back to top
12.6 C
Athens
Παρασκευή 1 Μαΐου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η ιδιωτική ασφάλιση ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η συμβολή της Δημόσιας και Ιδιωτικής Συμπληρωματικής Ασφάλισης στην αντιμετώπιση της Δημογραφικής Κρίσης» συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

- Advertisement -

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το ΤΑΥΦΕ Ταμείο Εφάπαξ Παροχών για τους εργαζόμενους στο Φάρμακο, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΕΕΚΔ-ΠαΔΑ) την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2026.

Αφετηρία της Ημερίδας αποτέλεσε η αναμφισβήτητη επίδραση της δημογραφικής γήρανσης στις εθνικές οικονομίες (ιδίως σε σχέση με την αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας, τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων και την επάρκεια των πολιτικών υγείας και κοινωνικής φροντίδας), όπως επισημαίνεται έντονα τόσο από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από άλλους διεθνείς οργανισμούς (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Παγκόσμια Τράπεζα, Συμβούλιο της Ευρώπης).

- Advertisement -

Σε χώρες, μάλιστα, που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά δημογραφικής κατάρρευσης, όπως η Ελλάδα, η γήρανση του πληθυσμού επηρεάζει σε σημαντική έκταση την επάρκεια και βιωσιμότητα των κύριων συντάξεων του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων κατά την αποχώρησή τους από την αγορά εργασίας λόγω συνταξιοδότησης, μέσω πρόσβασης σε συμπληρωματικές παροχές που χορηγούνται και από τους τρεις πυλώνες συνταξιοδοτικής προστασίας.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέδειξε το δημογραφικό ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας, επισημαίνοντας ότι η υπογεννητικότητα, η μετανάστευση των νέων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού απειλούν άμεσα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως τόνισε, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να στηρίξουν περισσότερους συνταξιούχους, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία –όπως υπογράμμισε– μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά προς το δημόσιο σύστημα, προσφέροντας πρόσθετη προστασία σε εργαζόμενους και οικογένειες. Παράλληλα, πρότεινε φορολογικά κίνητρα για ασφάλιση υγείας και σύνταξης, επέκταση της ασφάλισης κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών και ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης, ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Χατζηθεοδοσίου:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο Δ. Γαβαλάκης για το «δικαίωμα συμβολαίου» στο ετήσιο συνέδριο του ΠΣΑΔ

Το συνέδριο του Πανευβοϊκού Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών διακρίθηκε για τη μεγάλη συμμετοχή και το αυξημένο ενδιαφέρον

Η Affidea στο DEF26, για τη μακροζωία και τη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων

Η αύξηση της πολυνοσηρότητας και η ανάγκη για πιο σύνθετες υπηρεσίες φροντίδας, τόνισε, καθιστούν επιτακτική τη μετάβαση σε νέα μοντέλα

ΕΕΑ: Ισχυρή συμμετοχή στο πρόγραμμα για την Έγκαιρη Προειδοποίηση Επιχειρήσεων

Αξιοποιώντας το πρόγραμμα, το Επιμελητήριο σχεδιάζει τη δημιουργία βοηθού ΤΝ για την καθοδήγηση μικρών επιχειρήσεων σε θέματα ρύθμισης οφειλών

Επαφές Γ. Χατζηθεοδοσίου στην Κύπρο – Ενίσχυση επιχειρηματικών συνεργασιών και διμερών σχέσεων

Σειρά ουσιαστικών και υψηλού επιπέδου επαφών πραγματοποίησε στη Μεγαλόνησο ο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, με αφορμή το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο ΠΣΕΑΔ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Anytime: Δυναμική είσοδος στη Ρουμανία με αιχμή το «no-surprise insurance»

Το «Insurance World» βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της εταιρείας στο Βουκουρέστι

Η Επιθεώρηση Χρυσολόγου σε μόνιμη, δυναμική τροχιά επιτυχίας

Η αναπτυξιακή πορεία της Επιθεώρησης, παράδειγμα επιτυχίας για όλη την εταιρεία, σύμφωνα με τα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής

6 οικονομικοί προορισμοί για last-minute τριήμερο Πρωτομαγιάς

Προτάσεις και συμβουλές από το Pricefox για μια απροβλημάτιστη απόδραση

Η Interamerican AI-Marketing Brand της Χρονιάς

Στ. Φαλκονάκης: «Για εμάς, το ΑΙ δεν είναι μια εφήμερη τάση, αλλά ο καταλύτης που μετασχηματίζει ριζικά την εμπειρία του πελάτη»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Anytime: Δυναμική είσοδος στη Ρουμανία με αιχμή το «no-surprise insurance»

Το «Insurance World» βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της εταιρείας στο Βουκουρέστι

Η Επιθεώρηση Χρυσολόγου σε μόνιμη, δυναμική τροχιά επιτυχίας

Η αναπτυξιακή πορεία της Επιθεώρησης, παράδειγμα επιτυχίας για όλη την εταιρεία, σύμφωνα με τα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής

6 οικονομικοί προορισμοί για last-minute τριήμερο Πρωτομαγιάς

Προτάσεις και συμβουλές από το Pricefox για μια απροβλημάτιστη απόδραση

Η Interamerican AI-Marketing Brand της Χρονιάς

Στ. Φαλκονάκης: «Για εμάς, το ΑΙ δεν είναι μια εφήμερη τάση, αλλά ο καταλύτης που μετασχηματίζει ριζικά την εμπειρία του πελάτη»

Νέα έδρα για το insurancemarket, ίδια υπόσχεση

Τα καινούρια γραφεία σχεδιάστηκαν ώστε να υποστηρίζουν την αποστολή της πλατφόρμας: να μετατρέπει την περίπλοκη απόφαση σε σίγουρη