπολίτευσης, ύψους 16,7 δισ. ευρώ, καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, ύψους 16,6 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, επιταχύνεται η υλοποίηση των προγραμμάτων της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, οι δράσεις στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, για τη βελτίωση υποδομών και της καθημερινότητας των πολιτών. Καθώς και οι παρεμβάσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας –ο ρόλος της οποίας αναβαθμίζεται αναφορικά με τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων την επόμενη μέρα του ΤΑΑ, με δάνεια που με τη μόχλευση μπορεί να υπερβούν τα 6 δισ. ευρώ– και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

- Advertisement -

 

  • Μόνο μέσα από αυτή τη στρατηγική, μέσα από έργα και μεταρρυθμίσεις, που είναι στο DNA των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, και όχι από «λεφτόδεντρα», εξασφαλίζεται η αναπτυξιακή δυναμική και το μέρισμα επιστρέφει σε σταθερή βάση στην κοινωνία.
  • Μόνον έτσι δημιουργούνται ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας και προστατεύεται το εισόδημα των συμπολιτών μας.
  • Μόνο μέσα από αυτή τη μεθοδική δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση στον πυρήνα της ΕΕ, εξασφαλίζουμε τους πόρους που χρειάζεται η χώρα και μετά από τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Ενώ, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2027, πιθανώς θα ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση για τα κονδύλια της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2028-2034, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ποιος θα βρίσκεται στη διακυβέρνηση κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Αυτό υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιείται σε τριμηνιαία βάση για την πορεία υλοποίησης του συνόλου των χρηματοδοτικών εργαλείων του χαρτοφυλακίου του.

- Advertisement -

Στη διάρκεια της συνέντευξης τονίστηκαν τα εξής:

Το μεγαλύτερο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 16 ετών με συνολικούς ετήσιους πόρους ύψους 16,7 δισ. ευρώ εκτελείται μέχρι σήμερα ομαλά και σε ποσοστό 21,8%.

Η ολιστική μεταρρύθμιση του Ν. 5140/2024 για το ΑΠΔΕ είναι σε πλήρη εφαρμογή, επιφέροντας σημαντικά θετικά αποτελέσματα στη χρηματοδότηση των έργων του ΑΠΔΕ υπό το τρίπτυχο: Ταχύτητα, Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030, συνολικού προϋπολογισμού 16,6 δισ. ευρώ έχει ενεργοποιηθεί πλήρως για το σύνολο των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων που περιλαμβάνει, ενώ ταυτόχρονα η υλοποίηση των έργων του ΕΠΑ 2021-2025 συνεχίζεται κανονικά με τους πρόσθετους πόρους ύψους 5,8 δισ. ευρώ που έχουν διασφαλιστεί για ολοκλήρωση των έργων.

Στο πλαίσιο του ΕΠΑ εγκρίθηκαν:

Το Ειδικό Πρόγραμμα ΣΔΙΤ με αρχικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ.

Το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών με αρχικό προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ. Επίκειται η έγκριση του Ειδικού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2026-2030 με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 150 εκατ. €.

Στο ΕΣΠΑ 2021-2027, η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απορρόφηση πόρων του. Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι η απορρόφηση αυτή επιτυγχάνεται σε ένα ΕΣΠΑ μεγάλης κλίμακας, όπου οι απαιτήσεις ωρίμανσης, υλοποίησης και πιστοποίησης έργων είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με χώρες με μικρότερα προγράμματα.

Η χώρα μας στην ενδιάμεση αναθεώρηση παρουσίασε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ανακατανεμήθηκαν, όπως η προσιτή στέγαση –το νέο πρόγραμμα Ανακαίνιση ανοίγει σύντομα– και η διαχείριση υδάτων, πόσιμου νερού και άλλες.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται σταθερά ανοδική πορεία ενεργοποίησης στα Προγράμματα του ΕΣΠΑ με άνω των 23 δισ. ευρώ να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί σε προσκλήσεις, δίνοντας ισχυρή χρηματοδοτική ώθηση σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας

Ειδικότερα, τα Τομεακά Προγράμματα, στο πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, ολοκληρώνονται οι τμηματοποιημένες πράξεις διαχείρισης αστικών αποβλήτων στις Περιφέρειες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης από το ΠΕΚΑ, ξεκινά η λειτουργία των νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων Ιονίου και Νοτίων Κυκλάδων, προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ. Με τις τρεις προδημοσιεύσεις στην Ανταγωνιστικότητα, ύψους 220 εκατ. ευρώ, ενεργοποιούνται για πρώτη φορά πόροι της ΕΣΠΑ προς τους τομείς Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP) και Άμυνας & Ασφάλειας.

Ξεκίνησε η δράση «Ξεκινώ επιχειρηματικά», προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα. Από το πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό», εντάσσεται το έργο «Προσωπικός Βοηθός», προϋπολογισμού 34,8 εκατ. ευρώ, μια εμβληματική δράση κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία.

Διαβάστε περισσότερα στο banks.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ερυθρός Σταυρός – Υπουργείο Τουρισμού: Μνημόνιο Συνεργασίας για εκπαίδευση σπουδαστών τουριστικών σχολών στις Πρώτες Βοήθειες

Οι μελλοντικοί επαγγελματίες του τουρισμού θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται με ψυχραιμία, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε έκτακτα περιστατικά

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Accenture δημιουργούν το Newra AI Hub

Ένας μόνιμος μηχανισμός καινοτομίας και υλοποίησης λύσεων, που αξιοποιεί τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης της Anthropic

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2026 το 6o Greek Risk Management Forum 2026

Το #grmf26, με κεντρικό θέμα «Strategic Resilience 2026: Navigating Interconnected Risks & AI Governance», διοργανώνεται από τον HARIMA σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

Χωρίς παράταση το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ολοκληρώσουν την υποβολή των αιτήσεών τους μέχρι τις 30/6

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέα αποκλειστική συνεργασία της Brokers Union με τον Όμιλο HHG (Hellenic Healthcare Group)

Η Brokers Union ανακοινώνει τη νέα αποκλειστική συνεργασία της με τον Όμιλο HHG (Hellenic Healthcare Group) , έναν από τους μεγαλύτερους

Άνοιξαν οι εγγραφές για το MDRT Day by MCC Hellas 2026

Άνοιξαν επίσημα οι εγγραφές για το MDRT Day by MCC Hellas 2026, το κορυφαίο εκπαιδευτικό και networking γεγονός της ασφαλιστικής και χρηματοοικονομικής

Ο Διοικητής ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, για την εποπτεία της ΤτΕ και τα ασφάλιστρα στα προγράμματα Υγείας

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας απέστειλε την ακόλουθη απάντηση σε επιστολή, που του είχε απευθύνει

Νέος Γενικός Διευθυντής της Αθηναϊκής Γενικής Κλινικής ο Στέλιος Λιανός

Η Αθηναϊκή Γενική Κλινική των Medifirst Group ανακοινώνει την ανάληψη της θέσης του Γενικού Διευθυντή από τον κ. Στέλιο Λιανό...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις 23 Σεπτεμβρίου, στο OTEAcademy, η κορυφαία συνάντηση της κοινότητας του Risk Management στην Ελλάδα 

Σε μια περίοδο κατά την οποία η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι κανονιστικές εξελίξεις, η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική κρίση μεταβάλλουν ριζικά

Πρόσκληση Συμμετοχής στην Εθελοντική Αιμοδοσία του DRIVE SAFE ACHAIA

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη πρώτη δράση της εκστρατείας DRIVE SAFE ACHAIA, συνεχίζεται η Β΄ Φάση της πρωτοβουλίας, αποδεικνύοντας

Allianz και Giannakis Academy ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους για το φετινό MoveNow Basketball Camp

Η κίνηση, η ομαδικότητα και η χαρά του παιχνιδιού βρέθηκαν στο επίκεντρο του φετινού MoveNow Basketball Camp, μιας πρωτοβουλίας της Allianz

Νέα αποκλειστική συνεργασία της Brokers Union με τον Όμιλο HHG (Hellenic Healthcare Group)

Η Brokers Union ανακοινώνει τη νέα αποκλειστική συνεργασία της με τον Όμιλο HHG (Hellenic Healthcare Group) , έναν από τους μεγαλύτερους

Άλλη μία μπροκεράδικη βγαίνει στην αγορά, νέα ίλη παρελαύνει

Παρακαθήμενοι στον Ανασφάλιστο άνοιξαν κουβέντα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση