back to top
19.1 C
Athens
Παρασκευή 22 Μαΐου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Το ενεργειακό να μη γίνει αιτία για «λουκέτα» στην αγορά

Το μόνιμο άγχος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, από την εποχή των μνημονίων έως και σήμερα, είναι αν στο τέλος του μήνα θα έχουν καταφέρει να πληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με όλα όσα συμβαίνουν στην αγορά όπως τα αυξημένα ενοίκια, το υψηλό κόστος λειτουργίας, οι μειωμένοι τζίροι, η προσπάθεια αυτή γίνεται όλο και δυσκολότερη.

Το κόστος όμως που μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά καθοριστικό για τη μετέπειτα πορεία των ΜμΕ, είναι το ενεργειακό.

- Advertisement -

Η επιβάρυνση που έχει υποστεί η επιχειρηματική κοινότητα στο σύνολο της είναι μεγάλη και διαρκώς αυξάνεται. Πριν από λίγο καιρό δόθηκαν κάποιες επιδοτήσεις στους καταναλωτές με πράσινο τιμολόγιο, όμως οι επιχειρήσεις έμειναν εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος στήριξης.

Σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης -και κυρίως από το Υπουργείο Ενέργειας- αναμένεται νέα κρατική στήριξη καθώς η τιμή της κιλοβατώρας αυξάνεται συνεχώς και έχει φτάσει να είναι ακριβότερη και από χώρες της βόρειας Ευρώπης. Για τη νότια Ευρώπη δεν το συζητάμε. Όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν φθηνότερο ρεύμα από εμάς, γεγονός που αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και πρέπει να επιλυθεί άμεσα.

- Advertisement -

Σε αυτό το νέο πρόγραμμα που λογικά θα ανακοινωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, είναι απολύτως αναγκαίο να υπαχθούν πλέον και οι επιχειρήσεις. Το τονίζω γιατί αν ισχύσει ότι τελικά θα επιδοτηθούν ορισμένες, αυτό μπορεί να σημάνει τον «ξαφνικό θάνατο» για πολλές από αυτές που θα εξαιρεθούν από την κρατική στήριξη. Οι δυνατότητες των μικρομεσαίων είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένες και η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει υπόψη της. Δεν ζητάμε χαριστικές ρυθμίσεις, ούτε κάτι παράλογο. Ισονομία θέλουμε και μία ουσιαστική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορούν να αποδώσουν δικαιοσύνη, ούτε και να επιλύσουν ένα πρόβλημα για το οποίο σίγουρα δεν ευθύνονται οι ΜμΕ.

Η Πολιτεία οφείλει σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να σταθεί δίπλα σε όλα τα μέλη της, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει κάθε μέσο που διαθέτει έτσι ώστε να αλλάξει η κατάσταση συνολικά στην Ευρώπη. Οτιδήποτε λιγότερο μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες όλο το επιχειρείν και ειδικά το κομμάτι των μικρομεσαίων που είναι και το πλέον εκτεθειμένο σε κινδύνους.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.
Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

&

Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στηλιτεύει ο Γ. Χατζηθεοδοσίου την εξαίρεση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

Για κατάφωρη αδικία σε βάρος επαγγελματιών που ειδικά αυτή την περίοδο δίνουν αγώνα επιβίωσης κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Νέα πιστοποίηση «Great Place to Work» για τη Mega Brokers

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Επιβεβαίωση της σταθερής μας δέσμευσης να καλλιεργούμε περιβάλλον εμπιστοσύνης, εξέλιξης και ουσιαστικής συμμετοχής»

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Αδιαπραγμάτευτα τα δικαιώματα των ασφαλιστών»

Στην πρώτη γραμμή των σημαντικών μαχών που δίνει η ασφαλιστική διαμεσολάβηση δηλώνει ότι βρίσκεται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

To ΕΕΑ… πρασίνισε πυρόπληκτη περιοχή του Χαλανδρίου

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Άνω Πάτημα, όπου έφτασαν οι φωτιές του 2024, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα αναγέννησης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Το #dbfo26 πραγματοποιείται υβριδικά στο Divani Caravel και στην πλατφόρμα LiveOn Events+ στις 26/5, υπό τη διοργάνωση της ethosEvents

Η Σύρος έτρεξε στους ρυθμούς του Run Greece με τη στήριξη της ERGO Hellas

Η διοργάνωση ενώνει τον αθλητισμό με τις τοπικές κοινωνίες, προωθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και τη συμμετοχή όλων των ηλικιών

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Στο επίκεντρο η ανθεκτικότητα και οι στρατηγικές προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της διεθνούς ασφαλιστικής κοινότητας ξεκίνησαν οι εργασίες στην Ύδρα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Στην Trastor 3 ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Έναντι τιμήματος 38,6 εκατ. ευρώ – Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Το #dbfo26 πραγματοποιείται υβριδικά στο Divani Caravel και στην πλατφόρμα LiveOn Events+ στις 26/5, υπό τη διοργάνωση της ethosEvents

Η Σύρος έτρεξε στους ρυθμούς του Run Greece με τη στήριξη της ERGO Hellas

Η διοργάνωση ενώνει τον αθλητισμό με τις τοπικές κοινωνίες, προωθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και τη συμμετοχή όλων των ηλικιών

Οι ΤΟΜΥ δίπλα στον πολίτη: Πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις το 2025

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας παρά τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και τις αυξημένες τοπικές ανάγκες