Η λοίμωξη από τον έρπητα ζωστήρα εμφανίζεται λόγω της αναζωπύρωσης του ιού που λαθροβιώνει για χρόνια στα κύτταρά μας. Η εμφάνιση της νόσου με τα δερματικά εξανθήματα και τις νευραλγίες οφείλεται συνήθως στην υποβάθμιση της ανοσιακής άμυνας του οργανισμού μας.
Υπάρχουν πλέον πολλές αναφορές, σε παγκόσμια κλίμακα, για εμφάνιση κλινικών εκδηλώσεων από έρπητα ζωστήρα κατά ή μετά από λοίμωξη με κορωνοϊό, όπως επίσης και μετά από τον ειδικό εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η παράλληλη νόσηση από διαφορετικούς ιούς, όπως για παράδειγμα του κορωνοϊού με τον έρπητα ζωστήρα, δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί και δεν είναι απίθανη, ιδιαίτερα για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει μέχρι σήμερα πιστοποιηθεί κάποια άμεση συσχέτιση του ιού του έρπητα ζωστήρα με τον κορωνοϊό, ακόμα κι αν αναφέρονται πολλά περιστατικά σύγχρονης νόσησης. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σε πολλά από τα περιστατικά αυτά, οι κλινικές εκδηλώσεις του έρπητα ζωστήρα προηγήθηκαν των αντίστοιχων συμπτωμάτων του αναπνευστικού από τη νόσηση με κορωνοϊό.
Περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό έχουν αναφερθεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Έχουν μάλιστα περιγραφεί προσβολές στον οφθαλμό που οδηγούν σε τύφλωση, αλλά και δερματικές βλάβες στην πορεία του τριδύμου, των μεσοπλεύριων νεύρων και του βραχιόνιου πλέγματος, που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής με τις νευραλγίες, αποσυντονίζουν τον ασθενή και, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο. Οι εκδηλώσεις του έρπητα ζωστήρα είναι πιο συχνές σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ή σε εκείνους με συννοσηρότητες, όπως μυασθένεια, υπέρταση, τύπου 2 σακχαρώδης διαβήτης, αλλά ακόμη και στην κύηση. Έχουν, τέλος, καταγραφεί περιστατικά έρπητα ζωστήρα μέχρι και ένα έτος μετά την οξεία νόσηση.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ